Η Άρσεναλ… ξέρει από ημιτελικούς!

Η Άρσεναλ ετοιμάζεται να συμμετάσχει για 8η φορά στην ιστορία της σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και το ποσοστό της αναφορικά με τις προκρίσεις είναι εξαιρετικό!



Η Άρσεναλ… ξέρει από ημιτελικούς!

Οι «κανονιέρηδες» υποδέχονται απόψε (22:05) την Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Έμιρεϊτς» με στόχο να φτάσουν ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης στην Ευρώπη.

Αυτή είναι η 8η φορά που η αγγλική ομάδα θα παίξει ευρωπαϊκό ημιτελικό και από τις προηγούμενες επτά περιπτώσεις, στις έξι κατάφερε τελικά να πάρει και την πρόκριση.

Η πρώτη επιτυχία της Άρσεναλ σε ημιτελικό ήρθε στο Κύπελλο Εκθέσεων τη σεζόν 1969/70, όταν πέταξε εκτός συνέχειας τον Άγιαξ και τελικά κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στην Άντερλεχτ.

Δέκα χρόνια αργότερα (1980), απέκλεισε στο Κύπελλο Κυπελλούχων τη Γιουβέντους, αλλά ηττήθηκε στον τελικό από τη Βαλένθια στη διαδικασία των πέναλτι.

Το 1994 ξεπέρασε στα ημιτελικά το εμπόδιο της Παρί Σεν Ζερμέν, για να κατακτήσει τον δεύτερο ευρωπαϊκό της τίτλο (Κύπελλο Κυπελλούχων) απέναντι στην Πάρμα.

Έκτοτε ακολούθησαν άλλοι τρεις επιτυχημένοι ημιτελικοί (1995, 2000, 2006), οι οποίοι όμως δεν συνδυάστηκαν τελικά με την… κούπα.

Το 1995 απέκλεισε τη Σαμπντόρια (πάλι στο Κυπελλούχων) αλλά ηττήθηκε από τη Σαραγόσα, το 2000 στο Κύπελλο UEFA (πρόκριση επί της Λανς-ήττα από Γαλατάσαραϊ) και το 2006 (πρόκριση επί της Βιγιαρεάλ-ήττα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μπαρτσελόνα).

Η μοναδική φορά που η Άρσεναλ αποκλείστηκε σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν το 2009 όταν έμεινε εκτός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σταύρος Χαϊταντόγλου