Όταν η Μίντλεσμπρο διέσυρε 8-1 τη Μάντσεστερ Σίτι… (video)

Έχουν περάσει δέκα χρόνια, όμως ποδοσφαιρικά μοιάζει σαν να έχει μεσολαβήσει… ένας αιώνας! Σαν σήμερα, 11 Μαίου, η Μάντσεστερ Σίτι γνώριζε την συντριβή από τη Μίντλεσμπρο, και το England365 κάνει το ανάλογο flashback, παρατηρώντας ωστόσο και πως εξελίχθηκαν τα πράγματα για τις δυο ομάδες μέχρι και σήμερα στο πέρασμα των χρόνων..  



Όταν η Μίντλεσμπρο διέσυρε 8-1  τη Μάντσεστερ Σίτι… (video)

Δεν συμβαίνει συχνά μια ομάδα να «φιλοδωρεί» την αντίπαλο της με οκτώ γκολ, πόσο μάλλον αν αυτή η ομάδα είναι η Μίντλεσμπρο, και έχει απέναντι της την Μάντσεστερ Σίτι!

Κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο σήμερα, ωστόσο συνέβη, ακριβώς δέκα χρόνια πριν, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της περιόδου 2007/08!

Από το τότε...

Eστιάζοντας στους «πολίτες», δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος πως η τωρινή ομάδα δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με την αντίστοιχη του 2008. Μιλάμε άλλωστε για τη Μάντσεστερ Σίτι που τερμάτιζε – με 55 βαθμούς – στην 10η θέση της Πρέμιερ Λιγκ, το γήπεδο της ονομαζόταν ακόμα «City of Manchester Stadium», στον πάγκο της καθόταν ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον και ιδιοκτήτης της ήταν ο Ταϊλανδός Τακσίμ Σιναβάτρα.

Το χάσμα μάλιστα στα ρόστερ των δυο περιόδων μοιάζει... χαοτικό! Στους «πολίτες» προ δεκαετίας ξεχώριζαν οι Μίκα Ρίτσαρντς, Ρίτσαρντ Νταν, Στίβεν Άιρλαντ, Ζεοβάνι, Ζέλσον Φερνάντες και Νταράιους Βασέλ. Υπήρχε επίσης ο νεαρό ακόμα γκολκίπερ Τζο Χαρτ, ο νεαρότερος του Κάσπερ Σμάιχελ, ενώ στο «γαλάζιο» ρόστερ βρίσκονταν ο 22χρονος τότε Γιώργος Σαμαράς, αλλά και ο γνώριμος μας από το πέρασμα του στον Ολυμπιακό, Νέρι Καστίγιο.

Aπό την άλλη, η Μίντλεσμπρο, που τελείωσει εκείνη τη χρονιά με 42 βαθμούς στην 13η θέση, αγωνιζόταν σταθερά στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ δυο χρόνια πριν είχε φτάσει μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα «βαριά» χαρτιά» την σεζόν 2007/08 αποτελούσαν οι Μαρκ Σβάρτσερ, Τζόναθαν Γούντγκεϊτ, Ρόμπερτ Χουτ, Στιούαρτ Ντάουνινγκ, Τουντσάι Σανλί, Λι Κάτερμολ και Ντέιβιντ Γουίτερ. Προπονητής της ήταν ο νυν τεχνικός της εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Οι συνθέσεις των ομάδων στο επίμαχο ματς:

Μίντλεσμπρο: Σβάρσερ, Γιάνγκ (ΜακΜάον 75’), Ρίγκοτ, Γουίτερ, Πόγκατετζ, Μπόατεγκ, Ρόσεμπακ, Άρκα (Τζόνσον 62’), Ντάουνινγκ, Σανλί (Αλιαντιέρ 62’), Άλβες

Μάντσεστερ Σίτι: Ίσακσον, Τζιχάι, Τσόρλουκα, Νταν, Μπολ, Άιρλαντ, Ζέλσον, Πετρόφ (Ελάνο 71’), Γκαρίδο, Βασέλ (Χάμαν 62’), Μπενζανί (Καστίγιο 13’)

Μάλιστα αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Σβεν Γκόραν Έρικσον στον πάγκο των «πολιτών», καθώς από τον Ιούνιο του έτους εκείνου θα αναλάμβανε ο Μαρκ Χιούζ και την τελευταία μέρα του Αυγούστου ολοκληρώθηκε το deal με την απόκτηση των μετοχών από τους Άραβες κάτι που σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή! 

... στο τώρα!

Μέσα σε δέκα χρόνια βέβαια πολλά μπορούν να αλλάξουν στη ζωή, και το ποδόσφαιρο εν προκειμένω δεν αποτελεί εξαίρεση! Έχοντας μπει από το 2008 και μετά στην εποχή των Αράβων ιδιοκτητών, η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερε σταδιακά να γίνει «σθεναρός» διεκδικητής του τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ και να φτάσει σε αυτόν το 2012, το 2012 και φυσικά φέτος, με τον Πεπ Γκουαρντιόλα να παρουσιάζει μια ομάδα που χαίρεσαι να την παρακολουθείς και να συνθλίβει ρεκόρ και ιστορικές επιδόσεις με χαρακτηριστική ευκολία!

Eκτός των τριών πρωταθλημάτων, ο σύλλογος του Μάντσεστερ έχει πανηγυρίσει επίσης τρία Λιγκ Καπ (2014,2016,2018), ένα Κύπελλο Αγγλίας (2011), καθώς και να καθιερωθεί από το 2011 και μετά στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς μεν να έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση που θα τον «εκτοξεύσει» στο θεσμό, μετρώντας όμως μια παρουσία σε ημιτελικό, την σεζόν 2015/16.

Αντίθετα, η ποδοσφαιρική ζωή υπήρξε σκληρότερη για τη Μίντλεσμπρο, η οποία ένα χρόνο μετά την επική «οκτάρα» τερμάτιζε στην 19η θέση και υποβιβαζόταν στην Τσάμπιονσιπ, μένοντας σε αυτήν μέχρι και το 2016. Επέστρεψε – προσωρινά – στην Πρέμιερ Λιγκ πέρυσι, γνωρίζοντας έναν ακόμα υποβιβασμό (ξανά ως 19η), ενώ πλέον, μετά το πλασάρισμα στην 5η θέση της φετινής Τσάμπιονσιπ, θα παλέψει για το τρίτο εισιτήριο ανόδου, αρχής γενομένης από αύριο (12/05), κόντρα στην Άστον Βίλα.

Χρήστος Γραβιάς