Ψάχνοντας τον μαγικό αριθμό «36»…

Πέντε «στροφές» πριν το τέλος της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία κορυφώνεται. Έξι ομάδες, εκ των οποίων οι τρεις στο τέλος δεν θα… χαμογελάσουν, αναμένεται να τα δώσουν όλα, έχοντας βάλει ως στόχο τον μαγικό αριθμό «36» που ουσιαστικά σώζει (και δείχνει βάσει προϊστορίας) όσους κινδυνεύουν από το «πικρό» αυτό ποτήρι….  



Ψάχνοντας τον μαγικό αριθμό «36»…

Μπορεί το κυνήγι του φετινού τίτλου να έχει κριθεί εν πολλοίς αρκετούς μήνες πριν, μπορεί τα ευρωπαϊκά εισιτήρια να φαίνονται ως… τρόπαιο για τους συνήθους υπόπτους της κατηγορίας, ωστόσο η αποφυγή του υποβιβασμού από την Πρέμιερ στις τελευταίες αγωνιστικές πάντα έχει το δικό της, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ένας άγραφος κανόνας στην Αγγλία θέλει τις ομάδες που σώζονται στην πρώτη τη τάξει βαθμίδα να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40 βαθμούς, το όριο δηλαδή που τους ξεχωρίζει με όσους αποχαιρετούν συνήθως και… κατηφορίζουν πως την Τσάμπιονσιπ. Βέβαια, παρατηρώντας κανείς το τι κάνουν οι σύλλογοι στην «ουρά» της Πρέμιερ την τελευταία 10ετία, μπορεί να διαπιστώσει πως ακόμα και με λιγότερους πόντους, 36 τον αριθμό, η σωτηρία γίνεται να επιτευχθεί! Εξαιρώντας λοιπόν τις 17ες Χαλ και Νιουκάστλ το 2009 και το 2010 αντίστοιχα (αμφότερες μάζεψαν 35 πόντους), όλες όσες κατάφεραν να έχουν στο τέλος 36 βαθμούς παρέμειναν και την επόμενη σεζόν στην μεγάλη κατηγορία!

Πριν την σέντρα της 34ης αγωνιστικής, οι ομάδες που φαίνεται να «καίγονται» άμεσα, είναι οι εξής (κατά βαθμολογική σειρά):

15. Σουόνσι: 32 βαθμοί

16. Χάντερσφιλντ: 32

17. Κρίσταλ Πάλας: 31

18. Σαουθάμπτον: 28

19. Στόουκ: 27

20. Γουέστ Μπρομ: 21

Πόσο πιθανή μοιάζει λοιπόν η «αναρρίχηση» στο προαναφερθέν νούμερο «36» βάσει του προγράμματος της κάθε oμάδας;

Σουόνσι: Την άκρως απαιτητική τριάδα αγώνων με Έβερτον (εντός), Μαν.Σίτι (εκτός) και Τσέλσι (εκτός), ακολουθεί μια ακόμα με αντιπάλους τις Μπόρνμουθ (εκτός), Σαουθάμπτον και Στόουκ (εντός). Κρίσιμης σημασίας οι δυο τελευταίες της αναμετρήσεις, με αντιπάλους μάλιστα όπου η νίκη θα έχει τη σημασία… «εξάποντου», δεδομένου ότι και αυτοί θα καίγονται τότε εξίσου για βαθμούς.

Χάντερσφιλντ: Αν υπερκεράσει τα εμπόδια των Γουότφορντ και Έβερτον στο γήπεδο της θα έχει βάσιμες ελπίδες για παραμονή, καθώς δύσκολα θα μπορεί να διεκδικήσει πάρα πολλά στο τέλος, όταν θα βρει κατά σειρά τις Μαν. Σίτι (εκτός), Τσέλσι (εκτός) και Άρσεναλ (εντός).

Κρίσταλ Πάλας: Πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των «αετών», που θα υποδεχθούν στο Λονδίνο τις Μπράιτον, Λέστερ και Γουέστ Μπρομ. Απ’ την άλλη, οι «έξοδοι» σε Γουότφορντ και Στόουκ δεν κρίνονται απαγορευτικές στο να καταφέρει να πάρει και μερικούς βαθμούς στις δυο συγκεκριμένες έδρες.

Σαουθάμπτον: Ξεκινάει και κλείνει αντίστοιχα με.. ζόρικες αποστολές (Τσέλσι και Μαν.Σίτι) στο «Σεντ Μέρις», ενώ ενδιάμεσα θα περιμένει την Μπόρνμουθ και θα φιλοξενηθεί από τις Έβερτον, Λέστερ και Σουόνσι. Δεν φαίνεται απίθανο – λόγω δυσκολίας με τις δυο «μεγάλες» εντός – να εστιάσει στα εκτός έδρας ματς της, και κυρίως σε αυτό με την άμεση ανταγωνίστρια Σουόνσι…

Στόουκ: Ισορροπημένο το πρόγραμμα των «πότερς», οι οποίοι θα βρουν μπροστά τους μέχρι το τέλος τις Γουέστ Χαμ (εκτός), Μπέρνλι (εντός), Λίβερπουλ (εκτός), Κρίσταλ Πάλας (εντός) και Σουόνσι (εκτός). Με εξαίρεση την επίσκεψη στο «Άνφιλντ», οι υπόλοιποι αγώνες έχουν εξίσου μεγάλη σημασία και δεν είναι αδύνατον να προστεθούν στο «σακούλι» σημαντικοί για την παραμονή πόντοι.

Γουέστ Μπρομ: Περιμένει ένα… θαύμα για να σώσει φέτος την παρτίδα, όσο υπερβολικό (ή κλισέ) και αν ακούγεται! Μάλιστα, οι δεκαπέντε βαθμοί που χρειάζονται οι «baggies», πρέπει να έρθουν απέναντι σε Μαν. Γιουνάιτεντ, Νιουκάστλ, Κρίσταλ Πάλας (εκτός όλα), Λίβερπουλ και Τότεναμ (εντός)! Μόνο τυχερή δεν μπορείς να την πεις την Γουέστ Μπρομ…