H «κατάρα» των Βραζιλιάνων που καλείται να σπάσει ο Φρεντ...

Με την ολοκλήρωση της μετακίνησης του από την Σαχτάρ Ντόνετσκ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και επίσημα, ο Φρεντ γίνεται μόλις ο 7ος Βραζιλιάνος που θα πατήσει το χορτάρι του «Ολντ Τράφορντ», έχοντας στόχο να καταφέρει να αφήσει το ποδοσφαιρικό του στίγμα εκεί, κάτι που μάλλον δεν κατάφεραν εν πολλοίς όσοι συμπατριώτες του πέρασαν από εκεί...



H «κατάρα» των Βραζιλιάνων που καλείται να σπάσει ο Φρεντ...

Παρά τον «πυρετό» του Μουντιάλ που επικρατεί λογικά αυτή την περίοδο, οι ομάδες δεν σταματούν τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό, ώστε να είναι όσο νωρίτερα γίνεται έτοιμες για τη νέα σεζόν. Κάτι που επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ..

Η επιτυχημένη πενταετής παρουσία (2013-2018) του Φρεντερίκο Ροντρίγκες Σάντος, κατά κόσμο γνωστός ως Φρεντ, στην Ουκρανία, έκανε τον αγγλικό σύλλογο να δαπανήσει 52 εκ. λίρες για να τον αποκτήσει το φετινό καλοκαίρι, και να ενισχύσει έτσι σημαντικά την μεσαία γραμμή της. Η ποιότητα του Φρεντ και το ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στο σύνολο του Ζοσέ Μουρίνιο ουδόλως αμφισβητείται, με την παράδοση ωστόσο στο Μάντσεστερ να μην είναι… υπέρ του, αφού όσοι παίκτες προέρχονται από τη «χώρα του καφέ» δεν έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στο βορειοδυτικό κομμάτι της Αγγλίας.

Kleberson of Manchester United strikes the ball

Ο πρώτος Βραζιλιάνος που αγωνίστηκε ποτέ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν το καλοκαίρι του 2003 ο Κλέμπερσον, και ενώ είχε μαγέψει με τις εμφανίσεις του με τη φανέλα της «σελεσάο» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της προηγούμενης χρονιάς τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Δεν κατάφερε ποτέ όμως να εγκληματιστεί στην Αγγλία, και σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς του, αποχώρησε το 2005 για την Μπεσίκτας, έχοντας μόλις 30 εμφανίσεις και δυο γκολ με την κόκκινη φανέλα.

Με πολύ μεγάλες προσδοκίες κατέφτασε και ο Άντερσον το 2007 στο «Ολντ Τράφορντ»… αλλά μάταια! Σε οκτώ χρόνια πανηγύρισε μεν αρκετούς τίτλους και τέσσερις φορές το πρωτάθλημα Αγγλίας, χωρίς πάντως να είναι καθοριστικός με την απόδοση του.

MK Dons v Manchester United - Capital One Cup Second Round

Τα πράγματα πήγαν… ακόμα χειρότερα για τον Ροντρίγκο Ποσεμπόν, που ήρθε στο Μάντσεστερ ως ένα «στοίχημα» για το μέλλον, το οποίο όμως δεν καρποφόρησε ποτέ. Το δείχνουν άλλωστε οι μόλις οκτώ συμμετοχές του σε δυο σεζόν και η αποχώρηση του ακολούθως για την Σάντος.

Manchester United v Middlesbrough - Carling Cup

Μαζί με τον Ποσεμπόν, το ίδιο καλοκαίρι (του 2008) αποκτήθηκαν από τους «κόκκινους διαβόλους» και οι… «Διόσκουροι» Φάμπιο και Ράφαελ Nτα Σίλβα. Tα δυο αδέρφια από τη Βραζιλία στηρίχθηκαν αρκετά από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παίρνοντας αρκετές ευκαιρίες και αγωνιζόμενοι στις δυο πλευρές της άμυνας της ομάδας.

Manchester United v Queens Park Rangers - Premier League

Πιθανώς η παρουσία τους στο Μάντσεστερ, ιδίως του Ράφαελ,  να ήταν η καλύτερη δυνατή για όσους Βραζιλιάνους δοκιμάστηκαν εκεί. Ο 27χρονος πλέον Ράφαελ συμπλήρωσε 169 συμμετοχές (και πέντε τέρματα) φορώντας τα κόκκινα, ενώ ο Φάμπιο αγωνίστηκε σε 56 ματς και πέτυχε τρία γκολ. Σήμερα αγωνίζονται σε Λιόν και Μίντλεσμπρο αντίστοιχα.

FBL-ENG-FACUP-MAN UTD-SWANSEA

Tελευταίος της σχετικής λίστας, ο Αντρέας Περέιρα, ο οποίος ανήκει ακόμα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δεν έχει καταφέρει να «στεριώσει» σε αυτήν. Οι δυο τελευταίες σεζόν τον έχουν βρει δανεικό από την αγγλική ομάδα σε Γρανάδα και Βαλένθια.

Manchester United FC v VfL Wolfsburg - UEFA Champions League

 

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να μη νοιάζουν ή και επηρεάσουν καθόλου τον Φρεντ, ο οποίος είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, να «αρπάξει» την μεγάλη ευκαιρία που έχει, και να συνεχίσει να προοδεύει αγωνιστικά στην Γιουνάιτεντ, αμέσως μόλις τελειώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας με την Βραζιλία. Αν το πετύχει αυτό, θα καταφέρει τότε με τη σειρά του και να σώσει την... χαμένη τιμή των συμπατριωτών του στο χορτάρι του «Ολντ Τράφορντ»...

 

Χρήστος Γραβιάς