Όσα αφήνει πίσω του ο τελικός του Κιέβου…

Η σεζόν 2017-18 έφτασε και επίσημα πλέον στο τέλος της. Το αποκορύφωμα αυτής υπήρξε όπως πάντα ο τελικός του Champions League, ο οποίος έμελλε να αφήσει πίσω του κάποια ρεκόρ που ίσως χρειαστούν -πολλά- χρόνια για να ξεπεραστούν…



Όσα αφήνει πίσω του ο τελικός του Κιέβου…

Για πάμε...

O Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τις πέντε κατακτήσεις Champions League και υστερεί μόνο έναντι του Χέντο, ο οποίος κατέκτησε έξι φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών ως ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης! Πέντε κατακτήσεις μετρούν επίσης οι Πάολο Μαλντίνι, Ντι Στέφανο, Μαρκίτος, Ζάραγα, Λέσμες και Κοστακούρτα.

Σημείωση: Πέντε κατακτήσεις μετρούν οι Μπάγερν Μονάχου, Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα. Οι μόνοι σύλλογοι που έχουν να επιδείξουν περισσότερα τρόπαια απέναντι στον CR7 είναι η ομάδα του (13) και η Μίλαν (7)! Συνεχίζουμε...

Ο Ζινεντίν Ζιντάν ισοφάρισε τους Μπομπ Πέισλι και Κάρλο Αντσελότι, φτάνοντας ως προπονητής τις τρεις κατακτήσεις Champions League.  Είναι ο μοναδικός που το κατάφερε σε διαδοχικές χρονιές!

Σημείωση: Ο Ζιντάν μετρά και ο ίδιος συνολικά πέντε κατακτήσεις Champions League. Πέρα από τις τρεις που συμπλήρωσε χθες ως προπονητής, ο «Ζιζού» τα κατάφερε ως παίκτης το 2002 αλλά και ως βοηθός του Κάρλο Αντσελότι το 2014. Πάντα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πάμε παρακάτω…

Ο Τόνι Κρόος έγινε ο πρώτος Γερμανός ποδοσφαιριστής που φτάνει στις τέσσερις κατακτήσεις Champions League (2013, 2016, 2017, 2018). Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασε το βράδυ του Σαββάτου τους Φραντς Μπεκενμπάουερ, Ούλι Χένες, Σεπ Μάιερ και Γκερντ Μίλερ, οι οποίοι ήταν παρόντες στα τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών που κατέκτησε η Μπάγερν Μονάχου από το 1974 έως το 1976!

Ο Καρίμ Μπενζεμά είναι ο πρώτος Γάλλος που σκοράρει σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά τη «ζωγραφιά» του νυν προπονητή του. Το γυριστό του Ζινεντίν Ζιντάν πάντως απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν το 2002 έχει μπει ήδη σε… συγκρίσεις με το χθεσινό «αεροπλανικό» του Γκάρεθ Μπέιλ!

Ο Σαντιό Μανέ έγινε μόλις ο τέταρτος Αφρικανός που σκοράρει σε ευρωπαϊκό τελικό μετά τους Ραμπάχ Ματζέρ, Σάμουελ Ετό και Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Champions League που ολοκληρώνει τη σεζόν με τρεις παίκτες να μετρούν από δέκα γκολ (σ.σ. Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο)!

Ο Γκάρεθ Μπέιλ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πέρασε ως αλλαγή σε τελικό Champions League και κατάφερε να σκοράρει δις!

Οι αγγλικές ομάδες μετρούν πλέον επτά ήττες στους ισάριθμους τελευταίους τελικούς απέναντι σε ισπανικούς συλλόγους (4 Champions League – 3 UEFA Cup& Europa League).

Ιωάννης Τζιουμακλής