Μεσούτ Οζίλ: Ο πρίγκιπας που γίνεται βάτραχος

Η «γερμανική» νίκη της Γερμανίας απέναντι στους Σουηδούς μπορεί να επέχει την πρώτη θέση στις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας αλλά με το… σβήσιμο των προβολέων το όνομα του Μεσούτ Οζίλ είναι έτοιμο να «διχάσει» ξανά τις απόψεις υποστηρικτών και μη…



Μεσούτ Οζίλ: Ο πρίγκιπας που γίνεται βάτραχος

Αλήθεια, πως μπορεί ο άσος της Άρσεναλ να βρεθεί στο επίκεντρο μιας αναμέτρησης κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο; Απλούστατα, ο συγκεκριμένος παράγοντας αποτελεί από μόνος του θέμα συζήτησης. Ο Γιόακιμ Λεβ άφησε τον Οζίλ εκτός ενδεκάδας σε ματς τελικής φάσης καλοκαιριού για πρώτη φορά από την ημέρα που ο 29χρονος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την «Nationalmannschaft»!

Από το Μουντιάλ του 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής ο διεθνής άσος βρισκόταν επί 26 συναπτά παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Euro στους αρχικούς έντεκα, δείγμα της τεράστιας εκτίμησης που τρέφει ο ομοσπονδιακός τεχνικός στις ικανότητές του. Πρόκειται άλλωστε για τον ποδοσφαιριστή που έχει να επιδείξει τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής επί θητείας Λεβ στον γερμανικό πάγκο, βρισκόμενος αυτή τη στιγμή πίσω μόνο από τον παλαίμαχο πλέον αρχηγό της Γερμανίας αλλά και της Μπάγερν Μονάχου, Φίλιπ Λαμ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, μπορεί τελικά να θεωρηθεί τυχαία η περιθωριοποίησή του σε μια «μάχη» με χαρακτήρα τελικού όπως η χθεσινή; Η γενική αίσθηση πάντως μαρτυρά πως ο Γερμανός κόουτς θέλησε να του στείλει ένα μήνυμα, ορμώμενος από την απόδοση του στην ήττα της πρεμιέρας από το Μεξικό. Κάτι που φρόντισαν να πράξουν κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδα και ποδοσφαιριστές «κεφάλαια» στην ιστορία των «πάντσερ»…

Ο Στέφαν Έφενμπεργκ προέτρεψε τον Λεβ να βρει τον αντικαταστάτη του Οζίλ στο αρχικό σχήμα για το υπόλοιπο του Μουντιάλ, ο Λόταρ Ματέους διέκρινε έλλειψη κινήτρου ενώ ο πάντα εκκεντρικός Μάριο Μπάσλερ χαρακτήρισε την αγωνιστική του παρουσία με το σώμα ενός... άψυχου βατράχου! Όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που μια πρόχειρη ματιά στη στατιστική του Οζίλ στο παιχνίδι με το Μεξικό μάλλον προσδίδει στα ανωτέρω μια δόση υπερβολής. Εκτός κι αν ένας… άψυχος βάτραχος είναι σε θέση να έρθει 88 φορές σε επαφή με την μπάλα, περνώντας 75 πάσες με 91% ποσοστό επιτυχίας, εκ των οποίων οι τέσσερις ανήκουν στην κατηγορία των μεταβιβάσεων-κλειδί για τη δημιουργία ενός τέρματος…

Το κάτι παραπάνω! Η διαφορά που περιμένει κανείς από τον Οζίλ τη στιγμή που ένα ματς «στραβώνει» για την ομάδα του είναι αυτό που συνήθως απουσιάζει από τις παραστάσεις του και έχει κατά καιρούς προκαλέσει και τον ξεσηκωμό των υποστηρικτών της Άρσεναλ.  Όλα αυτά βέβαια τη στιγμή που ο Γερμανο-τούρκος οργανωτής αντιμετωπίζει μαζί με τον Ιλκάι Γκουντογκάν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τις συνέπειες της συνάντησής τους με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συγκεκριμένη κίνηση ενόχλησε το γερμανικό κοινό, το οποίο είναι δεκτικό στο γεγονός ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους διατηρεί πάντοτε ανοιχτή την πόρτα σε ποδοσφαιριστές διαφορετικών εθνικοτήτων αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως έλλειψη σεβασμού προς το Έθνος που τον άνδρωσε ποδοσφαιρικά.

Το σίγουρο είναι πως η συνέχεια αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μένει να δούμε αν ο φαινομενικά «μπλαζέ» μεσοεπιθετικός είναι σε θέση να επιστρατεύσει την απαραίτητη δόση πάθους για να ανακτήσει τον πριγκιπικό ρόλο που διατηρεί εδώ και εννέα χρόνια στα αποδυτήρια των Παγκόσμιων Πρωταθλητών.

Ιωάννης Τζιουμακλής