Η χρονιά που η Βρετανία πολιόρκησε την Ευρώπη! (vids)

Μία σεζόν, έξι ομάδες, τρία Κύπελλα και κοινός παρονομαστής πως παραλίγο το Νησί να είχε έξι εμφύλιους στο φινάλε. Δεν έμελλε να συμβεί ωστόσο τελείωσε με επικράτηση δυο αγγλικών ομάδων και ήταν μια ιστορία όμορφη με ηρωικό τέλος, δάκρυα νικητών αλλά και ηττημένων και ίντριγκα εξαιτίας ενός στημένου ματς. Το England365 σας ταξιδεύει στο 1984.



Η χρονιά που η Βρετανία πολιόρκησε την Ευρώπη! (vids)

Πριν 34 χρόνια στα τρία Κύπελλα Ευρώπης το Πρωταθλητριών, το Κύπελλο UEFA και το Κύπελλο Κυπελλούχων έξι ομάδες από τη Βρετανία κυνηγούσαν το ακατόρθωτο: Λίβερπουλ, Νταντί Γιουνάιτεντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αμπερντίν πάλευαν να περάσουν στους τελικούς. 

Με αφορμή το «ξημέρωμα» της εβδομάδας που δίνει το έναυσμα για τις διπλές μάχες που θα δώσουν οι Λίβερπουλ και Άρσεναλ για μια θέση στους τελικούς των Champions League και Europa League, η συζήτηση για τη χρονιά που η Βρετανία έφτασε κοντά στο να… καμαρώσει τρεις «εμφυλίους» στις ισάριθμες διασυλλογικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 1983-84 επέστρεψε στο Νησί. 

Η Λίβερπουλ και η Νταντί Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, η Νότιγχαμ Φόρεστ και η Τότεναμ στο Κύπελλο UEFA και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Αμπερντίν στο Κύπελλο Κυπελλούχων βρέθηκαν μια ανάσα από τον τελικό και  η ευκαιρία για ένα ιστορικό «τρεμπλ» έμοιαζε  πιο απτή από ποτέ… Τι επεφύλασσε ωστόσο η εξέλιξη της ιστορίας;

Κύπελλο Πρωταθλητριών

Οι «reds» θα έφταναν για τέταρτη φορά στην κατάκτηση της κορυφαίου ευρωπαϊκού τουρνουά, το μετονομαζόμενο σήμερα σε UEFA Champions League.Το εμπόδιο της Διναμό Βουκουρεστίου στους «τέσσερις» ξεπεράστηκε με δύο νίκες (σ.σ. 1-0 και 2-1) και η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ κατάφερε να φτάσει στο «Έβερεστ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επικρατώντας της Ρόμα στον ουσιαστικά «εκτός έδρας» τελικό του «Ολίμπικο» στη διαδικασία των πέναλτι, αφού η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1 (Φιλ Νιλ 13’- Ρομπέρτο Προύτσο 42’).

Η αναφορά μας στους «τζιαλορόσι» ωστόσο μαρτυρά την πρώτη… «αποτυχία»! Η Νταντί Γιουνάιτεντ δεν τα κατάφερε στα ημιτελικά απέναντι στους Ρωμαίους παρά το ευνοϊκότατο 2-0 στο πρώτο ματς ωστόσο η διαιτησία του Γάλλου Βοτρό στη ρεβάνς έβαλε το χέρι της και ήρθε η ήττα στην Ιταλία με σκορ 3-0. Μπορεί να έβαλε τέλος στα όνειρα για τον πρώτο βρετανικό «εμφύλιο» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έμεινε ωστόσο στις μνήμες όλων ως ο πρώτος τελικός που κρίθηκε ατα πέναλτι. Περιττό να αναφερθεί πως αλησμόνητα παραμένουν έως σήμερα  τα… «μεθυσμένα» χορευτικά του Μπρους Γκρόμπελαρ στη διαδικασία των πέναλτι και το τελευταίο χτύπημα του Ασλάν Κένεντι που είχε χαρίσει με το αριστερό του πόδι οπως και στο Παρίσι το 1981 το τρόπαιο στη Λίβερπουλ. 

Κύπελλο UEFA

Οι ομοιότητες στην εξέλιξη του Κυπέλλου UEFA συγκριτικά με αυτή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν εκείνης από την ημιτελική φάση και έπειτα, έως και σατανικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Τροπαιούχος και πάλι ομάδα από την Αγγλία, με την Τότεναμ να επικρατεί της Άντερλεχτ επίσης στα πέναλτι αφού και τα δυο ματς είχαν τελειώσει με σκορ 1-1. Τότε το Κύπελλο UEFA διεξαγόταν με δίπλα παιχνίδια στις έδρες των  φιναλίστ.

Το καλύτερο; Ο Βρετανικός «εμφύλιος» χάλασε ξανά με ανατροπή ενός 2-0 στον πρώτο αγώνα αφού η ΝότιγχαμΦόρεστ «λύγισε» στο Βέλγιο και ηττήθηκε με σκορ 3-0, χάνοντας την ευκαιρία να συναντήσει τα «σπιρούνια» στο ραντεβού της 23ης Μαΐου στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» του Λονδίνου… Για να συμβεί αυτό όμως είχαμε μια ξεκάθαρη δωροδοκία διαιτητή του Ισπανού Γκουρουσέτα που σκοτώθηκε αργότερα το 1987 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Κέντρο για παραδέχτηκε επίσημα, ο πρόεδρος της Κωνσταντίν Βαν Ντεν Στοκ στη δεκαετία του 90 αναγκάζοντας την UEFA να τιμωρήσει τους Βέλγους με ένα χρόνο αποβολή από τος ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Αυτό φυσικά δεν αποτέλεσε παρηγοριά για τη Νότιγχαμ που της κλάπηκε ένας τελικός μέσα από τα χέρια το 1984. 

Κύπελλο Κυπελλούχων

Το Κύπελλο Κυπελλούχων αποτέλεσε το μοναδικό… μέτωπο στο οποίο η Βρετανία όχι μόνο δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια αλλά δεν κατάφερε να δώσει το «παρών» μέσω μιας εκ των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αμπερντίν. Οι «κόκκινοι διάβολοι» αποκλείστηκαν από τη Γιουβέντους αφού το 1-1 του «Ολντ Τράφορντ» έδωσε στη Γηραιά Κυρία τη δυνατότητα να επικρατήσει με σκορ 2-1 στο Τορίνο με ένα γκολ του Πάολο Ρόσι στο τελευταίο λεπτό  και να φτάσει στον τίτλο επικρατώντας στον τελικό της Πόρτο με το ίδιο σκορ. Ο πορτογαλικός σύλλογος είχε αποκλείσει νωρίτερα το σκωτσέζικο συγκρότημα που είχε φτάσει την προηγούμενη σεζόν (1982-83) στην κορυφή του εν λόγω τουρνουά κερδίζοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες του Άλεξ Φέργκιουσον να κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης διετίας και τα πρώτα του διαπιστευτήρια στους πάγκους των ευρωπαϊκών γηπέδων!

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής