Το χάσμα φέρνει...στήσιμο

Το μεγάλο χάσμα στους μισθούς των ποδοσφαιριστών μεταξύ της Πρεμιερ Λιγκ και των μικρότερων κατηγοριών θεωρεί υπεύθυνο για τη «διαφθορά» στις μικρές κατηγορίες, ο Αντι Μάνγκαν ένας από τους πέντε ποδοσφαιριστές που τιμωρήθηκαν από την αγγλική ομοσπονδία γιατί στοιχημάτισαν σε αποτέλεσμα αγώνα που μετείχε η ομάδα τους το 2008.



Το χάσμα φέρνει...στήσιμο

Ο Μανγκαν είχε στοιχηματίσει το 2008 στη νίκη της ομάδας του που εκείνη την περίοδο ήταν η Μπερι, επί της Ακρινγκτον Στάνλει (της οποίας επίσης υπήρξε παίκτης στο παρελθόν) με σκορ 2-0. Παράλληλα τέσσερις παίκτες της Ακρινγκτον είχαν ποντάρει στην ήττα της δικής τους ομάδας στο συγκεκριμένο ματς. Αν και σύμφωνα με τους κανονισμούς οι ποδοσφαιριστές απαγορεύεται να στοιχηματίζουν σε ματς των διοργανώσεων που μετέχει η ομάδα τους, τις υποψίες της FA για εκείνο το συγκεκριμένο παιχνίδι κίνησε το γεγονός ότι ο Μάνγκαν πήγε μαζί με δυο παίκτες της Ακρινγκτον σε στοιχηματικό πρακτορείο, αλλά και γιατί υπήρχε μεγαλύτερο ποντάρισμα από ότι συνήθως.

Ο πεντάμηνος αποκλεισμός που του επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2009, ήταν αρκετός για να τον πείσει να εγκαταλείψει το…χόμπι του και πλέον είναι διαθέσιμος να μοιραστεί την εμπειρία του με άλλους συναδέλφους του προκειμένου να τους αποτρέψει να οδηγηθούν στα ίδια μονοπάτια. Υποστηρίζει πάντως πως υπάρχουν πολλοί παίκτες που ποντάρουν στους αγώνες των ομάδων τους.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την τιμωρία του ο Μάνγκαν στην εφημερίδα Independent, τονίζει πως οι ποδοσφαιριστές των μικρότερων κατηγοριών είναι ιδιαίτερα «ευάλωτοι» στο να παρανομήσουν. «Βλέπουν τη ζωή που κάνουν οι συνάδελφοι τους της Πρέμιερ Λιγκ και σκέφτονται πως και οι ίδιοι θα ήθελαν να ζήσουν κάτι τέτοιο. Ενδεχομένως να είναι ταλαντούχοι και να το αποκτήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά όταν δεν αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο και θέλεις μια τέτοια ζωή, πως την αποκτάς;» αναρωτιέται ο 24χρονος επιθετικός της Ρέξαμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος εβδομαδιαίος μισθός στην Ακρινγκτον εκείνη την περίοδο ήταν περίπου 800 λίρες, ποσό που κάποιοι παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ εισπράττουν κάθε ώρα, οπότε είναι λογικό οι ποδοσφαιριστές των μικρότερων κατηγοριών να είναι πιο επιρρεπείς στο «εύκολο χρήμα» που μπορεί να προσφέρει το στοίχημα.

Στοιχεία από την επιτροπή τυχερών παιχνιδιών καταγράφουν μια άνοδο στις αναφορές για παραβάσεις των κανονισμών περί στοιχηματισμού τον τελευταίο χρόνο. Πάνω από 50 περιπτώσεις καταγράφηκαν με τα περισσότερα κρούσματα να παρατηρούνται στη League 2 και στις μη-επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι πληροφορίες αυτές ενισχύονται και από τα στοιχεία της WADA τα οποία τονίζουν πως υπάρχει μια σαφής στροφή του υποκόσμου από τη διακίνηση στεροειδών στο στήσιμο αγώνων. Μάλιστα ο γενικός διευθυντής της WADA (World Anti Doping Agency) Ντειβιντ Χαουμαν εξέφρασε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου που θα αντιμετωπίσει τον παράνομο στοιχηματισμό στον αθλητισμό, όπως επίσης τη δωροδοκία και τη διαφθορά.