Ξορκίζει το φάντασμα (vid)

Το είπε και το έκανε. Το 1999, ο Τόνι Πιούλις δίνει ευχή και κατάρα στον εαυτό του. Ορκίζεται ότι δεν θα ξαναπεράσει τις πύλες του «Γουέμπλεϊ», εκτός αν οδηγήσει την ομάδα του σε κάποιον τελικό. Και το κατάφερε, αφού 12 χρόνια μετά διεκδικεί το Κύπελλο Αγγλίας με την Στόουκ.



Ξορκίζει το φάντασμα (vid)

Τραγική ειρωνεία ή όχι, η ομάδα που και τότε ήταν αντίπαλος του Ουαλού τεχνικού ήταν η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πιούλις είχε καταφέρει να φτάσει με την Τζίλιγχαμ στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε ποτέ. Είναι η στιγμή που δίνει τον όρκο στον εαυτό του. Ποτέ ξανά στο Ναό του ποδοσφαίρου. Ούτε ως θεατής, ούτε ως σχολιαστής κάποιου τηλεοπτικού δικτύου. Μόνο ως πρωταγωνιστής.

Πίσω στο 1999, η Τζίλιγχαμ έχει καταφέρει να φτάσει στον τελικό των play off της Division Two (σημερινή League One) και αντιμετωπίζει τη Σίτι. Και οι 2 ομάδες θέλουν να ακολουθήσουν τη Φούλαμ και τη Γουόλσολ στη Division One. Λίγα λεπτά πριν τη λήξη, ο Τόνι Πιούλις είναι έτοιμος να πανηγυρίσει, αφού στο 81’ και στο 87’ η Τζίλιγχαμ σκοράρει και βρίσκεται αγκαλιά με το 3ο εισιτήριο για το ταξίδι …στα ουράνια. Όμως, οι «πολίτες» έχουν άλλη γνώμη και με τα γκολ του Χόρλοκ στο 90’ και του Ντίκοφ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων θα στείλουν το παιχνίδι στα πέναλτι.

Δείτε τα συγκλονιστικά τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα του 1999:

Αυτοί που βρίσκονται ηττημένοι είναι οι «μπλε», αλλά δυστυχώς για τον Ουαλό η ομάδα από το Μάντσεστερ φορούσε κίτρινα εκείνο το απόγευμα. «Ποτέ δεν ξαναείδα εκείνο το παιχνίδι. Ήταν τρομερή απογοήτευση. Σκεφτείτε ότι ήμουν στην Τζίλιγχαμ 4 χρόνια και είχα περάσει πολύ δύσκολες στιγμές με την ομάδα. Την έζησα να έχει 2000 κόσμο, τις προπονήσεις να γίνονται σε πάρκα και με γήπεδο ετοιμόρροπο. Κατά την παρουσία μου εκεί, αλλάξαμε το γήπεδό μας, βελτιώσαμε τις εγκαταστάσεις μας και πήγαμε στο «Γουέμπλεϊ» για να αντιμετωπίσουμε τη Σίτι», θα δηλώσει ο Πιούλις.

Δείτε τα πέναλτι που έδωσαν την πρόκριση στους «πολίτες»:

Κι όμως, ο Ουαλός ξαναπάτησε το χορτάρι του γηπέδου του Λονδίνου. Ήταν φέτος, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Και βάση αποτελέσματος, η …γκίνια έσπασε. Νίκη-πρόκριση επί της Μπόλτον, και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο (5-0). Ο Πιούλις δεν είναι μια κλασική περίπτωση προπονητή. «Ποτέ δεν κατάφερα να γίνω μεγάλος παίκτης, ενώ σαν προπονητής ξεκίνησα από τον πάτο και να φτάσω εδώ που έφτασα. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Είμαι μόλις 53 ετών και κοιτάω το μέλλον, αφού υπάρχουν πολλά που μπορώ να κάνω ακόμη στη ζωή μου», θα πει με ύφος …φιλοσόφου ο Πιούλις, ο οποίος ξεκίνησε τα μαθήματα προπονητικής στα 19 του.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι και πάλι στο δρόμο του Ουαλού και αυτή τη φορά είναι διατεθειμένος να φύγει νικητής από το «Ναό» του ποδοσφαίρου. «Είμαι πολύ εγωιστής και αν βάλω κάτι στο μυαλό μου δεν μου βγαίνει με τίποτα. Ρωτήστε και τη γυναίκα μου», αποκαλύπτει ο τεχνικός της Στόουκ. Δεν έχει τόση σημασία για τον ίδιο το ότι θα γίνει ο πρώτος Ουαλός προπονητής που θα καταφέρει να κερδίσει τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, αλλά το ότι θέλει να …ξορκίσει τα φαντάσματα του «Γουέμπλεϊ».