Ρότερνταμ: Η πιο γούρικη πόλη για τις αγγλικές ομάδες

Το Κύπελλο Κυπελλούχων μπορεί να έχει καταργηθεί από την σεζόν 1998-99, αλλά στα 39 χρόνια ύπαρξης του θεσμού δημιουργήθηκε μία παράδοση για τις αγγλικές ομάδες στην πόλη του Ρότερνταμ, και πιο συγκεκριμένα στο στάδιο «Ντε Κάιπ». Συνολικά, φιλοξενήθηκαν πέντε τελικοί Κυπέλλου Κυπελλούχων στο ολλανδικό λιμάνι, στους τρεις εκ των οποίων υπήρχε παρουσία αγγλικής ομάδας, όπου ισάριθμες φορές οι ομάδες του «νησιού» έφυγαν έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο.  



Ρότερνταμ: Η πιο γούρικη πόλη για τις αγγλικές ομάδες

1963: Τότεναμ – Ατλέτικο Μαδρίτης 5-1

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν η κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων εκείνη τη σεζόν και θεωρητικό φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τα «σπιρούνια» όμως, χάρη στα γκολ των Τζίμι Γκριβς (2), Τζον Γουάιτ και Τέρι Ντάισον (2) επικράτησαν με άνεση των ισπανών, φέρνοντας έτσι πίσω στο «νησί» τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο αγγλικής ομάδας. Ο μύθος θέλει τον 37χρονο αρχηγό της ομάδας Ντάνι Μπλάντσφλάουερ, ο οποίος εκτελούσε και χρέη βοηθού προπονητή, να διακόπτει την ομιλία του προπονητή του, Μπιλ Νίκολσον, πριν τον αγώνα, και να εμπνέει με τα λόγια τους συμπαίκτες του να φτάσουν στη νίκη. Μετά το ματς ο Τζίμι Γκριβς αποκάλεσε τον αρχηγό του «ποιητή της Τότεναμ».

1985: Έβερτον – Ραπίντ Βιέννης 3-1

Με μία εμφάνιση που δεν είχε αφήσει πολλά περιθώρια για αμφισβήτηση, καθώς η Έβερτον είχε κυριαρχήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, έφτασε στην κατάκτηση του μοναδικού ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία της. Σκόρερ για τα «ζαχαρωτά» ήταν οι Άντι Γκρέι, Τρέβορ Στίβεν και Κέβιν Σίντι. Το 1985 ήταν μία εκπληκτική χρονιά για την ομάδα απ’ το Λίβερπουλ, αφού εκτός από το Κύπελλο Κυπελλούχων επέστρεψε και στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 1970, ενώ είχε την ευκαιρία να κάνει και το τρεμπλ, χάνοντας όμως στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0. Την επόμενη σεζόν οι αγγλικές ομάδες δεν έλαβαν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω των γεγονότων στο «Χέιζελ», και έτσι η Έβερτον δεν είχε την δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

1991: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπαρτσελόνα 2-1

Στον πέμπτο τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων που φιλοξενήθηκε στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβεβαίωσε την παράδοση που είχαν δημιουργήσει στο συγκεκριμένο στάδιο οι αγγλικές ομάδες και με τον Μαρκ Χιουζ να πετυχαίνει δύο γκολ, επικράτησε της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ. Ήταν μάλιστα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κέρδιζε αγγλική ομάδα μετά την επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά την τιμωρία του «Χέιζελ», και ταυτόχρονα ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων».