«Λάτιν» αποτυχία όπως το 74’

Με την ήττα της Κολομβίας από την Ιαπωνία που ξεκίνησε την 6η μέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δημιουργείται μια συνθήκη που για να την ξανασυναντήσουμε στη διοργάνωση πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό 1974 και το Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας.



«Λάτιν» αποτυχία όπως το 74’

Τότε ,όπως και φέτος, 4 εκπρόσωποι της Λατινικής Αμερικής δεν είχαν καταφέρει να πανηγυρίσουν τη νίκη στην πρεμιέρα τους για την φάση των ομίλων και μάλιστα όλοι απέναντι σε ευρωπαϊκές ομάδες.

Συγκεκριμένα το 1974, με 16 συνολικά ομάδες στην τελική φάση, η Χιλή είχε ηττηθεί στην πρεμιέρα από τους οικοδεσπότες Δυτικογερμανούς με 1-0 (σκόρερ ο Μπράϊτνερ), η Βραζιλία έφερε 0-0 με τη Γιουγκοσλαβία, η Ουρουγουάη ηττήθηκε με 0-2 από τους Ολλανδούς χάρη σε 2 τέρματα του Ρεπ και η Αργεντινή ηττήθηκε 3-2 από την Πολωνία στο ίσως καλύτερο παιχνίδι της πρεμιέρας (για τους Πολωνούς αυτή παραμένει η τελευταία νίκη τους σε πρεμιέρα Μουντιάλ με 6 αποτυχημένες προσπάθειες.

Μόνο η Αργεντινή και η Βραζιλία κατάφεραν αν περάσουν στην επόμενη φάση, αμφότεροι ως δεύτεροι πίσω από τις ομάδες με τις οποίες «στραβοπάτησαν» στην πρεμιέρα. Φέτος οι 5 εκπρόσωποι της Λ. Αμερικής έκαναν ποδαρικό «με το δεξί» με τη νίκη της Ουρουγουάης επί της Αιγύπτου όμως η συνέχεια δεν υπήρξε ανάλογη. Αργεντινή, Περού, Βραζιλία και εσχάτως η Κολομβία απέτυχαν να κατακτήσουν τους 3 βαθμούς στους εναρκτήριους αγώνες τους απέναντι σε Ισλανδία (1-1), Σερβία (0-1), Ελβετία (1-1) και Ιαπωνία (1-2) αντίστοιχα.

Για Περού και Κολομβία αυτή η ήττα μπορεί να αποδειχθεί «καταδικαστική» καθώς συμμετέχουν σε ιδιαίτερα ισορροπημένους ομίλους, ενώ Αργεντινή και Βραζιλία καλούνται ,υπό το βάρος της φανέλας και της ιστορίας τους, να ανασυνταχθούν και να συλλέξουν τους απαιτούμενους βαθμούς για την πρόκριση στα 2 εναπομείναντα παιχνίδια.

Μάριος Γεωργιάδης