Η κυρία Μέρφι αλλάζει το νόμο

Μια απόφαση που έρχεται να ανατρέψει την ισχύουσα κατάσταση στο τρόπο χρήσης των ξένων δορυφορικών δικτύων εκτός της χώρας λειτουργίας τους αναμένεται να ανακοινωθεί από το Ευρωπαικό Δικαστήριο.



Η κυρία Μέρφι αλλάζει το νόμο

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ενωσης εξετάστηκε η υπόθεση μιας ιδιοκτήτριας παμπ από το Πόρτσμουθ η οποία επειδή δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά το κόστος συνδρομής του τηλεοπτικού δικτύου Sky αναζήτησε εναλλακτικό τρόπο στο ελληνικό δίκτυο Nova τo οποίo μεταδίδει τους αγώνες της Premier League. Έτσι και χαμηλότερη συνδρομή πλήρωνε, αλλά είχε τη δυνατότητα να προβάλλει στις τηλεοράσεις της παμπ περισσότερα ματς από αυτά που μετέδιδε το αγγλικό δίκτυο (μιας και κάποιοι αγώνες στην Αγγλία παραμένουν «κλειδωμένοι» τηλεοπτικά για να μην μειωθεί η παρουσία του κόσμου στα γήπεδα).

Η κίνηση της αυτή όμως την έφερε αντιμέτωπη με το νόμο, ο οποίος απαγορεύει στη Βρετανία τη χρήση ξένων τηλεοπτικών δικτύων έξω από τη χώρα λειτουργίας τους. Η κυρία Κάρεν Μέρφι κρίθηκε ένοχη από τα αγγλικά δικαστήρια και υποχρεώθηκε να καταβάλλει πρόστιμο περίπου 8.000 λιρών, αλλά προσέφυγε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Εκεί βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο της Γενικής Εισαγγελέως Τζούλιαν Κοκοτ, η οποία τάχθηκε υπέρ της χρήσης ξένων δορυφορικών καναλιών στις παμπ ώστε να παρέχουν τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων. Μάλιστα όπως υποστήριξε η Κοκοτ η χρήση αποκωδικοποιητών δεν πρέπει να περιορίζεται σε μια χώρα στην Ευρωπαική Ένωση.

«Δεν υπάρχει …δικαίωμα να χρεώνεις διαφορετικές τιμές για το ίδιο προιόν σε κάθε χώρα-μέλος της EE» επεσήμανε η Κοκοτ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ένα οποιοδήποτε κανάλι που αγοράζει τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων έχει τη δυνατότητα να προβάλλει το προιόν σε όλη την ευρωπαική επικράτεια και όχι μόνο στη χώρα που εδρεύει. "

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δικαστές ακολουθούν την εισήγηση των Εισαγγελέων οι οποίοι ουσιαστικά δίνουν την κατεύθυνση για το πως θα εφαρμοστεί το Ευρωπαικό Δίκαιο σε κάθε υπόθεση. Αν κάτι τέτοιο συμβεί και τώρα, δεν θα δικαιώθει μόνο την ιδιοκτήτρια, αλλά θα ανατραπεί το ισχύον καθεστώς στα ραδιοτηλεοτπικά δικαιώματα των αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και τη λειτουργία των καναλιών στην Ευρώπη κι η κυρία Μέρφι θα μπει στην ιστορία όπως ο Μποσμάν για μία ακόμη απελευθέρωση στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από αυτή την υπόθεση το Ευρωπαικό Δικαστήριο εξετάζει παράλληλα άλλη μια στην οποία η Πρεμιερ Λιγκ κινείται ενάντια σε δυο προμηθευτές δορυφορικών εξοπλισμών ξένων καναλιών.
 
"Το Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ενωσης υφίσταται για να εφαρμόζει το νόμο και όχι να τον αλλάζει" ήταν μεταξύ άλλων το σχόλιο της Πρέμιερ Λιγκ, μετά την ανακοίνωσης της εισήγησης της Εισαγγελέως.
 
 http://ec.europa.eu/avservices/player/jwplayer/player46485.swf" allowScriptAccess="always" width="569" height="332" allowfullscreen="true" flashvars="config=http://ec.europa.eu/avservices/player/ondemand/config/ebsConfig_dev.cfm?idFile=7F4CC13DB237A131105BAFD2834CF20CE56D71F213396DC0C9D06630D6AE5932&sharing.link=http://tinyurl.com/5twgvh6"/>