Ο αρχηγός που ακολουθούσε παντού τον Κλαφ!

Έχει παίξει τόσο στη σπουδαία Νότιγχαμ Φόρεστ, όσο και στη μεγάλη της αντίπαλο, Ντέρμπι Κάουντι. Ο Τζον ΜακΓκόβερν, μεγαλούργησε στο πλευρό του Μπράιαν Κλαφ, είχε σπουδαίες επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο και ένα μεγάλο... μηδενικό στη λίστα συμμετοχών με την εθνική ομάδα της Σκωτίας! Στα 40 χρόνια από το έπος της Νότιγχαμ Φόρεστ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το england365.gr θυμάται τον εμβληματικό χαφ.



Ο αρχηγός που ακολουθούσε παντού τον Κλαφ!

Έχει μπει στο Hall of Fame του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, ωστόσο, ουδέποτε αγωνίστηκε με τη φανέλα με το εθνόσημο σε επίπεδο ανδρών. Ο ΜακΓκόβερν, πριν από 40 χρόνια, ήταν εκ των πρωταγωνιστών  της τεράστιας επιτυχίας της Νότιγχαμ Φόρεστ με την κατάκτηση του τίτλου στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αυτό το επίτευγμα, αποτέλεσε προάγγελο της... κατάληψης της κορυφής της Ευρώπης από το τρομερό σύνολο, του οποίου τα ηνία είχε στα χέρια του ο Μπράιαν Κλαφ πριν από τέσσερις δεκαετίες. 

Παίζοντας στο χώρο του κέντρου, ο ΜακΓκόβερν έκανε από την πρώτη στιγμή... κλικ στον εκλιπόντα θρυλικό προπονητή της Φόρεστ, ο οποίος τον πήρε μαζί του σε τέσσερις ομάδες! Σημαντικότατη ήταν και η συμβολή του άλλοτε βοηθού του «Κλάφι», Πίτερ Τέιλορ, ο οποίος, μόλις είχε δει τον πιτσιρικά ΜακΓκόβερν, είχε πει στον κόουτς: «κλείσε όλες τις πόρτες και μην τις ανοίξεις αν δεν υπογράψει αυτό το παιδί...»

Από το 1965, όταν και ανέλαβε τη Χάρτλπουλ, έδωσε στον παλαίμαχο Σκωτσέζο χαφ το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο έναν χρόνο αργότερα. Το 1968 τον πήρε στη Ντέρμπι Κάουντι, το 1974 οι δυο τους συνεργάστηκαν στη Λιντς και το 1975 αρχίζει η ιστορία τους στο κλαμπ του Νότιγχαμ. 

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το 1973, ο ΜακΓκόβερν είχε αρνηθεί την ευκαιρία να βρεθεί στη Μπράιτον και μάλιστα ως αρχηγός, αφού δεν είχε αποδεχθεί την πρόταση που του είχε γίνει...

Με τη φανέλα της Φόρεστ, αγωνίστηκε 253 φορές, όντας αρχηγός για εφτά χρόνια και φυσικά πιστώνεται μεγάλο μερίδιο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας (το μοναδικό του συλλόγου σε αυτό το επίπεδο), των δύο ευρωπαϊκών τροπαίων το '79 και το '80, ενώ, μέτρησε και δύο Λιγκ Καπ.

Εκείνη την αρμάδα του Κλαφ, ξεπέρασε σε επίπεδο αήττητου σερί, αρχικά η ανίκητη Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, το 2004 και έπειτα η Χάντερσφιλντ, το 2011. Η Νότιγχαμ, είχε καταφέρει να παραμείνει δίχως αρνητικό αποτέλεσμα σε 42 παιχνίδια πρωταθλήματος στη Football League, από τον Νοέμβρη του 1977 (η αρχή έγινε στις 26/11/1977 με το 0-0 κόντρα στη Γουέστ Μπρομ), με την επίδοση να ολοκληρώνεται με ήττα 2-0 από τη Λίβερπουλ, την 9η Δεκεμβρίου του 1978. Σε αυτό το διάστημα κατέγραψε 21 νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες, με 58 γκολ υπέρ και μόλις 22 κατά. 

Σε αυτό το εκπληκτικό σερί, μεγάλοι πρωταγωνιστές μαζί με τον ΜακΓκόβερν, ήταν ο άλλοτε αριστερός μπακ Τζον Ρόμπερτσον (ένας εκ των δυο που αγωνίστηκαν και στα 42 δίχως ήττα), ο θρύλος των γκολπόστ, Πίτερ Σίλτον (παρών σε όλες τις «μάχες»), ο στόπερ, Βιβ Άντερσον που είχε δηλώσει ότι «εννοείται ότι αναγνωρίζουμε το νέο ρεκόρ της Άρσεναλ, αλλά εμείς τότε είχαμε ανέβει από τη Division Two με 18 παίκτες και κάναμε προπονήσεις δίπλα σε... αγελάδες», αλλά και ο πρώην Άγγλος διεθνής επιθετικός, Γκάρι Μπιρτλς. 

Οι «κανονιέρηδες» του Βενγκέρ έγιναν η πρώτη ομάδα που κατάφερε με τους Invincibles να ξεπεράσει αυτό το σερί, σταματώντας στα 49 παιχνίδια με το αήττητο πρωτάθλημα του 2004, ενώ, το 2011, ήρθε η Χάντερσφιλντ να διατηρηθεί δίχως ήττα για ένα παιχνίδι περισσότερο από τη Φόρεστ, αφού σταμάτησε στις 43 αναμετρήσεις, μετά από το 2-0 της Τσάρλτον για τη LeagueOne, στις 29 Νοεμβρίου. Πριν από εκείνο το ματς, τελευταία φορά είχε ηττηθεί την 29η Δεκέμβρη του 2010! 

Επιστρέφοντας στα επί προσωπικού για τον ΜακΓκόβερν, έχει τρομερό ενδιαφέρον το γεγονός πως ενώ επρόκειτο για έναν ποδοσφαιριστή που θα έκανε τα πάντα για να εκπροσωπήσει την πατρίδα του στον αγωνιστικό χώρο και δη σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως ήταν το Μουντιάλ του '78, δεν κλήθηκε στην αποστολή για έναν τρομερό λόγο! Ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής, Άλι ΜακΛίοντ, δεν γνώριζε πως εκείνος ήταν Σκωτσέζος! 

«Έπειτα από ένα παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία νικήσαμε 4-0 στο "Ολντ Τράφορντ", είχε πει ο ΜακΛίοντ πως θα καλούσε όλους τους παίκτες της Φόρεστ. Όταν ανακοινώθηκε η αποστολή, το όνομά μου έλειπε και αυτό που έμαθα όταν ρωτήθηκε ο τεχνικός, ήταν πως... δεν γνώριζε ότι είμαι Σκωτσέζος» είχε αποκαλύψει ο ΜακΓκόβερν. 

Κώστας Ζάλιαρης

Ο αρχηγός που ακολουθούσε... παντού, πιστά, τον Μπράιαν Κλαφ, «έρχεται» με συνέντεξή του στον ΣΠΟΡ FM 94,6, το πρωί του Σαββάτου, στην εκπομπή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου (10:00 - 12:00)!