«Τραγουδώντας» για τα Μουντιάλ (videos)

Ένα ακόμη Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκεται προ των πυλών και με τους φιλάθλους να αναμένουν την έναρξή του. Το England365 θυμάται τα τραγούδια που έγιναν επιτυχία μέσα στη διάρκεια των Μουντιάλ.   



«Τραγουδώντας» για  τα Μουντιάλ (videos)

Γκολ, φάσεις και δυνατά συναισθήματα θα δοθούν απλόχερα από τους παίκτες των εθνικών ομάδων που κατάφεραν να περάσουν στην τελική φάση και να βρεθούν στην Ρωσία αλλά στοιχεία της κουλτούρας από την χώρα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου πάντα θα συγκινούν όπως η μουσική …

Αν και η διοργάνωση ξεκίνησε το 1930 στην Ουρουγουάη ,το μουσικό ταξίδι των μεγάλων επιτυχιών ξεκινάει το 1938 στην Γαλλία. Η Rina Ketty ερμηνεύει το τραγούδι “J’ attendrai” το οποίο γίνεται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην χώρα και κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου αποδίδεται στην Γερμανική και Αγγλική γλώσσα.

Μετά τον Πόλεμο η Βραζιλία αναλαμβάνει να διοργανώσει το μουντιάλ, έτσι 13 ομάδες ταξιδεύουν στην γενέτειρα της σάμπα για διαγωνιστούν για το βαρύτιμο τρόπαιο. Το ιδιαίτερο μουσικό στυλ και η παράδοση των Βραζιλιάνων αποτυπώνεται στα δύο τραγούδια που ακούγονταν από την Μπαϊα μέχρι το Ρίο Γκράντε και ακόμα και σήμερα  αντηχούν στις κοιλάδες της λατινικής Αμερικής. Το τραγούδι “Antoninco” θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Alcides Gerardi, ενώ το ντουέτο των Isaura Garcia και Hervê Cordovil στο τραγούδι “Pé de manacá” χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως μουσική επένδυση σε κινηματογραφικές παραγωγές . 

Προχωρώντας στο 1958 στην Σκανδιναβική χερσόνησο και πιο συγκεκριμένα στην Σουηδία εκεί όπου το τραγούδι που ακούγεται περισσότερο είναι το “Lilla Stjärna”, που σημαίνει «μικρό αστέρι», με ερμηνεύτρια την Alice Babs, ένα τραγούδι που λίγες εβδομάδες νωρίτερα εκπροσώπησε την χώρα στον διαγωνισμό της Eurovision. Η Σουηδία κατέκτησε την 4η θέση στην πρώτη της εμφάνιση του διαγωνισμού τραγουδιού, κάνοντας την Alice Babs μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της εποχής. 

Μετά το παγκόσμιο κύπελλο της Χιλής το 1962, η διοργάνωση επιστρέφει στην Ευρώπη με οικοδέσποινα χώρα την Αγγλία. To1966 τα ροκ συγκροτήματα κυριαρχούν στον χώρο της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας με τους Beatles να έχουν τον ...κύριο λόγο. Τραγούδια όπως το “Taxman ” ,το “Yellowsubmarine” και το “Eleanor Rigby” εντάσσονται στο άλμπουμ τους με τίτλο “Revolver” το οποίο σημειώνει παγκόσμια επιτυχία .  Όμως και άλλα συγκροτήματα όπως οι  RollingStones και οι Kinks κυκλοφορούν τα τραγούδια “Paint it black” και “Sunny afternoon” αντίστοιχα, βλέποντάς τα να ανεβαίνουν σε υψηλές θέσεις των Αγγλικών Charts. 

Στο Μεξικό το 1970, ένα ήταν το τραγούδι που είχε τραβήξει τις εντυπώσεις. Ο Jose Jose είχε κάνει τον λαό να τραγουδάει το “El triste” , με το οποίο λίγους μήνες πριν είχε κλέψει τις εντυπώσεις σε φεστιβάλ τραγουδιού. Ακόμα και σήμερα, όμως διασκευάζεται από μουσικά σχήματα καθιστώντας το διαχρονικό.

Προχωρώντας στην Δυτική Γερμανία του 1974, εντοπίζουμε το συγκρότημα  Ton Steine Scherben γνωστό για τους συναισθηματικά φορτισμένους στίχους των τραγουδιών του. Η μεγάλη επιτυχία εκείνης της περιόδου ήταν το “Halt dichan diener Liebe fest” το οποίο σημαίνει «Κράτησε την αγάπη σου» και είναι ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του συγκροτήματος.  

Το πρώτο μουντιάλ της δεκαετίας του 80’ φιλοξενείται στην Ισπανία και συγκεκριμένα το 1982, με τους Mecano να χαρακτηρίζονται ως το πιο επιτυχημένο πόπ Ισπανικό συγκρότημα και να ακούνε το τραγούδι τους “Me cole en unafiesta” σχεδόν σε όλη την χώρα.  

Το παγκόσμιο κύπελλο επιστρέφει στο Μεξικό το 1986, με την Αργεντινή να κυριαρχεί στα γήπεδα και τον Emmanuel στα charts της λατινικής Αμερικής ,καθώς το τραγούδι “Toda lavida” μένει για αρκετές εβδομάδες στην κορυφή. Γεγονός είναι πως η πρώτη εκτέλεσή του έγινε από τον Lucio Dalla αλλά ο Μεξικάνος ερμηνευτής το έκανε επιτυχία στην χώρα του…  

Τέσσερα χρόνια αργότερα η διοργάνωση ταξιδεύει στην Ευρώπη με την Ιταλία ως οικοδέσποινα χώρα, το 1990. Στην μουσική βιομηχανία της χώρας επιτυχία σημειώνει το άλμπουμ της Gianna Nannini με τίτλο “Scandalo” καθώς και το τραγούδι της Anna Oxa , “Donna con te”.  

Το 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ διοργανώνεται το 15οΠαγκόσμιο κύπελλο και οι αμερικάνικες μουσικές επιτυχίες κυριεύουν τα charts παγκοσμίως. Αρχικά ο Michael Boltonερμηνεύει το “Said I love you but I lied”, το οποίο ακούγεται συνεχώς στα ραδιόφωνα του Καναδά και της Αυστραλίας. Γεγονός είναι πως το τραγούδι “Without you” το οποίο ερμηνεύει η Mariah Carey  γίνεται επίσης παγκόσμια επιτυχία, αν και το αυθεντικό τραγούδι είχε κυκλοφορήσει το 1970 από τους Badfinger.   

Με την Γαλλία να αναλαμβάνει το Μουντιάλ ,το 1998, και υπότους ήχους του “La copa de la vida” (επίσημου τραγουδιού της διοργάνωσης) ,οι Patrick Fiori και Daniel Lavoie βρίσκονται στην κορυφή των Γαλλόφωνων charts με το “Belle” το οποίο σημειώνει 750 χιλιάδες πωλήσεις.

Έπειτα από το Μουντιάλ που διεξήχθη στην Κορέα και την Ιαπωνία το 2002, έρχεται η σειρά της Γερμανίας να γίνει για μία ακόμα φορά οικοδέσποινα. Το ροκ συγκρότημα Silbermondλίγους μήνες μετά τον τελικό της διοργάνωσης κυκλοφορεί το “Das Beste” που αμέσως λατρεύεται από τους ακροατές, όπως και το “Danke” του μουσικοσυνθέτη Xavier Naidoo. 

Το 21ο μουντιάλ διεξάγεται και πάλι στην Βραζιλία, 64 χρόνια μετά το … Μαρακανάζο. Πέρα από την Sakira και τον PItbullπου κυκλοφορούν τα δύο soundtrack του παγκοσμίου κυπέλλου η Anitta κυκλοφορεί το “Bla bla bla” το οποίο σκαρφαλώνει στη θέσει νούμερο 4 , των προτιμήσεων των ακροατών στην Βραζιλία. 

Δημήτρης Μπάφης