Χρόνια πολλά κυρία UEFA

Σαν σήμερα, πριν 64 χρόνια, γεννήθηκες και από τότε μας χαρίζεις μεγάλες στιγμές παρέα με την ασπρόμαυρη, στρογγυλή θεά και την ασημένια κούπα με τα μεγάλα αυτιά.   



Χρόνια πολλά κυρία UEFA

Παιδί Γάλλων, Ιταλών και Βέλγων, στις 15 Ιουνίου του 1954 γεννήθηκες στην Ελβετική Βασιλεία και στο αίμα σου έχεις το DNA όλων των ευρωπαϊκών εθνικοτήτων. Μπορεί ο πόλεμος να είχε τελειώσει μία δεκαετία πριν τη γέννησή σου, όμως τα σημάδια από τις πληγές που άφησε ήρθες εσύ να τα γιατρέψεις. Δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει ρατσισμός, δεν χωρίζεις, υπάρχεις για να ενώνεις, στο όνομα της μίας και μοναδικής θεάς, της στρογγυλής.  

Οι μάχες που δίνεις υπηρετούν το ευ αγωνίζεσθαι ενώ νικητές και ηττημένοι, σε μια αγκαλιά, πανηγυρίζουν πάντα την επικράτηση του αθλητικού ιδεώδους. Κι αυτό, γιατί έχεις μια μεγάλη αγκαλιά και δεν αρνείσαι σε κανένα να προσηλυτιστεί στη θρησκευτική, μυστικιστική κοινότητά σου.  

Φροντίζεις να έχεις μία κατηγορία για κάθε διαφορετική ομάδα αθλητών, ώστε όλοι οι πιστοί σου να βρίσκουν την θέση τους στο ταρτάν σου και από το 1959, που επέστρεψες στο ελβετικό πατρικό σου, χαρίζεις απλόχερα ευτυχία. Βάζοντας σωστά θεμέλια σε προπονητικό και διαιτητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ομοσπονδιών, έβαλες το "εργατικό" άθλημα στα καλύτερα 5-άστερα σαλόνια.  

Χρόνια πολλά ΟΥΕΦΑ να σε χαιρόμαστε. Συνέχισε να μας προσφέρεις θέαμα με μπόλικη Αστερό-σκονη.

Ματίλντα Καλλιοντζή