1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα...

Μπορεί στις 9 Ιουνίου του 1974 η FIFA να ανέθεσε τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 1986 στην Κολομβία, οι οικονομικές απαιτήσεις του εγχειρήματος ωστόσο «γονάτισαν» τους Νοτιαμερικανούς, οι οποίοι αποσύρθηκαν το 1982. Η εσπευσμένη λύση ήρθε το Μάιο του 1983 από το Μεξικό, το οποίο έγινε η πρώτη χώρα που φιλοξένησε για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο αφού είχε προηγηθεί η διοργάνωση του 1970. Η Αγγλία είναι παρούσα αλλά ο κόσμος ανήκει στον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα…



1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα...

Τα «τρία λιοντάρια» κατεβαίνουν στο τουρνουά με… καϊκτσή τον Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Ρον Γκρίνγουντ μετά την τελική φάση της Ισπανίας το 1982. Ο αποκλεισμός από το Euro του 1984 αποτέλεσε ένα… προβληματικό  ξεκίνημα. Η ήττα από τους Δανούς με σκορ 1-0 στο «Γουέμπλεϊ» το Σεπτέμβριο του ‘83 μπορεί να του στοίχισε το ταξίδι στη Γαλλία, αποτέλεσε ωστόσο την μοναδική ήττα σε σύνολο 28 αναμετρήσεων που έδωσε η ομάδα στο πλαίσιο των προκριματικών φάσεων.

Το σύστημα διεξαγωγής του Μουντιάλ έχει στο μεταξύ μεταβληθεί εκ νέου. Οι 24 συμμετέχουσες χωρίζονται αρχικά σε έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων και η φάση των «16» παίρνει σάρκα και οστά με τις δύο πρώτες από κάθε γκρουπ, συν τις τέσσερις καλύτερες τρίτες. Συνεπώς η Αγγλία δεν έχει δικαίωμα αποτυχίας στον έκτο όμιλο όπου συναντά τις Πορτογαλία, Πολωνία και Μαρόκο, από τη στιγμή μάλιστα που στο ρόστερ της υπάρχει πλέον το σέντερ φορ που της έλειπε τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Το όνομα αυτού; Γκάρι Λίνεκερ!

Αγγλία-Πορτογαλία 0-1

Ο επιθετικός της Έβερτον αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με έξι γκολ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Εμίλιο Μπουτραγκένιο (Ισπανία), Καρέκα (Βραζιλία) και Μαραντόνα (Αργεντινή) οι οποίοι πέρασαν πέντε «χτυπήματα» ενώ οι επιδόσεις του στα γήπεδα του Μεξικού ανάγκασαν την Μπαρτσελόνα να δαπανήσει το καλοκαίρι εκείνο 2.88 εκατομμύρια λιρών για να τον εντάξει στο δυναμικό της.  Δεν πρόκειται ωστόσο για τον μόνο αξιόλογο άσο της αγγλικής «φαρέτρας», ο κορμός της οποίας στηριζόταν κατά πολύ στη «δεξαμενή» της Έβερτον! Γκάρι Στίβενς, Τρέβορ Στίβεν, Πίτερ Ριντ αποτελούσαν μέλη των «ζαχαρωτών» που κατέκτησαν τα πρωταθλήματα του 1985 και 1987 και τερμάτισαν πίσω από τη Λίβερπουλ το 1986!

Αγγλία-Μαρόκο 0-0

 

Τα ταξίδι ξεκινά στις 3 του Ιούνη και η ήττα από τους Πορτογάλους με σκορ 1-0 φέρνει στην επιφάνεια σημάδια… επιθετικής δυστοκίας. Το ίδιο και η λευκή ισοπαλία της δεύτερης αγωνιστικής με το Μαρόκο (0-0) που μετατρέπει το τελευταίο ματς με του Πολωνούς σε ζήτημα ζωής ή θανάτου! Στο συγκεκριμένο παιχνίδι πάντως ο Μπράιαν Ρόμπσον έπαθε εξάρθρωση ώμου και έχασε το υπόλοιπο τουρνουά ενώ ο Ρέι Γουίλκινς πέταξε την μπάλα στο διαιτητή και έγινε ο πρώτος Άγγλος που δέχτηκε κόκκινη κάρτα σε Μουντιάλ και μόλις ο τρίτος στην ιστορία των «λιονταριών» μετά τους Μάλερι (1968) και Τρέβορ Τσέρι (1977)!

Αγγλία-Πολωνία 3-0

Ο Λίνεκερ «έσβησε» τελικά με  χατ τρικ (9’, 14’, 34’) το ενδεχόμενο του αποκλεισμού απέναντι στην Πολωνία, σημειώνοντας τα πρώτα γκολ των Άγγλων στη διοργάνωση (3-0) ενώ παρέμεινε στο ίδιο τέμπο και στη φάση των «16» με αντίπαλο την Παραγουάη, πετυχαίνοντας τα δύο από τα τρία τέρματα των «λιονταριών». Το τελικό σκορ (3-0) διαμόρφωσε ο Πίτερ Μπίρντσλι στο 56ο λεπτό της συνάντησης.

Αγγλία-Παραγουάη 3-0

Και αν έπρεπε κανείς να ξεχωρίσει μια από τις πιο ιστορικές... στραβοκλωτσιές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αυτή του Στίβεν Χοτζ στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης με την Αργεντινή για την προημιτελική φάση θα έβαζε σοβαρή υποψηφιότητα για την πρώτη θέση! Διότι αποτελεί το θεμέλιο της στιγμής που ξεσηκώνει μέχρι και σήμερα θύελλα αντιδράσεων από τους Άγγλους, δίνοντας την ευκαιρία στον ύψους 1,65μ. Μαραντόνα να νικήσει στον αέρα τον ύψους 1.85μ.Πίτερ Σίλτον. Με το αριστερό του χέρι, το φημισμένο πλέον…«χέρι του Θεού»! Ο Τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπιν Νασέρ δεν αντιλήφθηκε την έμπνευση του «Ντιεγκίτο», ο οποίος δευτερόλεπτα αργότερα φώναζε στους συμπαίκτες του να σπεύσουν να πανηγυρίσουν μαζί του για… ξεκάρφωμα!

Αγγλία-Αργεντινή 1-2

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο κορυφαίος παίκτης εκείνου του τουρνουά είχε ακόμη μια έμπνευση. Αυτή τα τη φορά αμιγώς ποδοσφαιρική, πραγματικά… θεϊκή! Ο Μαραντόνα έγινε κάτοχος της μπάλας λίγο έξω από την περιοχή της Αργεντινής, πήρε μαζί του τη «στρογγυλή θεά» αλλά και … ολόκληρη την ομάδα των Άγγλων και καρφίτσωσε το «γκολ του αιώνα»! Τόσο απλά αλλά και τόσο ακατανόητα που η μόνη κουβέντα που κατάφερε να βγει από το στόμα του συμπαίκτη του Σέρχιο Μπατίστα κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών ήταν η ατάκα… «Μπάσταρδε πως το έκανες αυτό

Το γκολ του Λίνεκερ στο 81ο λεπτό διαμόρφωσε απλά την τελική εικόνα (2-1) ενός παιχνιδιού που ανήκε στον κατά πολλούς κορυφαίο όλων των εποχών. Σε αυτόν που κατάφερε μέσα σε τέσσερα λεπτά να σημειώσει δύο γκολ-κεφάλαια στην ιστορία του αθλήματος. Σε αυτόν που έφτασε εν τέλει με την «Αλμπισελέστε» έως την κατάκτηση του Μουντιάλ. Και για τους προληπτικούς; Σε αυτόν που την 1η του περασμένου Δεκέμβρη έβαλε στην κλήρωση του Κρεμλίνου της Μόσχας ξανά το… χεράκι του στο «καζάνι» της ποδοσφαιρικής μοίρας των Άγγλων, καθώς ήταν αυτός που τράβηξε από την κληρωτίδα το χαρτάκι στο οποίο αναγραφόταν η λέξη… «England»!

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα...

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…