Σαλάχ VS Ρονάλντο: Μια άνιση μάχη ποτέ δεν ήταν πιο ίση

Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται προ των πυλών. Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης τίθενται αντιμέτωπες, με στόχο την κορυφή της Ευρώπης. Δύο ομάδες με βαριά πυροβολικά, έτοιμα και διψασμένα για το τρόπαιο. Μοχάμεντ Σαλάχ ή Κριστιάνο Ρονάλντο; Ένα ποδοσφαιρικό «μπατλ», που νικητής μπορεί να είναι μόνο ένας.  



Σαλάχ VS Ρονάλντο: Μια άνιση μάχη ποτέ δεν ήταν πιο ίση

Κάθε σύλλογος έχει τα δικά του «ατού», τους δικούς του κρυμμένους άσσους στο μανίκι, προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Έχοντας φτάσει αισίως μια ανάσα πριν το Κίεβο, οι εκπλήξεις λιγοστεύουν, με τη φανερή «απειλή» να μοιάζει συνάμα και η πιο επικίνδυνη. Σαλάχ και Ρονάλντο, έχοντας ξεπεράσει κάθε ποδοσφαιρική λογική, πήραν από το χέρι τις ομάδες τους, οδηγώντας τες ένα βήμα πριν την πρωτιά της λύτρωσης. Με τα ρεκόρ του καθενός να «ξεχειλίζουν» από τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια, θέλουν να ολοκληρώσουν το έργο τους, μόνο που αυτή τη φορά, ο ένας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τον άλλον.

Ο «Φαραώ» στην κορυφή της πυραμίδας του

Μια χρονιά χάρμα ιδέσθαι για τον Αιγύπτιο στράικερ της Λίβερπουλ. Ο Μο Σαλάχ, στην παρθενική του σεζόν στη Νησί, κέρδισε το προσωπικό του στοίχημα και συνάμα «έκλεισε» στόματα, αλλά και... σπίτια, πολλών αντιπάλων. Εκτός από τις ονειρικές εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, ο οίστρος του με τα αντίπαλα δίχτυα διατηρήθηκε και εκτός συνόρων. Έχοντας πετύχει 10 γκολ και 4 ασσίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ, προσέφερε τα μέγιστα σε όλη τη διαδικασία του θεσμού, προκειμένου οι «κόκκινοι» να φτιάξουν βαλίτσες για Κίεβο. Καταλυτικός στις αναμετρήσεις με τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και «εκδικητικός» στα ημιτελικά με την πρώην ομάδα του Ρόμα, τελειώνοντας ουσιαστικά μόνος του την υπόθεση πρόκριση από το πρώτο ματς, πετυχαίνοντας δύο γκολ και «σερβίροντας» άλλα δύο.

Ο 25χρονος έχει αποπειραθεί 41 φορές να σκοράρει στη διοργάνωση, ενώ το «φαρμακερό» του αριστερό έχει βρει δίχτυα εννέα από τις δέκα φορές που η μπάλα έχει καταλήξει στο πλεκτό. Με δηλώσεις του πάντως έχει αποποιηθεί το ρόλο του ηγέτη, υποστηρίζοντας πως το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και όχι ατομικής. «Δε θα είναι ένας τελικός ανάμεσα στον Σαλάχ και στον Ρονάλντο, δεν μπορώ να το κάνω μόνος, είναι ομαδική δουλειά», θέλοντας να απομακρύνει, πιθανώς, τα στραμμένα φλας από πάνω του.

Ο «εγωιστικός» Αυτοκράτορας που δεν ξέρει να χάνει

Πεισματικά έχει βαλθεί να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ της διοργάνωσης. Ο Ρονάλντο, που συνεχίζει με το πόδι πατημένο στο «γκάζι», με τη φανέλα της Ρεάλ, κάθε χρονιά ανανεώνει τα προσωπικά του επιτεύγματα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εφέτος, η φάση των ομίλων, είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον για εκείνον, αφού κατάφερε να σκοράρει και στα 6 παιχνίδια του θεσμού. Το «φλερτ» του με τα αντίπαλα καρέ συνεχίστηκε και έγινε ακόμη πιο έντονο, σκοράροντας και στη φάση των «16» με την Παρί, αλλά και στα προημιτελικά με τη Γιουβέντους, φτάνοντας τα 10 σερί ματς. Παράλληλα, η εκπληκτική εμφάνιση στο Τορίνο, που πέτυχε και ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, τον έκαναν και επισήμως τον απόλυτο ζωντανό εφιάλτη των «μπιανκονέρι».

Ο Πορτογάλος με 15 γκολ και 3 ασσίστ, παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία στον τρόπο που σκοράρει, έχοντας αξιοποιήσει δέκα φορές το δεξί του πόδι, τρεις το αριστερό και δύο το κεφάλι, στις συνολικά 79 προσπάθειες που έχει επιχειρήσει να «πληγώσει» τους αντιπάλους. Συνηθισμένος σε τελικούς, έχοντας κατακτήσει τέσσερις (τρεις με τη «Βασίλισσα» και έναν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), έχει σκοράρει και στους τρεις με τους Μαδριλένους, ενώ στοχεύει για τον πέμπτο του νικηφόρο, στατιστικό που μόνο άλλοι τέσσερις ποδοσφαιριστές κατέχουν στο «παλμαρέ» τους.

Μια μάχη που αναμένεται διακαώς, ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης, ανάμεσα στις μαεστρικές και οξυμένης αντιλήψεως κινήσεις των Κλοπ και Ζιντάν. Σαλάχ και Ρονάλντο παραμένουν στο επίκεντρο, με τις ομάδες τους, τους φιλάθλους, αλλά και τους αγνούς λάτρεις της στρογγυλής θεάς, να περιμένουν τη δικαίωση μέσα από τα πόδια τους. Ένας φιλήσυχος αντισταρ, που αρνείται πεισματικά το ρόλο του ηγέτη κι'ένας σούπερ σταρ που η πίεση των φώτων λειτουργεί σα βάλσαμο στην κούραση. Μια κόντρα, μια πρόβα τζενεράλε πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ένας ισχυρός ανταγωνισμός που μπορεί να καθορίσει ακόμη και τον κάτοχο της Χρυσής Μπάλας.

Έλενα Χαριτάκη