Τα «παιδιά» του Αρσέν Βενγκέρ

Ο Αρσέν Βενγκέρ ανακοίνωσε επισήμως το τέλος της παρουσίας του στον πάγκο της Άρσεναλ. Μετά από 22 ολόκληρα χρόνια λαμπρής καριέρας και επιτευγμάτων στο Νησί, το Εngland365 παίρνει αφορμή και θυμίζει αστέρες των «κανονιέρηδων». Ποιοι παίκτες έγιναν γνωστοί στα προπονητικά του χέρια και ποιοι «ξεπετάχτηκαν» υπό τις μαεστρικές του οδηγίες;



Τα «παιδιά» του Αρσέν Βενγκέρ

Τα παιδιά που έγιναν... «Invicibles»

Και ποιος δε θυμάται και ποιος δε μνημονεύεται τη σεζόν 2003-2004; Η Άρσεναλ κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη, έχοντας ένα μοναδικό ρόστερ, με ονόματα που έγραψαν τη δική τους ποδοσφαιρική ιστορία. Ο ένας εκ της αγαπημένης του γαλλικής τριπλέτας, Πατρίκ Βιεϊρά, «έφτιαξε» το όνομά του φορώντας τη φανέλα των «κανονιέρηδων». Ο Γάλλος αμυντικός χαφ πέρασε μια πλούσια 9ετία στο Νησί, γράφοντας στο παλμαρέ του τρεις Πρέμιερ Λιγκ, ενώ διατέλεσε και αρχηγός της ομάδας. Εξαιρετικός στο ανασταλτικό κομμάτι, με τον Βενγκέρ να του «εμπιστεύεται» και το δημιουργικό πλάνο του συλλόγου, ενώ βρίσκεται 5ος στους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών της Άρσεναλ.

Ρομπέρ Πιρές, το επιθετικό εργαλείο του Βενγκέρ, ο παίκτης με το χαρακτηριστικό μουσάκι-γραμμή να κοσμεί το σαγόνι του. Μια 6ετία στην Αγγλία ρητά συνδεδεμένη με την Άρσεναλ και με τις επιτυχίες, ενώ το χτύπημα πέναλτι με πάσα έμεινε στην ιστορία, με τον συμπαίκτη του Τιερί Ανρί, ένας παίκτης που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Βενγκέρ τον «τσίμπησε», γνωρίζοντάς τον από την κοινή τους θητεία στη Μονακό, όπου και τον ανέδειξε, λύνοντας τον επιθετικό του πονοκέφαλο. Ο Ανρί είναι ένα ξεχωριστό και μοναδικό κεφάλαιο της Άρσεναλ, μένοντας μέχρι και σήμερα ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου, με τους οπαδούς να τον θεωρούν τον καλύτερο που έχει φορέσει τη φανέλα. Ο κόουτς τον καθιέρωσε στη θέση του στράικερ, αλλάζοντας τη φιλοσοφία της Πρέμιερ Λιγκ και μένοντας αλησμόνητος για το πλασέ του. Ο συνοδοιπόρος του στην επίθεση δεν ήταν Γάλλος, αλλά Ολλανδός, ένας σπουδαίος φορ που πέρασε 11 χρόνια στην Άρσεναλ, όπου έκλεισε και την καριέρα του. Ο Ντένις Μπέργκαμπ ήταν το επιθετικό μυαλό, η ιδιοφυΐα του σκοραρίσματος, που «εκμεταλλεύτηκε» ο Αλσατός προπονητής, λόγω της ισχυρής σκέψης που αφιέρωνε σε κάθε του μπαλιά. Ο Ντένις ο τρομερός, γνωστός για την αεροπλανοφοβία, που τον βασάνιζε, «διάβαζε» το άθλημα, ενώ ένα άγαλμά του κοσμεί το εξωτερικό του γηπέδου «Emirates».

Ο αντικαταστάτης που έγινε μόνιμος

Μετά τη φυγή του Τιερί Ανρί, το κενό στο κομμάτι της επίθεσης ήταν μεγάλο. Η προσωπική επιλογή του Βενγκέρ έμελλε να γίνει και προσωπική δικαίωση, φέρνοντας στο νησί τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ο Ολλανδός είχε στιγματίσει τον κόουτς, που έβλεπε στα... πόδια του τον αντικαταστάτη του Ανρί. Παρέμεινε στην Άρσεναλ για 8 χρόνια, διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα, ενώ συντέλεσε και αρχηγός της ομάδας.

Η «μετάλλαξη» του Γερμανού

Ο Μεσούτ Οζίλ είχε «βεβαρημένο» ιστορικό πριν την έλευσή του στην Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» τον απέκτησαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με το παιχνίδι του να προσαρμόζεται άμεσα. Ο Βενγκέρ του έδωσε ό,τι ακριβώς του έλειπε στην Ισπανία, περισσότερη εμπιστοσύνη, ελεύθερο ρόλο και ηγετικό χαρακτήρα. Ο Γερμανός όταν έχει κέφια είναι σε θέση να αλλάξει όλο το παιχνίδι της ομάδας, με τον Γάλλο κόουτς να τον πιστεύει μέχρι τελικού σφυρίγματος.

Τα τεράστια ονόματα που πέρασαν από την Άρσεναλ έμειναν και μένουν στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και ολόκληρου του αγγλικού πρωταθλήματος. Ποδοσφαιριστές που γιγαντώθηκαν, βρήκαν τον εαυτό τους και ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους υπό τις προπονητικές κατευθύνσεις του Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός κόουτς βρήκε, έφερε και «ξανάνιωσε» παίκτες, που το όνομά τους ταυτίστηκε με τους «κανονιέρηδες». Μετά το τέλος της σεζόν, θα αποχαιρετίσει τον πάγκο του συλλόγου, «κλείνοντας» ένα τεράστιο κεφάλαιο δικό του, της ομάδας, αλλά και ολόκληρου του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Οι επιτυχίες του όμως θα παραμείνουν συνυφασμένες με την Άρσεναλ, όπως και οι ποδοσφαιρικές του «ανακαλύψεις», αποδεικνύοντας πως η προσφορά γίνεται με πολλούς τρόπους.

Έλενα Χαριτακη