Η Σίτι υπερτερεί ως ομάδα, η Λίβερπουλ έχει την παράδοση συνεπώς δεν θα πλήξουμε!

Τον Σεπτέμβρη του 1978 ,η επί διετία πρωταθλήτρια Ευρώπης- Λίβερπουλ έπαιξε με την ομάδα που την είχε εκθρονίσει στην Αγγλία, την Νότιγχαμ Φόρεστ. Αυτή ήταν η πρώτη αγγλική ενδοοικογενειακή μονομαχία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και ουσιαστικά σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η Σίτι υπερτερεί ως ομάδα, η Λίβερπουλ έχει την παράδοση συνεπώς δεν θα πλήξουμε!

Η εκπληκτική ομάδα του Μπράιαν Κλαφ που μόλις δύο χρόνια πριν αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία (σημερινή Τσάμπιονσιπ)  μόλις ανέβηκε το 1977 κατάφερε αμέσως να κατακτήσει το πρωτάθλημα! Δεν ήταν η πρώτη ομάδα που το είχε κάνει στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, ωστόσο αυτό που πέτυχε τα επόμενα δύο χρόνια είναι κάτι ανεπανάληπτο όχι μόνο για το νησί αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα! Γιατί και στην Αγγλία με την Μάντσεστερ Σίτι προπολεμικά ή την Ίπσουιτς τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 60 είχε συμβεί ομάδα να ανεβαίνει και να παίρνει τον τίτλο αμέσως. Στη Γερμανία η Νυρεμβέργη πήρε τον τίτλο το 1969 και την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε. Τίτλο κατέκτησε μόλις προβιβάστηκε στη Μπουντεσλίγκα και η Καϊζερσλάουτερν με τον Ρεχάγκελ στον πάγκο το 1998 και μάλιστα την επόμενη χρονιά έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League! 

Περιπτώσεις ανάλογες μπορεί κάποιος να βρει αλλά ομάδα που να ανεβεί και να πάρει το πρωτάθλημα και στη συνέχεια και το Κύπελλο Ευρώπης όχι μάλιστα μια φορά αλλά δυο σερί ούτε είχε συμβεί ούτε θα ξανασυμβεί! Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων  έγινε στο «Σίτι Γκράουντ» του Νότιγχαμ τον Σεπτέμβρη του 1978. Η γηπεδούχος με γκολ του Γκάρι Μπερτλς προηγήθηκε 1-0 στο 27΄. Ο προπονητής της Λίβερπουλ Μπομπ Πέισλι έγραψε στην αυτοβιογραφία του πως αν δεν ήταν εναντίον αγγλικής ομάδας το ματς οι παίκτες από μόνοι τους θα θεωρούσαν καλό το σκορ για να το ανατρέψουν στην ρεβάνς. «Πληρώσαμε τον ξέφρενο ρυθμό και την επιθυμία να νικήσουμε τη Φόρεστ. Ένα γκολ στο τέλος μας έβαλε πίσω 2-0 και η ρεβάνς ήταν πια δύσκολη» ήταν τα λόγια του. Το δεύτερο γκολ του Μπάρετ ήρθε στο 87’ και ουσιαστικά ολοκλήρωσε την πρόκριση. Στην ρεβάνς η Λίβερπουλ βομβάρδισε την εστία του Πίτερ Σίλτον, αλλά η μαζική άμυνα των παικτών του Μπραιαν Κλαφ ο οποίος δεν είχε την παραμικρή διάθεση να αφήσει την ομάδα του να ανοιχτεί, κράτησε το αποτέλεσμα στο 0-0.

Η Νότιγχαμ με αυτή την μεγάλη πρόκριση για αφετηρία έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης τόσο το 1979 όσο και την επόμενη χρόνια το 1980! Μάλιστα την επόμενη μέρα του αποκλεισμού των «κόκκινων» ο Μπόμπ Πέισλι στοιχημάτισε 100 λίρες στη Νότιγχαμ να κατακτήσει το Πρωταθλητριών, θεωρώντας ότι αφού οι παίκτες του Κλάφ ξεπέρασαν με επιτυχία τον σκόπελο της Λίβερπουλ , καμία άλλη ομάδα δεν θα μπορούσε να διακόψει την πορεία στον ευρωπαϊκό θρόνο. Είχε δίκιο! 

Η κληρωτίδα έβγαλε στην Νιόν αγγλικό εμφύλιο μετά από 7 χρόνια και μάλιστα ένα καινούργιο ζευγάρι που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η Λίβερπουλ έχει την προϊστορία μαζί της και στις κόντρες με τους Άγγλους και στο γεγονός πως η Μάντσεστερ Σίτι η μόνη έδρα που δεν έχει σώσει στην εποχή των Αράβων είναι  το Άνφιλντ!  Φυσικά θα πει κάποιος, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Μόνο που ειδικά στο νησί οι παραδόσεις για κάποιο λόγο είναι τόσο ισχυρές! Δεν είναι τυχαίο πως όχι μόνο στην εποχή των Αράβων, αλλά και νωρίτερα όταν κατά καιρούς είχε σπουδαία ομάδα η Σίτι δεν μπορούσε να φύγει νικήτρια από το Άνφιλντ. Από το 1972, σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις όσες φορές έχει κάνει επίσκεψη στην έδρα της Λίβερπουλ μόνο δυο φορές κέρδισε το 1981 και το 2003. 

Ακόμα και φέτος, όπου κατά γενική αμφιβολία η Μάντσεστερ Σίτι είναι πυραυλοκίνητη και έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, στο Άνφιλντ έχει γνωρίσει την μοναδική ήττα με 4-3 σε ένα ματς που βρέθηκε να χάνει με 4-1. Από την άλλη τον πρώτο γύρο καταφέρει να κάνει τη μεγαλύτερη νίκη της επί της Λίβερπουλ εδώ και 60 χρόνια, με το εμφατικό 5-0. Εάν ήταν για αγγλική διοργάνωση αυτή τη στιγμή το παιχνίδι θα σας έλεγα πως η Σίτι δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Επειδή όμως είναι ευρωπαϊκά παιχνίδια, αλλάζει και το περιβάλλον και η διάθεση. Με την ομάδα του Γκουαρντιόλα να παραμένει το φαβορί, το γεγονός ότι το πρώτο ματς είναι στο Άνφιλντ θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην τελική έκβαση. Αν δεν χάσει η Σίτι θα είναι αυτή που θα πάρει την πρόκριση, αλλά εάν η Λίβερπουλ έχει κάτι να υπερασπιστεί στη ρεβάνς τότε ετοιμαστείτε για μάχη! Είναι πάντως η απόλυτη μάχη σε αυτά τα προημιτελικά, προσωπικά για μένα μάλιστα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα παιχνίδια της Ρεάλ με τη Γιουβέντους και σίγουρα δεν θα πλήξουμε!