Η μέρα που η Σίτι… υποβίβασε τη Γιουνάιτεντ (video)

Μεταφερόμαστε 44 χρόνια πίσω, τη μέρα που η Μάντσεστερ Σίτι κατατρόπωσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» και την… καταδίκασε σε υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία!  



Η μέρα που η Σίτι… υποβίβασε τη Γιουνάιτεντ (video)

Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1974 οι «πολίτες» δεν έδειξαν οίκτο στους συμπολίτες τους και με το υπέρ τους 1-0 σφράγισαν τον υποβιβασμό των «κόκκινων διαβόλων» στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Σκόρερ της αναμέτρησης ήταν ο Ντένις Λόου, πρώην ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ, ο οποίος με το περιβόητο πλέον τακουνάκι- γκολ «πλήγωσε» τους οπαδούς του Ολντ Τράφορντ και χάραξε το δρόμο για την «πτώση» των «κόκκινων διαβόλων»!

Θυμηθείτε το συγκεκριμένο ντέρμπι του Μάντσεστερ:

 

Το 2017 ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος εντόπισε τον Ντένις Λόου και συζήτησαν για το συγκεκριμένο παιχνίδι! Η συνέντευξη είχε δημοσιευθεί στο «sport-retro.gr»!

-Τι θα ήθελες να έχεις τότε από το σημερινό ποδόσφαιρο; Υπάρχει κάτι που ζηλεύεις;

«Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο σημερινό ποδόσφαιρο. Tα χρήματα για παράδειγμα είναι τρομακτικά. Aπορώ πως ομάδες αντέχουν να πληρώνουν αυτά τα ποσά. Nαι μου λείπουν αυτά τα χρήματα, θα τα ήθελα όπως όλοι μας, αλλά αυτό που είναι εντελώς διαφορετικό σήμερα είναι η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, το χορτάρι είναι φανταστικό. Tότε στην εποχή μας για να αγωνιστείς σε τέτοιο χορτάρι, έπρεπε να πας στο «Γουέμπλει». Μπορείς να φανταστείς στα αλήθεια, πόσο εξαιρετικοί θα ήταν οι παίκτες του τότε σε αγωνιστικούς χώρους τόσο τέλειους όπως οι τωρινοί;»

-Τι θυμάσαι για το γκολ του 1974 με το οποίο ουσιαστικά ‘υποβίβασες’ τη Γιουνάιτεντ;

«Αυτό το γκολ ήταν τυχαίο, δεν είχα ποτέ σκοράρει με τακουνάκι ήταν εντελώς συμπτωματικό, αλλά πρέπει να προσέχω τι λέω γιατί έχουμε τέσσερα παιδιά στην οικογένεια και ο ένας γιος μου είναι φανατικός οπαδός της Σίτι!»

-Ποια είναι η κληρονομιά που άφησε ο Σερ Ματ Μπάσμπι στη Γιουνάιτεντ και το αγγλικό ποδόσφαιρο;

«Ο Σερ Ματ ήταν μοναδικός, αν υπολογίσουμε πως παραλίγο να πεθάνει στο Μόναχο το 1958 και το 1968, δέκα χρόνια αργότερα, κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Αυτός έκανε τις αγγλικές ομάδες να το διεκδικούν, αυτή είναι η κληρονομιά του!

-Η εθνική ομάδα της Σκωτίας τι ρόλο έπαιζε στις προτεραιότητες σου;

«Ποτέ δεν με ένοιαζε τι έλεγε οποιοσδήποτε προπονητής ή τι έλεγε ο κόσμος. Καμία άλλη πρόσκληση, ακόμα και στη Μικτή Κόσμου ή ένα βραβείο όπως η «Χρυσή Μπάλα» δεν είχε σημασία όπως η πρόσκληση στην εθνική. Ήταν το σημαντικότερο πάντα για μένα να επιλέγεσαι να παίξεις με την εθνική σου για τη χώρα σου. Τότε μάλιστα ήταν μόνο 11 που έπαιζαν για 90 λεπτά, δεν υπήρχαν 24 στην αποστολή και κάποιος μπαίνοντας για 2 λεπτά μετρά συμμετοχές, συνεπώς το να παίζεις για την εθνική ήταν τεράστια τιμή».

-Πήρες το παρατσούκλι «The King», αλλά ποιοι ήταν οι δικοί σου ήρωες; Τι θυμάσαι περισσότερο από αυτήν την τεράστια καριέρα;

«Με ρωτούν τι μου μένει για την καριέρα μου και λέω πως το να αγωνίζεται δίπλα σε ήρωες σου και παίκτες που θαυμάζεις είναι εξαιρετικό. Με τη μικτή Κόσμου για τα 100 χρόνια της αγγλικής ομοσπονδίας, η επιθετική γραμμή ήταν ο Πούσκας, ο Χέντο ο Κοπά και ο Ντι Στέφανο. Απίστευτο! Και μετά αναρωτιόμουν τι καλύτερο από αυτό μπορούσε να μου συμβεί και τότε μπήκε και ο Εουσέμπιο στο δεύτερο μέρος! Τέλειο!»