Όταν οι νέοι αποδεικνύονται και ωραίοι!

Οι νεοφώτιστες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έβαλαν στους παλιούς τα «γυαλιά». Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, αντιμετωπίζοντας κάθε πρόκληση και φέρνοντας εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή, οι τρεις ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος ήρθαν και έμειναν.  



Όταν οι νέοι αποδεικνύονται και ωραίοι!

Όταν ο στόχος της ανόδου, στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας, επιτυγχάνεται, οι απαιτήσεις πληθαίνουν, ο πήχης ανεβαίνει και οι δυσκολίες γίνονται ολοένα και περισσότερες. Ο κίνδυνος να γίνει η ομάδα «ασανσέρ», μεταξύ των κατηγοριών, φαντάζει το πιο ρεαλιστικό σενάριο και η πρώτη αποστολή προς αποφυγή. Οι περιπτώσεις των Χάντερσφιλντ, Νιουκάστλ και Μπράιτον ήταν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αφού ήταν μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, που και οι τρεις νεοφώτιστες κατόρθωσαν να παραμείνουν στην κατηγορία. Κάτι που έχει να συμβεί από τη σεζόν 2011-2012 με τις ΚΠΡ, Νόριτς και Σουόνσι, ενώ για πρώτη φορά συνέβη μια δεκαετία πριν, όταν Φούλαμ, Μπόλτον και Μπλάκμπερν το είχαν πετύχει.

Με τη Νιουκάστλ να ταλαιπωρείται αρκετά τα τελευταία χρόνια, η επάνοδος στην αίγλη της κορυφαίας κατηγορίας αποτελούσε μια συνήθεια που έπρεπε να αξιοποιηθεί, αφού παραδοσιακά είναι ομάδα πρώτης εθνικής. Ο σύλλογος κατόρθωσε να παραμείνει, υπό τις προπονητικές οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ, τερματίζοντας στη 10η θέση με 44 βαθμούς. Οι «καρακάξες» μετέτρεψαν σε κάστρο τους το «Σεντ Τζέιμς Παρκ», όπου πέτυχαν τις 8 από τις 12 συνολικά νίκες τους, ενώ επτά από τα εννιά ματς που διατήρησαν απαραβίαστη την εστία τους ήταν εντός έδρας.

Στην περίπτωση της Μπράιτον, το «Amex» αποδείχθηκε παράγοντας καταλυτικός για να την παραμονή. Κέρδισε εντός έδρας επτά από τα εννιά παιχνίδια της, ενώ η νοοτροπία του  Κρις Χιούτον έμοιαζε ξεκάθαρη. Ομάδα που δεν κερδίζει, τουλάχιστον να μη χάνει, με του λόγου το αληθές να επιβεβαιώνεται από τις 13 ισοπαλίες που απέσπασε. Ξεχωριστό μερίδιο στον Γκλεν Μάρεϊ, που βρήκε δίχτυα 12 φορές, από τα 34 συνολικά τέρματα. Οι «γλάροι» τερμάτισαν στην 15 θέση με 40 βαθμούς.

Μία θέση πιο κάτω, συγκεντρώνοντας 37 βαθμούς, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της η Χάντερσφιλντ, που θα συνεχίσει να ονειρεύεται. Τα «τεριέ» επέστρεψαν στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από 45 ολόκληρα χρόνια, με την ιστορία τους να ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο αγνά ποδοσφαιρικά παραμύθια της σύγχρονης εποχής. Η άνοδος της ομάδας γιορτάστηκε με την εδραίωσή της στη μεγάλη κατηγορία, με τον προπονητή Βάγκνερ να «κερδίζει» το πιο δύσκολο στοίχημα. Ξεκινώντας εκκωφαντικά την πρώτη αγωνιστική (μετά το 3-0 επί της Κρίσταλ Πάλας εκτός έδρας) πετυχε κάτι που ουδείς φανταζόταν. Νικώντας τη Μάντσεστερ Γιουναιτεντ και παίρνοντας ισοπαλία στο Etihad από τη Μάντσεστερ Σίτι  με 0-0 και από την πρωταθλητρια Τσέλσι στο Σταμφορντ Μπριτζ με 1-1 οι πανηγυρισμοί θα κρατούσαν μέχρι τέλους.

Δεν ήταν πάντως μόνο η Πρέμιερ Λιγκ που προσέφερε τέτοιου είδους ευχάριστες εκπλήξεις. Ακόμη και στις χαμηλότερες κατηγορίες, όσες ομάδες προβιβάστηκαν την προηγούμενη χρονιά, κατάφεραν να παραμείνουν. Στην Championship  οι Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μίλγουολ και Μπόλτον, στη League One Πόρτσμουθ, Πλίμουθ και Ντόνκαστερ, ενώ στη League Two Λίνκολν και Φόρεστ Γκριν διατήρησαν τα κεκτημένα τους.

Τα πρωταθλήματα στο Νησί αποδεικνύουν πως τα πάντα μπορούν να συμβούν και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι θέσεις των ομάδων εύθραυστες ως προς τις αλλαγές, ο ανταγωνισμός μεγάλος και ουδείς σύλλογος νιώθει ασφαλής, εν μέσω συνεχόμενων ανατροπών. Η εφετινή χρονιά ήταν ένα ηχηρό μήνυμα πως οι νέοι ήρθαν για να μείνουν και αποδείχτηκαν ωραίοι ενώ η υποτίμηση σίγουρα λειτούργησε προς όφελός τους.

Έλενα Χαριτάκη