Λίβερπουλ για όγδοο τελικό και Σαλάχ για Χρυσή Μπάλα αν συνεχίσει έτσι!

Η Λίβερπουλ βρίσκεται μόλις ενενήντα λεπτά μακριά από τον όγδοο τελικό της ιστορία της στο Κύπελλο αυτό με τα μεγάλα αυτιά και από τον δεύτερο τελικό της εποχής Κλοπ. Όσο για τον Σαλάχ, αν συνεχίσει έτσι θα πάει και στη...   Ζυρίχη την έδρα της FIFA για το βραβείο της Χρυσής Μπάλας!  Γράφει από το Λίβερπουλ ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Λίβερπουλ για όγδοο τελικό και Σαλάχ για Χρυσή Μπάλα αν συνεχίσει έτσι!

Ο Αιγύπτιος βρίσκεται πια κοντά στο να σπάσει το στοιχειωμένο ρεκόρ των 47 γκολ του Ίαν Ρας από το 1984. Και στο βρεγμένο χορτάρι το βράδυ της Τρίτης έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του πετυχαίνοντας δυο γκολ και δημιουργώντας αλλά δύο στην πιο εντυπωσιακή  εμφάνιση που ένας παίκτης έχει κάνει στα ημιτελικά από τον Λεβαντόφσκι και τη Ντόρτμουντ του Κλοπ το 2013 με τα τέσσερα γκολ κατά της Ρεάλ! 

Ο Σαλάχ στο 75’ βγήκε ( κάτι που ίσως να μετάνιωσε ως επιλογή ο Κλοπ) και η Ρόμα θαρρείς πως ενοιωσε να λύνονται τα... μάγια, αφού το 5-0 που έκλεινε την πόρτα προς το Κίεβο έγινε ξάφνου 5-2 με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει!

Υπάρχουν πάντως  στιγμές που θαρρείς πως ο Κλοπ χρησιμοποιεί ένα κρυφό συνθηματικό και ξαφνικά οι παίκτες του αφυπνίζονται σκορπώντας τρόμο στις αντίπαλες άμυνες στο Champions League: τρια γκολ σε έντεκα λεπτά με τη Χόφενχαιμ, τέσσερα σε 35’ με τη Μάριμπορ τρία σε 14’ με τη Σπαρτάκ Μόσχας, τρία σε 27’ στο Πόρτο και  τρία με τη Μάντσεστερ Σίτι σε εκείνα τα 20’ λεπτά που ουσιαστικά τελείωσαν το ζήτημα πρόκρισης από το πρώτο ματς. Εκεί που «έσβηνε» το ημίχρονο στο 0-0 με τη Ρόμα με τους Ιταλούς να έχουν κρατήσει στην πίεση, ήρθαν τα δυο γκολ σε ένα πεντάλεπτο από το Μο Σαλάχ για να... κινδυνεύσει με κατάρρευση το Ανφιλντ! 

Στο δεύτερο ημίχρονο και πάλι το ίδιο για μισή ώρα, πιθανώς η καλύτερη εμφάνιση της εποχής Κλοπ που έφτανε το σκορ στο 5-0 με τον Σαλάχ να αλλάζει ρόλο και από εκτελεστής να γίνεται δημιουργός. Σε μια εβδομάδα που ακολούθησε την ανάδειξη του ως κορυφαίου της σεζόν στην Αγγλία από τις ψήφους των συναδέλφων του, ο Αιγύπτιος νομίζω πως έβαλε για ύπνο όλες τις ενστάσεις σχετικά με το αν αυτός ή ο Κέβιν Ντε Μπρόινε άξιζε αυτό το βραβείο φέτος! 
Αυτό είναι τελικά το ποδόσφαιρο heavy Metal για το οποίο τόσο πολύ έκανε λόγο ο Γερμανός τεχνικός όσο ήταν στη Ντόρτμουντ και οι φίλοι της Λίβερπουλ παίρνουν πια φέτος μια πλήρη γεύση! 

Τα γκολ από την Αγία τριάδα της Λίβερπουλ, έφτασαν τα 89 φέτος σε όλες τος διοργανώσεις και δεν μπορείς παρά να πεις πως ο Γερμανός τεχνικός όταν επέμενε πως η φυγή του Κουτίνιο είναι μεν σημαντική αλλά δεν θα επηρεάσει σημαντικά, δεν το υποστήριζε απλά ως παρηγοριά στον άρρωστο! 

Και ξαφνικά από το 80’ και μετά εμφανίστηκε μια άλλη Λίβερπουλ, στην εκδοχή Τζέκυλ και Χάιντ που συχνά πυκνά στα σχεδόν 2,5 χρόνια του Γερμανού στον πάγκο, έρχεται για να σκορπίζει αμφιβολίες στους οπαδούς! Η ίδια ομάδα που κοιτάζει γκολ χαλαρά, αλλά που δέχεται δυο γκολ σπο την ουραγό Γουέστ Μπρομ το Σάββατο, σε δέκα λεπτά, που πετάει στα σκουπίδια το 0-3 στη Σεβίλλη και ισοφαρίζεται σε 3-3 και που από 2-0 μπροστά στο Λονδίνο με την Άρσεναλ -λίγο πριν τα Χριστούγεννα- δέχεται τρία τέρματα σε πέντε λεπτά! Το τελευταίο διάστημα από τον Γενάρη και μετά είναι αλήθεια πως με την άφιξη του Φαν Ντάικ πολλές από αυτές τος παιδικές ασθένειες έδειχναν να ξεπερνιούνται ωστόσο δυο γκολ στο τέλος κράτησαν το φως στο τούνελ ανοιχτό για τη Ρόμα που σκέφτεται πως αφού το έκανε με τη Μπαρτσελόνα γιατί όχι και τώρα;

Αυτό παραμένει το παράδοξο με τη Λίβερπουλ του Κλοπ που μπορεί να κερδίζει 5-2 σε έναν ημιτελικό στο Champions League (η πρώτη  ομάδα από τον Άγιαξ το 1995 που το πετυχαίνει) και παρόλα αυτά να κάνει τους φίλους της να φεύγουν προβληματισμένοι από το γήπεδο! Παρόλα αυτά όπως έλεγε στην αγγλική τηλεόραση ο Ρόμπι Φάουλερ στο τέλος, αν πριν το ματς σου  έδιναν ένα αβαντάζ τριών γκολ για τη ρεβάνς «θα δάγκωνες και το χέρι για να το αρπάξεις»! 

Σε τελική ανάλυση ήταν μια εξαιρετική εμφάνιση, από τις καλύτερες που μια αγγλική ομάδα έχει κάνει σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Για την ίδια τη Λίβερπουλ (όσο και αν ακούγεται παράδοξο)  είναι μόλις η πρώτη νίκη σε πρώτο παιχνίδι ημιτελικών ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 1985 και το 4-0 με τον Παναθηναϊκό του Γιάτσεκ Γκμοχ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Και η άποψη μου είναι πως επειδή θα σκοράρει και στη Ρώμη, η μια θέση στον τελικό του Κιέβου στις 26 Μαΐου είναι ήδη δική της. Η πρώτη φορά μετά την επική κατάκτηση του Champions League από την Τσέλσι το 2012 στο Μόναχο που μια αγγλική ομάδα θα είναι στον τελικό. Και για  την Λίβερπουλ θα είναι η πρώτη παρουσία μετά τον τελικό της Αθήνας με τη Μίλαν το 2007.