Οταν ο Πούσκας «διέλυσε» με 7-1 τους Αγγλους

Παρά τη συντριβή με 6-3 από την Ουγγαρία στο «Γουέμπλεϊ», τον Νοέμβριο του '53, οι Άγγλοι δεν έλεγαν να ρίξουν τον εγωισμό τους. Θεωρούσαν ότι ως «πατέρες» του ποδοσφαίρου, παρέμεναν και η Νο 1 δύναμη στον κόσμο και δεν δίστασαν να αποδεχθούν την πρόκληση για ρεβάνς στη Βουδαπέστη, με την ελπίδα να αποδείξουν ότι η συντριβή τους ήταν ένα πλασματικό αποτέλεσμα.



Οταν ο Πούσκας «διέλυσε» με 7-1 τους Αγγλους

Το ραντεβού των δύο ομάδων δόθηκε στις 23 Μαΐου 1954 και, όπως αποδείχθηκε, οι Άγγλοι υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Δηλαδή τον Φέρεντς Πούσκας και την παρέα του, οι οποίοι επανέλαβαν την... παράσταση του «Γουέμπλεϊ» προς τέρψιν των 92.000 συμπατριωτών τους που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες του «Νεπ Στάντιον». Το «σφυροκόπημα» των Μαγυάρων άρχισε από τα πρώτα λεπτά και στο τέλος το σκορ ξεπέρασε αυτό του πρώτου αγώνα. Η Ουγγαρία νίκησε με 7-1 και πέρα από το ότι φανέρωσε τις διαθέσεις της για το Μουντιάλ που άρχιζε λίγες μέρες αργότερα στην Ελβετία, έσβησε οριστικά τον μύθο της αχτύπητης Εθνικής Αγγλίας. Ενα μύθο ο οποίος είχε κλονιστεί για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, όταν τα «λιοντάρια» γνώρισαν ταπεινωτική με 1-0 από τις ΗΠΑ.

Εκτός από τον Πούσκας, για τον οποίο όλοι γνωρίζετε ότι δούλεψε με επιτυχία ως προπονητής στον Παναθηναϊκό από το 1970 έως το 1974, άλλα τέσσερα σημαντικά πρόσωπα της «χρυσής ομάδας» της Ουγγαρίας συνδέθηκαν αργότερα με την Ελλάδα. Πρώτοι απ' όλους οι δύο βοηθοί του προπονητή, Γκούσταβ Σέμπες: Ο Μπέλα Γκούτμαν, ο οποίος πέρασε για λίγο από τον πάγκο του Παναθηναϊκού το 1967 και ο Μάρτον Μπούκοβι, ο οποίος έγραψε ιστορία ως προπονητής του Ολυμπιακού τη διετία 1965-67. Βοηθός του Μπούκοβι στον Ολυμπιακό ήταν ο Μίχαϊ Λάντος, βασικός αμυντικός της Ουγγαρίας το '54 και σκόρερ του πρώτου γκολ στο θριαμβευτικό 7-1 που διεξήχθη σαν σήμερα. Τέλος, ο στυλοβάτης του κέντρου της «αρανίτσαπατ», Γκιούλα Λόραντ, δούλεψε με επιτυχία ως προπονητής στον ΠΑΟΚ και μάλιστα άφησε την τελευταία του πνοή στον πάγκο του, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στον Ολυμπιακό, το 1981.

Ουγγαρία - Αγγλία 7-1

Σκόρερ: 10' Λάντος, 17', 71' Πούσκας, 19', 57' Κότσις, 59' Χιντεγκούτι, 63' Γ. Τοτ - 68' Μπρόουντις

Ουγγαρία (Γκούσταβ Σέμπες): Γκρόσιτς, Μπουζάνσκι, Λάντος, Μπόζικ, Λόραντ, Ζακάριας, Γ. Τοτ, Κότσις, Χιντεγκούτι, Πούσκας, Τσίμπορ.

Αγγλία (Γουόλτερ Γουιντερμπότομ):
Μέρικ, Στάνιφορθ, Μπερν, Ράιτ, Όουεν, Ντίκινσον, Χάρις, Σιούελ, Τζέζαρντ, Μπρόουντις, Φίνεϊ.