Ο Κόντε πρέπει να ξαναβάλει τη ψυχή μέσα στο σώμα του!

Η προσπάθεια της Τσέλσι να προλάβει το τρένο του Champions League μάλλον θα μείνει λειψή, αφού κυριολεκτικά πρέπει να πυροβολήσουν Λίβερπουλ και Τότεναμ τα πόδια τους, αλλά το ερώτημα παραμένει: γιατί αυτή η ομάδα και ο Αντόνιο Κόντε αδίκησαν τόσο πολύ τους εαυτούς τους φέτος; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Κόντε πρέπει να ξαναβάλει τη ψυχή μέσα στο σώμα του!

Το πόσο κοντά θα ήταν η Τσέλσι να βγει στο επόμενο Champions League, φαίνεται από ένα πολύ απλό στατιστικό. Αν αντί να ηττηθεί από την Μπορνμουθ σε εκείνο το ματς μεσοβδόμαδα τον Μάρτιο με 0-3 είχε πάρει ισοπαλία τώρα θα μπορούσε να πίεζε πραγματικά και να έβαζε δύσκολα κυρίως στη Λίβερπουλ αρπάζοντας την τέταρτη θέση έστω και στο τέλος!

Τα τελευταία χρόνια οι οπαδοί της Τσέλσι υποβάλλονται σε ένα μαρτυρικό σκωτσέζικο ντους, μία κρύο μία ζεστό, με στιγμές πανηγυρικές   στα πρωταθλήματα του 2015 και το 2017 αλλά και μαρτυρικές εικόνες όπως το πρωτάθλημα του 2016 και σε κάποιες στιγμές στο φετινό! Τέτοιες μεταλλάξεις σε ομάδα δεν θυμάμαι ειλικρινά. Τη μια σεζόν πρώτη και εύκολα την επόμενη δέκατη. Την άλλη πρωταθλήτρια από τον Γενάρη και τώρα εκτός τετράδας με τραγική εικόνα το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου! Φυσικά υπάρχει ο τελικός κυπέλλου αλλά ο πήχης ιστορικά από τη μέσα που ανέλαβε ο Αμπράμοβιτς έχει ανεβεί τόσο που απλά μια κατάκτηση του FA Cup δεν σώζει την εικόνα!

Από τη μια είναι καλό γιατί έτσι η ομάδα καθιερώθηκε ως απόλυτα ισότιμη πρωταγωνίστρια στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ενώ πριν το 2003 ένα Κύπελλο ή ένα Λιγκ Καπ μπορεί να ήταν highlight δεκαετίας! Από την άλλη ωστόσο φανερώνει την παράνοια που επικρατεί στο σύλλογο του νοτιοδυτικού Λονδίνου που αλλάζει διαρκώς προπονητές και που φαίνεται πως ο Κόντε θα είναι ο επόμενος που θα φύγει για να συνεχιστεί η...παράδοση!

Τεράστια ευθύνη πάντως έχει και ο ίδιος από το περασμένο καλοκαίρι μόλις είχε ξεκινήσει η προετοιμασία, άρχισε και την γκρίνια την οποία συνέχιζε κατά διαστήματα, περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το πόσο τον βοηθούσαν τα αποτελέσματα, αλλά είναι ολοφάνερο πως ο Ιταλός εδώ και καιρό είναι μόνο το σώμα στο Λονδίνο όχι όμως και με την ψυχή!

Προσωπικά πιστεύω ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία της Τσέλσι ο Κόντε αλλά πρέπει να καταλάβει πως το να κρίνεις διαρκώς τη διοίκηση και να θέτεις ερωτήματα που τα περισσότερα εσύ δημιούργησες δεν είναι σοφή κίνηση! Δεν έχω σέντερ φόρ φωνάζει όλη τη χρονιά, ψάχνοντας το Γενάρη σε όποιον πιθανό και απίθανο προορισμό μπορούσε να φανταστεί κανείς. Ένα πρόβλημα που δημιούργησε ο ίδιος με την απομάκρυνση του Ντιέγκο Κόστα και κυρίως με τον τρόπο που το έκανε πέρσι τον Ιούνιο αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάτι που δεν «χώνεψαν» ιδιαίτερα καλά οι άλλοι ποδοσφαιριστές μέσα sτα αποδυτήρια! Ο Μοράτα μπορεί να ήρθε για να δώσει λύση και να ξεκίνησε μάλιστα καλά αλλά ποτέ δεν έπεισε τον Κόντε και η άφιξη του Ζιρού αντιμετωπίστηκε περισσότερο ως λύση ανάγκης. Παρόλα αυτά ο Γάλλος ήδη έδειξε σημαντικά στοιχεία και σκόραρε σημαντικά γκολ με τη Σαουθάμπτον στο κύπελλο αλλά και  στο πρωτάθλημα, όπως και το νικητήριο γκολ απέναντι στην Λίβερπουλ την Κυριακή.

Ωστόσο για τον Κόντε αυτές οι γκρίνιες ήταν περισσότερο δικαιολογία και λιγότερο πραγματικό πρόβλημα. Αυτό διαρρέεται από το περιβάλλον στο Chelsea village είναι πως τον ενοχλεί που δεν έχει την άμεση πρόσβαση στον Αμπράμοβιτς και πρέπει να μιλάει με τη σιδηρά κυρία του Στάμφορντ Μπριτζ τη Μαρίνα Γκρανόφσκαγια! Η Ρωσοκαναδή αποτελεί τον άνθρωπο που εμπιστεύεται τυφλά ο ιδιοκτήτης από τη δεκαετία του '90 ακόμα. Το 2014 πήρε το ρόλο της Εκτελεστικής Διευθύντριας, υπογράφοντας πάντα την λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας στην οποία ανήκει Τσέλσι. Η ίδια είναι που έκλεισε τεράστια συμφωνία με την Nike, η οποία θα αποφέρει 60 εκατομμύρια λίρες  στα ταμεία του συλλόγου κάθε χρόνο μέχρι το 2032!

Οι Times την έχουν  χαρακτηρίσει ως την ισχυρότερη γυναίκα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο συνεπώς το να τα βάλει κάποιος μαζί της δεν είναι η καλύτερη και πιο συνετή κίνηση για ένα μάνατζερ και οι μέρες του Κόντε θεωρήθηκαν μετρημένες από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά όμως αλλάζουν, με πληροφορίες μέσα από την Τσέλσι να μου αναφέρουν πως σε περίπτωση κατάκτησης του Κυπέλλου ίσως η Γκρανόφσκαγια πειστεί να δώσει μια  ευκαιρία στον Κόντε ο όποιος έχει μαλακώσει την κριτική. Κακές  γλώσσες λένε πως η έλλειψη πραγματικά καλών προσφορών για τον Ιταλό τεχνικό, που καλόβλεπε την περίπτωση της Παρί Σεν Ζερμέν και της Ίντερ αλλά τίποτα δεν προχώρησε, τον έχουν κάνει να σκέφτεται οπισθοχώρηση και παραμονή για μια ακόμα σεζόν στο Λονδίνο.

Για όλα αυτά κλειδί θα είναι ο τελικός κυπέλλου και μία επικράτηση επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο, θα του δώσει πόντους.  Εάν όμως μείνει  πρέπει να συμβεί και πάλι βάζοντας την ψυχή μέσα στο σώμα του, για να γίνει ο Κόντε που την πρώτη χρονιά ζούσε κάθε στιγμή στον πάγκο!