Τσελσι και Ίντερ τιμούν τον ξεχωριστό Ρέι Γουίλκινς!

Ένα παιχνίδι στην μνήμη του Ρέι Γουίλκινς θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου στο «Στάμφορντ Μπριτζ» μεταξύ των παλαιμάχων παικτών της Τσέλσι και της Ίντερ, το england365.gr σας παρουσιάζει την πορεία του αείμνηστου πρώην άσου που αποτέλεσε μια από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες στο αγγλικό ποδόσφαιρο των 70s και 80s.



Τσελσι και Ίντερ τιμούν τον ξεχωριστό Ρέι Γουίλκινς!

Απέναντι σε βετεράνους των «μπλε» όπως οι Βιάλι, Τζόλα, Πετρέσκου, Ντι Ματέο, Γουάις, Τόρε Άντρε Φλο, Λε Σο, Ντεσαγί θα αναμετρηθούν οι ήρωες του τρεμπλ του 2010 της Ίντερ, με ονόματα όπως οι Κριστιάν Κίβου, Ντέγιαν Στάνκοβιτς, Ολιβιέ Ντακούρ, ενώ ο Γιούργκεν Κλίνσμαν θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση με την ομάδα της Inter Forever στην οποία θα αγωνιστεί και ο Γιωργος Καραγκουνης.

Μια από τις πιο σημαντικές απώλειες που αδιαμφισβήτητα σημάδεψαν τον χάρτη του ποδοσφαίρου στο Νησί υπήρξε αυτή του άλλοτε ηγέτη των «λιονταριών» Ρέι Γουίλκινς. Ευφυής, με ομαδικό πνεύμα και σταθερή απόδοση, ο Βρετανός θρύλος υπηρέτησε στην ποδοσφαιρική του καριέρα σε ένα μωσαϊκό ομάδων, ενώ είχε πραγματοποιήσει και 84 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας. Ιστορικά αποτελεί ακόμα τον πρώτο Άγγλο που αποβλήθηκε σε Μουντιάλ στην πρώτη και μοναδική φορά που τιμωρήθηκε στην καριέρα του.

Το ξεκίνημα και τα πρώτα χρόνια ενός θρύλου

Ο Άγγλος μέσος Ρέι Γουίλκινς γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1956 στο Χίλιγκτον, στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Λονδίνου. Η καριέρα του ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 17 ετών από την Τσέλσι το 1973, αγωνιζόμενος ως μέσος σε ένα κλαμπ που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι, καταφέρνοντας το όνομα του να συνδεθεί απόλυτα μαζί τους. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στο πρωτάθλημα ως αλλαγή σε μια εντός έδρας νίκη με την Νόριτς στις 26 Οκτωβρίου του 1973. Στην πρώτη θητεία του το 1976-1977 αναδείχθηκε ως κορυφαίος παίκτης του συλλόγου, γεγονός που επισφράγισε το πόσο του ταίριαζε η μπλε φανέλα ενώ έγινε και ο νεότερος αρχηγος του συλλόγου σε ηλικία 21 ετών.

Στη συνέχεια της πορείας του η βεβαρυμμένη οικονομικά Τσέλσι αποδέχεται την προσφορά των 800.000 λιρών από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έτσι ο Ρέι Γουίλκινς, μετά από 6 περιόδους στους «μπλε», έχοντας καταγράψει 179 συμμετοχές σε αγώνες και 30 γκολ, έφυγε για τα βόρεια της Αγγλίας.

Σε αυτή του την θητεία από το 1979 έως το 1984 ο αείμνηστος κεντρικός μέσος κατέκτησε ένα Κύπελλο Αγγλίας το 1983 σκοράροντας στον πρώτο τελικό με τη Μπράιτον που ήρθε 2-2 πριν το θριαμβευτικό 4-0 στον επαναληπτικό. Μετά το πέρασμα του από τους «κόκκινους διαβόλους», η ποδοσφαιρική του ατζέντα περιλάμβανε την παρουσία του για 2,5 χρόνια στην Μίλαν (1984-1987) πριν την αγοράσει ωστόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι η οποία πάλευε να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια! Πέρασε και τέσσερις μήνες σε γαλλικό έδαφος με τα χρώματα της Παρί Σεν Ζερμέν το 1987 πριν μετακινηθεί στη Ρέιντζερς της Γλασκώβης με την οποία κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα και ένα Λιγκ Καπ Σκωτίας. Σε ένα εντυπωσιακό 5-1 σημείωσε και ένα αξέχαστο γκολ στο Old Firm εναντίον της Σέλτικ με την αγάπη των οπαδών της Ρέιντζερς για τον ίδιο να είναι τέτοια, ώστε ο ίδιος να ξεσπά σε κλάματα μετά τον τελευταίο αγώνα του με τον σύλλογο. Επόμενος σταθμός του το 1989-1996 υπήρξε η ένταξη του στην ΚΠΡ με εξαίρεση μια εμβόλιμη σεζόν το 1994, όταν και έπαιξε στην Κρίσταλ Πάλας.

Κεφάλαιο εθνική Αγγλίας

Εξίσου σημαντική υπήρξε ωστόσο και η συνεισφορά του στην Εθνική Αγγλίας, όπου και από το 1976 έως και το 1986, βοήθησε την ομάδα να προκριθεί σε δυο τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 και 1986, μετρώντας 84 συμμετοχές και 3 γκολ, φορώντας την φανέλα με το εθνόσημο. Το ντεμπούτο του σημειώθηκε το 1976 με τεχνικό τον Ντον Ρέβι εναντίον της Ιταλίας κατά την διάρκεια ενός μίνι τουρνουά στις ΗΠΑ για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας. Στην διοργάνωση του 1986 στο Μεξικό στην Φάση των ομίλων συμβαίνει κάτι το πρωτόγνωρο για τα χρονικά Άγγλων παικτών, με τον Γουίλκινς να γίνεται ο πρώτος που αποβάλλεται στο 0-01 με το Μαρόκο, καθώς μετά από διαφωνία του με την απόφαση του Παραγουανού διαιτητή Γκαμπριέλ Γκονζάλεζ πετώντας την μπάλα προς το μέρος του τον χτυπά ακούσια. Η τιμωρία του περιλάμβανε δυο αγωνιστικές με αποτέλεσμα να χάσει τον περίφημο αγώνα με την Αργεντινή, γράφοντας την τελευταία διεθνή συμμετοχή του με τα λιοντάρια τον Νοέμβριο του 1986.

Η προπονητική διαδρομή

Οι επόμενες δεκαετίες βρήκαν τον Γουίλκινς να επιστρέφει το 1994 στην ΚΠΡ με την διπλή ιδιότητα του παίκτη-προπονητή για δυο χρόνια ενώ το 1997 στην προπονητική του λίστα μπηκε και η Φούλαμ. Ήταν και βοηθός προπονητή σε Τσέλσι, Γουότφορντ, Μίλγουολ και στην Εθνική Αγγλίας κ-21.

Το 2008 επιστρέφει στην γνώριμη του Τσέλσι ως βοηθός προπονητή του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι, με τον ίδιο να αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός για ένα παιχνίδι Κυπέλλου όταν απολύθηκε ο Βραζιλιάνος. Η σεζόν 2009-2010 που ακολουθεί αποδεικνύεται από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στην ζωή του αφού στο πλευρό του Κάρλο Αντσελότι ως βοηθός κατακτά και πανηγυρίζει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της Τσέλσι.

Το «κύκνειο άσμα»

Το 2010 χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις αποτελεί πλέον παρελθόν για το κλαμπ και έτσι τον Δεκέμβριο του 2013 επιστρέφει στο πόστο του βοηθού προπονητή στον πάγκο της Φούλαμ. Ακολουθεί η θητεία του για έναν χρόνο στην Εθνική Ιορδανίας, ενώ τον Ιούνιο του 2015 ολοκληρώνει την καριέρα του στο βρετανικό ποδόσφαιρο ως βοηθός του Τιμ Σέργουντ στην Άστον Βίλα. Τον Απρίλιο του 2018 έπειτα από καρδιακή προσβολή και ευρισκόμενος σε τεχνητό κώμα στο νοσοκομείο έχασε την μάχη με τον θάνατο αφήνοντας πίσω του δάκρυα λύπης τόσο των προσώπων της οικογενείας του, όσο και σύσσωμων των φίλων του ποδοσφαίρου. Μετά τον θάνατο του ένα από τα ιερά τοτέμ του συλλόγου της Μίλαν Φράνκο Μπαρέζι έγραψε για εκείνον: «Ήταν τιμή να σε έχω συμπαίκτη, ήσουν ξεχωριστός, ένας κύριος εντός και εκτός γηπέδου. Ευχαριστώ Ρέι Γουίλκινς».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως αποφασίστηκε από την FA ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι εις μνήμη του Γουίλκινς.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου