1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στα γήπεδα της Χιλής το καλοκαίρι του 1962 έχει μείνει στην μνήμη των Άγγλων ως ο επίλογος της εποχής του Γουόλτερ Γουιντερμπότομ, ο οποίος θα παρέδιδε έπειτα από 16 χρόνια το τιμόνι των «τριών λιονταριών» στον Αλφ Ράμσεϊ. Έναν επίλογο που «σφράγισε» ο Γκαρίντσα, ο οποίος κατέκτησε εν συνεχεία τη διοργάνωση με τη Βραζιλία και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ αλλά και MVP του τουρνουά…



1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

Το «αντίο» του Γουιντερμπότομ είχε προαναγγελθεί πριν από το ταξίδι στη Νότια Αμερική. Σκοπός του ιδίου ήταν η ανάληψη καθηκόντων Γραμματέα της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κάτι που τελικά ουδέποτε συνέβη αφού τον Στάνλεϊ Ρους (σ.σ. μετέπειτα πρόεδρο της FIFA) διαδέχτηκε ο Ντένις Φόλοους.

Πριν το «αντίο» ωστόσο, ο επί σειρά ετών ομοσπονδιακός προπονητής θα άφηνε ένα αποχαιρετιστήριο «δώρο» στην Εθνική. Αναφερόμαστε στην κλήση του 21χρονου τότε Μπόμπι Μουρ, ο οποίος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε φιλική αναμέτρηση με το Περού λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ και όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια είχε να επιδείξει 108 διεθνείς συμμετοχές και την ακόλουθη δήλωση-παράσημο του τεράστιου Πελέ: «Ο Μπόμπι Μουρ είναι ο καλύτερος αμυντικός που έχω αντιμετωπίσει ποτέ»…

Αγγλία-Ουγγαρία 1-2

Η κληρωτίδα έστειλε λοιπόν τους Άγγλους στον ίδιο όμιλο με την Αργεντινή, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, στο άκουσμα της οποίας τα «τρία λιοντάρια» ακόμη προσπαθούν να απομακρύνουν από τη σκέψη τους τις «φιλικές» ήττες του 1953 και του 1954… Στην πρεμιέρα ωστόσο ήρθε να προστεθεί ακόμη μια «σφαλιάρα» αφού οι Ούγγροι επικράτησαν ξανά, αυτή τη φορά με το… φτωχότερο 2-1. Η Αγγλία φρόντισε να ρεφάρει στη δεύτερη αγωνιστική επικρατώντας της Αργεντινής με σκορ 3-1 ενώ η «λευκή» ισοπαλία με τους Βούλγαρους στο τελευταίο ματς «σφράγισε» τη δεύτερη θέση και την πρόκριση στην προημιτελική φάση. Εκεί όπου περίμενε ήδη η Βραζιλία…

Αγγλία-Αργεντινή 3-1

Στο μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί πως το Μουντιάλ του 1962 έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο «σκληρά» όλων των εποχών. Κι αυτό διότι μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας καταγράφηκαν περισσότεροι από 40 τραυματισμοί ενώ τρεις ποδοσφαιριστές βρέθηκαν στο νοσοκομείο με σπασμένα πόδια!

Αγγλία-Βουλγαρία 0-0

Επρόκειτο για τον μπακ της Σοβιετικής Ένωσης Ντουμπίνσκι, τον αρχηγό της Κολομβίας Ζουλουάγκα και τον αριστερό εξτρέμ της Σουηδίας, Έσμαν. Χαρακτηριστικό και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Santiago» την επομένη της συνάντησης των 16 εκπροσώπων με την Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης. Αντικείμενο συζήτησης ήταν το συγκεκριμένο θέμα και ο τίτλος της εν λόγω φυλλάδας έκανε λόγο για Παγκόσμιο Κύπελλο που μετετράπη σε… Παγκόσμιο Πόλεμο!

Ο προημιτελικός ανάμεσα στην Αγγλία και τη Βραζιλία διεξήχθη στις 10 Ιουνίου. Το Βίνια δελ Μαρ έμελλε να είναι ο τελευταίος σταθμός στο ταξίδι των «λιονταριών», τα οποία δέχτηκαν δύο τέρματα από τον Γκαρίντσα και άλλο ένα από τον Βαβά, με τον τερματοφύλακα Ρον Σπρίνγκετ να δέχεται τα «πυρά» του βρετανικού Τύπου λόγω ευθύνης του στα δύο από τα τρία γκολ της «Σελεσάο», η οποία επικράτησε τελικά με σκορ 3-1.

Αγγλία-Βραζιλία 1-3

Απογοητευμένος ο Γουίντερμπότομ στις τελευταίες του δηλώσεις  μετά το ματς, δείχνει να αναρωτιέται για το αν η Αγγλία θα καταφέρει ποτέ να βρεθεί στην κορυφή του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή πως τα «λιοντάρια» θα... πατούσαν κορυφή τέσσερα χρόνια αργότερα. Στο πρώτο Μουντιάλ χωρίς τον ίδιο στην άκρη του πάγκου!

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα…

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…