Αυτή είναι η καλύτερη εντεκάδα της εποχής Αρσέν Βενγκέρ!

Ο κύκλος του Αρσέν Βενγκέρ στους πάγκους της Άρσεναλ κλείνει σήμερα και εμείς ρίχνουμε μια ματιά στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχει συνεργαστεί.



Αυτή είναι η καλύτερη εντεκάδα της εποχής  Αρσέν Βενγκέρ!

Ο Αλσατός προπονητής έγραψε ιστορία μαζί με τους κανονιέρηδες, κέρδισε αήττητος το πρωτάθλημα, έκανε νταμπλ, πήρε αμέτρητα κύπελλα, τους έφτασε μια ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης όμως όλα αυτά δεν θα τα είχε καταφέρει δίχως τους αστέρες που πέρασαν στα 22 χρόνια της θητείας του.

Αμέτρητοι ήταν οι παιχταράδες που αγωνίστηκαν κάτω από την ηγεσία του Βενγκέρ, άλλους τους πήρε από έφηβους και τους έκανε άνδρες, άλλους έκανε τη σωστή επιλογή και τους αγόρασε από άλλες ομάδες ενώ κάποιοι ήταν έτοιμοι αστέρες και ο αλσάτος χρειάστηκε να δαπανήσει αρκετά χρήματα για να τους πάρει με το μέρος του.

Ποιόι ήταν όμως οι καλύτεροι όλων κάτω από την "μπακέτα" του Αρσέν Βενγκέρ;

Ντέιβιντ Σίμαν #1

O καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία της Άρσεναλ. Υπηρέτησε το κλαμπ από το 1990 μέχρι το 2003 συλλέγοντας αρκετά ασημικά στον δρόμο του. Ήταν μέρος της ομάδας που κέρδισε το νταμπλ στην Αγγλία, με την απίστευτη ικανότητα του Σίμαν να αποκρούει την μπάλα, να σώζει τις φάσεις που φαινόντουσαν σαν σίγουρα γκολ λόγω τον εκπληκτικών του αντανακλαστικών. Η κυριαρχία του ανάμεσα στα δοκάρια αλλά και οι επιτυχίες του σε θέμα τίτλων είναι οι λόγοι που έχει μείνει ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του κλαμπ, μπροστά από τους Τζακ Κέσλεϊ και Πατ Τζένινγκς.

Λόρεν #3

Μια "δημιουργία" του Αρσέν Βενγκέρ όπου μετέτρεψε ένα αμυντικό χάφ σε δεξιό οπισθοφύλακα με εξαιρετική επιτυχία. Η δύναμη και η ταχύτητα του Λόρεν ήταν τα σημεία κλειδιά για την μεταμόρφωση του ως ένα εξαίσιο μπακ, που ήξερε πότε να ανεβεί στην επίθεση ενώ είχε πλήρη επίγνωση στον αμυντικό τομέα. Υπηρέτησε την Άρσεναλ για 6 ολόκληρες σεζόν ως βασικός, ήταν μέρος των "Invincibles" και δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα.

Τόνι Άνταμς #6

Υπήρχε λόγος που οι οπαδοί των κανονιέρηδων τον φώναζαν "Κύριος Άρσεναλ". Σχεδόν 20 χρόνια βρισκόταν στην ομάδα της Άρσεναλ, το ασύγκριτο πάθος του, το ηθικό του, η ικανότητα του να παραμένει ψύχραιμος σε αντίξοες καταστάσεις, ήταν μερικά από τα χαρίσματα που χάρισαν στον Άνταμς το περιβραχιόνιο για τόσα χρόνια. Είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει πάρει πρωτάθλημα σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες ενώ ήταν αρχηγός και στις τρεις. Ακόμα συνεργάζεται με την Άρσεναλ και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σταματήσει ποτέ.

Σολ Κάμπελ #23

Γνώριμος του Αρσέν Βενγκέρ, ο Κάμπελ πριν έρθει στην Άρσεναλ βρισκόταν στην μεγάλη αντίπαλο των κανονιέρηδων, Τότεναμ, και είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον Βενγκέρ που έβλεπε τους επιθετικούς του να μην μπορούν να προσπεράσουν τον αμυντικό. Όμως όπως λέμε "Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, πήγαινε με το μέρος τους", αυτήν την φορά όμως έγινε το αντίθετο και ο Κάμπελ ήρθε στην Άρσεναλ. "Έμοιαζε ακατανίκητος" ήταν τα λόγια του Βενγκέρ πριν τον αγοράσει από τα "σπιρούνια". Ήταν αναντικατάστατος στην Άρσεναλ καθώς πρόσφερε κάτι μοναδικό με το πάθος του και την παρουσία του μέσα στο γήπεδο.

Άσλεϊ Κόουλ #3

Παρά την προδοσία του Κόουλ που ένωσε τις δυνάμεις του με την μισητή - για την Άρσεναλ - Τσέλσι, παραμένει όχι μόνο o καλύτερος αριστερός μπακ κάτω από την ηγεσία του Βενγκέρ αλλά και ένας εκ των κορυφαίων στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Άλλο ένα μέλος των "Invincibles" που χάρη στην απίστευτη ταχύτητα του, ήταν εξαιρετικός στην άμυνα αλλά και στην επίθεση. Κέρδισε 2 πρωταθλήματα και τρία κύπελλα στο διάστημα των τριών χρόνων πριν φύγει για την δυτική πλευρά του Λονδίνου.

Ζιλμπέρτο Σίλβα #19

Ονομάστηκε "Ανίκητος τοίχος" από τους οπαδούς της Άρσεναλ. Ήταν η αρχή και το τέλος των κανονιέρηδων, ο παίχτης βαρόμετρο της ομάδας, αυτός που ένωνε την γραμμή της άμυνας με τους επιθετικούς. Ο Βραζιλιάνος ήταν ένα από τα πολυτιμότερα "γρανάζια" στην ομάδα του Βενγκέρ. H μακροχρόνια θητεία του Σίλβα αλλά και η παρουσία του τις χρονιές που η Άρσεναλ ήταν φωτιά, είναι κάποιοι από τους λόγους που βρίσκεται στην εντεκάδα αφήνοντας έξω παίχτες όπως τους Σεσκ Φάμπρεγκας και Μεσούτ Οζίλ.

Πάτρικ Βιεϊρά #4

Ο αρχηγός της Άρσεναλ την σεζόν που ήταν αήττητοι και η καρδιά της ομάδας. Ο Γάλλος κεντρικός ήρθε για μόλις 3.5$ εκατομμύρια στο Λονδίνο και εξελίχθηκε ως ένας εκ των καλύτερων κεντρικών στην ιστορία του Αγγλικού πρωταθλήματος κάτω από την ηγεσία του Βενγκέρ. Ήρθε ως πιτσιρικάς στους κανονιέρηδες, πάλεψε, κέρδισε το περιβραχιόνιο και αγαπήθηκε όσο λίγοι στην Άρσεναλ. Τέλος είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Αλσατό και να βρεθεί ο ίδιος στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας.

Φρέντι Λιούνμπεργκ #8

Άλλος ένας μέλος της ομάδας του 2003-04, ο Λιούνμπεργκ έζησε τα καλύτερα χρόνια της καριέρα του στην Άρσεναλ. Ήταν ο κορυφαίος παίχτης της ομάδας το 2002 που πήρε και τον τίτλο του καλύτερου παίχτη του πρωταθλήματος κάνοντας θαύματα στην αριστερή πλευρά του γηπέδου. Μπορούσε να προσφέρει τα πάντα, ήταν ένα πολυεργαλείο στα χέρια του Βενγκέρ, είχε την ικανότητα να βρει οποιονδήποτε μέσα στο γήπεδο με τις φοβερές μπαλιές του και έχει δικαίως θέση ως ένας εκ των κορυφαίων στους κανονιέρηδες όπου πέρασε σχεδόν δέκα χρόνια.

Ρομπέρ Πιρές #7

Άλλος ένας θαυματουργός Γάλλος που πέρασε από τα χέρια του Αρσέν Βενγκέρ. Ο Πιρές ήταν ένα από τα κλειδιά του Αλσατού την χρονιά των "Invincibles", η φοβερή τεχνική, το πως προσπερνούσε σαν να μην ήταν τίποτα τους αντιπάλους του αλλά και τα τελειώματα του, έδωσαν στην Άρσεναλ ότι χρειαζόταν για να πραγματοποιήσει το ανεπανάληπτο την σεζόν 2003-04. Η δημιουργικότητα και το φυσικό ταλέντο του Γάλλου παρείχαν κάτι ξεχωριστό στις τάξεις της Άρσεναλ για πολλά χρόνια καθώς  ο Πιρές είχε απίστευτη χημεία με τους συμπαίχτες του.

Ντένις Μπέργκαμπ #10

Βρισκόταν ήδη στην Άρσεναλ πριν έρθει με τον Βενγκέρ, όμως ήταν όταν συνεργάστηκε με τον Αλσάτο που βρήκε τον πραγματικό του εαυτό και έμεινε στις μνήμες όλων. Ο μη-Ιπτάμενος Ολλανδός (λόγω της φοβίας του για τα αεροπλάνα) ήταν ένας μάγος μέσα στο γήπεδο, έκανε τα πάντα να φαίνονται τόσο απλά και παρότι δεν φημιζότανε για την ικανότητα του στο τελείωμα, σημείωσε πάνω από 100 γκολ με την φανέλα της Άρσεναλ. Μάγεψε το Λονδίνο και το Emirates ενώ συνεχίζει να το στολίζει καθώς η Άρσεναλ έχει αναγείρει άγαλμα προς τιμήν του. Μάλιστα έχει βγει δεύτερος σε ψηφοφορία για τους καλύτερους παίχτες στην ιστορία της Άρσεναλ πίσω από τον επόμενο κύριο...

Τιερί Ανρί #14

Πως να λείπει ο Ανρί από την εντεκάδα; Ο κορυφαίος επιθετικός στην ιστορία της Άρσεναλ, ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχει δει το αγγλικό  ποδόσφαιρο. Δεν χρειάζονται περισσότερα φια να εξηγήσεις το γιατί από τα  228 τα γκολ που πέτυχε με την φανέλα της Άρσεναλ ενώ πραγματοποιούσε συνεχώς θαύματα για λογαριασμό του Βενγκέρ. Άφησε το στίγμα του στην Άρσεναλ, την Αγγλία αλλά και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μοναδικός παίκτης αν και στη Γιουβέντους ήταν ένας μέτριος εξτρέμ που σκόραρε σπάνια. Χωρίς αμφιβολία η κορυφαία δουλειά που έκανε ο Αλσατος τεχνικος για να μεταμορφώσει έναν παίκτη! 

Τάσος Σιαφάκας