Όταν η Λίβερπουλ κοντράρει τους Ιταλούς

Μία ημέρα πριν την πρώτη συνάντηση της Λίβερπουλ με τη Ρόμα για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, το england365.gr παρουσιάζει την παράδοση των «κόκκινων» απέναντι σε ιταλικές ομάδες! Θετική ή αρνητική;  



Όταν η Λίβερπουλ κοντράρει τους Ιταλούς

O πρώτος ημιτελικός του Champions League ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Ρόμα είναι προ των πυλών. Οι δυο ομάδες αναμετρώνται το βράδυ της Τρίτης στο Άνφιλντσε μια «μάχη» με έντονο άρωμα….ιστορίας. Η Λίβερπουλ στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει τους “Ρωμαίους” πέντε φορές (τελευταία τους συνάντηση τον Μάρτιο του 2002) και γενικά έχει “πλούσιο” ιστορικό κόντρα σε ομάδες από το Campionato. Συγκεκριμένα 25 παιχνίδια. Άλλα μεγαλύτερης και άλλα πολύ μικρότερης σημασίας, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων τελικών Champions League που όλοι τους έχουν μείνει στην ιστορία, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.


Οι αναμετρήσεις με την Ρόμα και ο τελικός του 1984

Ξεκινώντας από την Ρόμα ελέω επικαιρότητας. Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή οι δυο ομάδες έχουν συναντηθεί πέντε φορές στο παρελθόν, με την πρώτη τους “μάχη” να χρονολογείται στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1984. Στην πρώτη και άκρως επιτυχημένη μετά-Πέισλι χρονιά η Λίβερπουλ φτάνει στον τελικό του Ολίμπικo ξεπερνώντας το εμπόδιο της Ντιναμό Βουκουρεστίου στα ημιτελικά. Το 1-1 που διαμορφώθηκε στο πρώτο ημίχρονο με τα γκολ των Νιλ-Προύτσο παρέμεινε και μετά την παράταση, με την Λίβερπουλ να κατακτά το τρόπαιο στα πέναλτι και μάλιστα στο ίδιο γήπεδο που το έκανε και το 1977. Με τις κατακτήσεις του Λιγκ Καπ και του πρωταθλήματος που προηγήθηκαν ο Τζο Φάγκαν, ο διάδοχος του Πέισλι,κάνει το treble στη πρώτη του χρονιά ως προπονητής της Λίβερπουλ, επίτευγμα που επανέλαβε ο Σερ ΆλεξΦέργκιουσον με την Γιουνάιτεντ το 1999. Επόμενη συνάντηση των δυο ομάδων ήταν τη σεζόν 2000-01 στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Η Λίβερπουλ, πουείχε αποκλείσει στον προηγούμενο γύρο τον Ολυμπιακό, κερδίζει 2-0 στο Ολίμπικο με δυο γκολ του Μάικλ Όουεν και παρά την ήττα στον επαναληπτικό του Άνφιλντ (0-1) παίρνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Στην πορεία θα κατακτήσει το τρόπαιο στον αλησμόνητο τελικό με την Αλαβές, σε μια χρονιά που κατέκτησε επίσης το Κύπελλο Αγγλίας και το Λιγκ Καπ. Αυτός ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος των “κόκκινων” μετά τηντραγωδία του Χέιζελ. Οι δυο ομάδες διασταυρώνονται εκ νέου την επόμενη χρονιά στην δεύτερη φάση των ομίλων του Champions League. Το παιχνίδι στην Ιταλία λήγει ισόπαλο 0-0 και στο Άνφιλντ η Λίβερπουλ πετυχαίνει τη μοναδική της νίκη στον όμιλο (2-0) παίρνοντας την πρόκριση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς υπερτερούσε στην ισοβαθμία με τη Ρόμα (στον “όμιλο του θανάτου” που περιλάμβανε Μπαρτσελόνα και Γαλατάσαραι). 

To κάζο του 1965 και η σφυρίχτρα του Ορτίθ

Η Ίντερ ήταν η πρώτη ιταλική ομάδα που βρήκε απέναντι της η Λίβερπουλ, με τις δυο ομάδες να διεκδικούν ένα εισιτήριο για τον τελικό του Μιλάνου. Oπρώτος αγώνας διεξήχθη στο Άνφιλντ, με την Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι να επικρατεί με 3-1 και να δείχνει πως έχει το πρώτο λόγο για την πρόκριση ενώπιον του επαναληπτικού. Η επίσκεψή της όμως στο San Siroαποδείχτηκε και η τελευταία εκείνη τη χρονιά  καθώς η αρμάδα του Ελένιο Ερέρα ήταν εντυπωσιακή, “καθάρισε” με 3-0 και κατέκτησε μετέπειτα το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κόντρα στην Μπενφίκατου Εουσέμπιο. Η Λίβερπουλ είχε τρομερά παράπονα από την διαιτησία του Ισπανού ρέφερι της ρεβάνς Χοσέ Μαρία Ορτίθ, καθώς το πρώτο γκολ της Ίντερ προήλθε από έμμεσο που εκτέλεσε κατευθείαν ο Κόρσο και κατοχυρώθηκε κανονικά. Xρειάστηκε να περάσουν 43 χρόνια μέχρι οι δυο ομάδες να βρεθούν εκ νέου αντιμέτωπες, εκεί όπου η Λίβερπουλ με δυο νίκες απέκλεισε την Ίντερ στη φάση των 16 του ChampionsLeague.

Η τραγωδία του Χέιζελ και το “περίεργο” Σούπερ Καπ

Η 29η Μαΐου του 1985 αποτελεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Λίγο πριν το τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στην Γιουβέντους και την Λίβερπουλ 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβίασαν το διαχωριστικό κιγκλίδωμα που υπήρχε μεταξύ αυτών και των Ιταλών φιλάθλων με αποτέλεσμα το κιγκλίδωμα να υποχωρήσει και να καταπλακώσει κόσμο. Φυσικό επόμενο ήταν ο αγώνας να περάσει σε δεύτερη μοίρα, με την “Γηραιά Κυρία” να επικρατεί με 1-0 χάρις στο πέναλτι του Μισέλ Πλατινί. Μετά το παιχνίδι ο πέλεκυς έπεσε βαρύς για όλους τους αγγλικούς συλλόγους καθώς η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε κατόπιν συνεννόησης με την UEFA τον πενταετή αποκλεισμό τους από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε μια απόφαση ορόσημο για την μετέπειτα εξέλιξη του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η Λίβερπουλ πλήρωσε ακόμα μεγαλύτερο τίμημα, αφού η τιμωρία της διήρκεσε έξι χρόνια. Λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση μεταξύ των δυο ομάδων, αυτή τη φορά για το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Ο αγώνας είχε αρκετές ιδιαιτερότητες καθώς συμφωνήθηκε να είναι μονός στο Τορίνο (ενώ εκείνη την εποχή το Σούπερ Καπ είχε διπλές αναμετρήσεις), η Λίβερπουλ ταξίδεψε και γύρισε αυθημερόν ενώ είχε δυο παιχνίδια πρωταθλήματος σε διάστημα τεσσάρων ημερών (δυο μέρες πριν-δυο μέρες μετά) και εν τέλει ηττήθηκε 2-0 με τον Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ να αποδεικνύεται “δήμιος” των “κόκκινων” και να σημειώνει και τα δυο τέρματα της αναμέτρησης.

Το “έπος της Κωνσταντινούπολης” και η εκδίκηση της Μίλαν

Στο δρόμο για τον 8ο ευρωπαϊκό της τίτλο η Λίβερπουλ βρήκε ξανά απέναντί της την Γιουβέντους, 20 χρόνια μετά την τραγωδία του Χέιζελ. Αυτή την φορά οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές διεκδικούσαν το εισιτήριο για τον τελικό της Κωνσταντινούπολης στα ημιτελικά του Champions League . Το 2-1 του Άνφιλντ σε συνδυασμό με την “λευκή” ισοπαλία στο Τορίνο έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού. Τελευταίο εμπόδιο ήταν η Μίλαν. Στον ίσως καλύτερο τελικό όλων των εποχών, η Λίβερπουλ ισοφαρίζει μέσα σε έξι λεπτά το εις βάρος της 3-0 από το πρώτο ημίχρονο και ολοκληρώνει την μεγάλη ανατροπή στην διαδικασία των πέναλτι, με τον Σέρζι Ντούντεκ να εξελίσσεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή αποκρούοντας τα πέναλτι των Πίρλο και Σεβτσένκο. Το deja-vu μεταξύ των δυο ομάδων στον τελικό του ΟΑΚΑ δυο χρόνια μετά είχε διαφορετική κατάληξη. Ο Πίπο Ιντζάγκι με δυο προσωπικά γκολ στο πρώτο ημίχρονο έκρινε την έκβαση του αγώνα ενώ η Λίβερπουλ το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 2-1 με γκολ του Ντίρκ Κάιτ λίγο πριν τις καθυστερήσεις. 

Συνοπτικά οι αναμετρήσεις της Λίβερπουλ κόντρα σε ιταλικούς συλλόγους

4/5/1965  Λίβερπουλ-Ίντερ 3-1 – Ημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών

12/5/1965 Ίντερ-Λίβερπουλ 3-0 – Ημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών

29/9/1965 Γιουβέντους-Λίβερπουλ 1-0 – Πρώτος γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων

13/10/1965 Λίβερπουλ-Γιουβέντους 2-0 – Πρώτος γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων

30/5/1984 Λίβερπουλ-Ρόμα 1-1 (4-2 στα πέναλτι) – Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών

16/1/1985 Γιουβέντους-Λίβερπουλ 2-0 – Τελικός Σούπερ Καπ Ευρώπης

29/5/1985 Γιουβέντους-Λίβερπουλ 1-0 – Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών

4/3/1992 Τζένοα-Λίβερπουλ 2-0 – Προημιτελικά Κυπέλλου UEFA

18/3/1992 Λίβερπουλ-Τζένοα 1-2 – Προημιτελικά Κυπέλλου UEFA

15/2/2001 Ρόμα-Λίβερπουλ 0-2 – Τέταρτος γύρος Κυπέλλου UEFA

22/2/2001 Λίβερπουλ-Ρόμα 0-1 – Τέταρτος γύρος Κυπέλλου UEFA

5/12/2001 Ρόμα-Λίβερπουλ 0-0 – Δεύτερη φάση ομίλων Champions League

19/3/2002 Λίβερπουλ-Ρόμα 2-0 – Δεύτερη φάση ομίλων Champions League

5/4/2005 Λίβερπουλ-Γιουβέντους 2-1 – Ημιτελικά Champions League

13/4/2005 Γιουβέντους-Λίβερπουλ 0-0 – Ημιτελικά Champions League

25/5/2005 Μίλαν-Λίβερπουλ 3-3 (5-6 στα πέναλτι) Τελικός Champions League

23/5/2007  Μίλαν-Λίβερπουλ 2-1 – Τελικός Champions League

19/2/2008 Λίβερπουλ-Ίντερ 2-0 – Φάση των 16 Champions League

11/3/2008 Ίντερ-Λίβερπουλ 0-1 – Φάση των 16 Champions League

29/9/2009 Φιορεντίνα-Λίβερπουλ 2-0 – Φάση ομίλων Champions League

9/12/2009 Λίβερπουλ-Φιορεντίνα 1-2 – Φάση ομίλων Champions League

21/10/2010 Νάπολι-Λίβερπουλ 0-0 – Φάση ομίλων Europa League

4/11/2010 Λίβερπουλ-Νάπολι 3-1 – Φάση ομίλων Europa League

4/10/2012 Λίβερπουλ-Ουντινέζε 2-3 – Φάση ομίλων Europa League

6/12/2012 Ουντινέζε-Λίβερπουλ 0-1 – Φάση ομίλων Europa League

Συνολικά στατιστικά 
9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 11 ήττες με 27 γκολ υπέρ και 28 κατά

Σωκράτης Νίκου