FIFA κόντρα σε UEFA: Τύφλα να ‘χει το Game of thrones!

Η υποβόσκουσα κόντρα της UEFA με τη FIFA συνεχίζεται και η ανακοίνωση της IFAB του οργανου δηλαδή που αποφασίζει τις  οποίες  αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου πως το VAR θα χρησιμοποιηθεί κανονικά στο Μουντιάλ έδωσε καινούργια επεισόδια στο σίριαλ! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



FIFA κόντρα σε UEFA: Τύφλα να ‘χει το Game of thrones!

Για όσους ασχολούνται με το τι συμβαίνει στα υψηλότερα κλιμάκια του δημοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη, δεν ξάφνιασε αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα σε FIFA και UEFA σχετικά με το αν το VAR θα είναι χρήσιμο. Η ευρωπαΐκή ομοσπονδία, διά του προέδρου της, του Σλοβένου Αλεξάντρ Τσέφεριν είχε, μερικες μερες πριν, εκφράσει τη διστακτικότητα σχετικά με το αν θα χρησιμοποιηθεί του χρόνου στη ναυαρχίδα της, το Champions league, η ηλεκτρονική βοήθεια προς τους διαιτητές.

Λίγες μέρες μετά, σαν να ήθελε κάποιος να ρίξει αλάτι στην πληγή, η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοινώνει και μάλιστα μέσω του πιο επίσημου όργανου , της επιτροπής  κανονισμών πως στην σπουδαιότερη διοργάνωση του αθλήματος,  το VAR θα είναι εκεί! Αν αυτό δεν είναι καλύτερο  και από το να βλέπεις το Game of thrones, πραγματικά δεν ξέρω ποιό άλλο μπορεί να ξεπερνάει την ίντριγκα, τη μάχη για την εξουσία και την προσπάθεια επιβολής του νόμου του ισχυρού σε όλα  τα επίπεδα! Εδώ βλέπετε τι μάχη γίνεται για το ποιος θα ελέγξει το ελληνικό ποδόσφαιρο με τα ελάχιστα έσοδα και τη πλήρη ανυποληψία συνεπώς μπορεί καποιος να διανοηθεί το τι σημαίνει να ελέγχεις το παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

Κάθε φορά που συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της FIFA έρχεται στο μυαλό  η έκφραση  που υπάρχει στο υπέροχο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ τη Τρικυμία: , Η κόλαση είναι άδεια απόψε γιατι όλοι οι διάβολοι είναι εδώ. Ο Αγγλος δραματουργός το έγραφε τον 16ο αιώνα, ωστόσο με αυτά που συμβαίνουν στα υψηλότερα κλιμάκια της παγκόσμιας και της ευρωπαΐκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, θαρρω πως δεν υπάρχουν καλύτερα μέρη για να προσαρμοστούν οι μοναδικές παρομοιώσεις  των έργων του. 

Για τους λιγότερο μυημένους να σας πω ότι κουμάντο στην FIFA  (μετά την εκθρόνιση του παντελώς διεφθαρμένου Ζεπ Μπλάτερ) κάνει άνθρωπος γέννημα θρέμμα της UEFA, ο Ιταλός δικηγόρος Τζιάνι Ινφαντίνο. Κάποιοι πιστεύαμε  πως φεύγοντας ο Ελβετός δεν υπήρχε περίπτωση να οδηγηθούμε σε χειρότερες καταστάσεις  αλλά ήδη και σκιές σκάνδαλου υπήρξαν και η γενικότερη πολιτεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν φαίνεται να απαγκιστρώνεται από το αμαρτωλό της παρελθόν!

Ο Ινφαντινο να θυμίσω πως ήταν εκ δεξιών του Πλατινί και εκείνος που σε πολλά πράγματα έπαιρνε αποφασεις μέσα στην UEFA και ουσιαστικά επιλέχτηκε ως ο αντι- Μπλατερ από την Ευρώπη. Η αίσθηση ήταν πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, από την εποχή που ο  σερ Στάνλεϊ Ραους ήταν πρόεδρος μέχρι το Μουντιάλ του 1974 και την εκθρόνιση του από τον ισχυρό άνθρωπο της Adidas τον Χορστ Ντάσλερ, η UEFA έβρισκε σημείο επαφής με τη FIFA.

Ο Ντάσλερ ήθελε τότε μέσω του Βραζιλιανου Χαβελάνζε να ελέγχει το ποδόσφαιρο και μάλιστα είχα βάλει υπό τη σκεπή του και τον Μπλατερ «βλέποντας» πολύ μακριά  και προυπολογιζοντας μακρά. Πιο πριν από ολους που θα πήγαινε οικονομικά το άθλημα μέχρι την αυγη του νέου αιώνα! Ο Ντάσλερ πέθανε νεος το 1988 αλλά οι ρίζες  που έβαλε ήταν βαθιες! 

Οσοι πίστεψαν πως η UEFA θα έβρισκε κοινό κώδικα επινοινωνιας με τη FIFA λόγω Ινφαντινο σύντομα κατάλαβαν  πως υπήρχε πλάνη σε αυτό το κομμάτι. 

Στην UEFA, ο  Αλέξαντρ  Τσεφεριν εκλέχτηκε στην Αθήνα το 2017 με την ξεκάθαρη υποστήριξη του Θόδωρου Θεοδωριδη, που ουσιαστικά ελέγχει (χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έκανε ως διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών)  ύλοποιωντας τις υποσχεσεις για λογαριασμό του Πλατινί από το 2007 όλο το πρωην σοβιετικο και ανατολικο μπλοκ και τους μικρούς. Περισσότερες από 25 ομοσπονδίες πίνουν  νερό στο όνομά του για την υλοποίηση του σχεδίου  πως θα αντιμετωπίζονται ως ισότιμες και με αυτό τον τρόπο  εκλέχθηκε ο Πλατινί πρόεδρος στο Ντίσελντορφ το 2007. Κάτι που σαφέστατα δεν αρέσει στους Σκανδιναβούς και στους δυνατούς Βόρειους, ωστόσο απέφερε καρπούς ειδικά με την επέκταση του Euro σε τουρνουά 24 ομάδων και με τη δημιουργία του Nations League! 

Φυσικά η Ευρώπη πάντα έχει δυνατό το ρόλο, και δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς, μέσα στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Αλλά εκεί καταλαβαίνετε ρόλο παίζουν και πολύ δυνατές άλλες δυνάμεις, όπως η Βραζιλία η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και οι ΗΠΑ αλλά με έξυπνη κίνηση του Ινφαντινο και αρκετοί Αφρικανοί που καποτε ήταν στο περιθώριο! Και η μάχη για την εξουσία, με υπόγειες διαδρομές συνεχίζεται ακάθεκτη, με τις ισορροπίες  να αλλάζουν διαρκώς ειδικά από το στιγμή που η παλιά φρουρά έχει αποχωρήσει, άνθρωποι που ήταν για δεκαετίες στην εξουσία και η νέα φρουρά μοιάζει φυσιολογικά να ελέγχεται όταν μιλάμε για ποδοσφαιραινθρωπους από τη Γουινεα, την Αμερικανική  Σαμόα και το Μπανγκλαντές,πλήρως από τον Ινφαντινο και τον αντιπρόεδρο Τσουνγκ ο οποιος προέρχεται από τη Παπούα Νέα Γουινεα! Στην εκτελεστική της FIFA είναι και ο Κωστας Κουτσοκουμνης από τη Κύπρο που τον μάθαμε τα τελευταια χρόνια από την έμπλοκη του στα δικά νας δρώμενα! 

 Έτσι ερχόμαστε στο VAR. Η ευρωπαΐκή ομοσπονδία θεωρεί πως δεν προσφέρει κάτι, και η FIFA λέει  πως θα το δοκιμάσει στο Μουντιάλ. Την προσωπική μου άποψη την ξέρετε και είναι πως καλά κάνει, ωστόσο  ακροβατούμε μέσω αυτής της κόντρας με κίνδυνο να υπονομευτεί η χρήση και να μην γίνει  σωστά όποτε ξεφτιλίζοντας το VAR αυτοι που τους συμφέρει πάρα πολύ να παραμείνει η ανθρώπινη «αμφισβήτηση» , γιατί από πίσω υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, να ζητήσουν κάποια στιγμή να μη χρησιμοποιείται καθόλου!

Και επιμένω, πως την τεχνολογία δεν μπορείς να την σταματήσεις πουθενά, συνεπώς πως είναι δυνατόν αλλά αθλήματα να έχουν βρει τρόπο (τένις, ράγκμπι κρίκετ,) και το δημοφιλέστερο στο πλανήτη με τεράστια οικονομικά κέρδη και συμφέροντα να στρουθοκαμηλίζει; 

Σοβαρά τώρα αν τα πράγματα πάνε λάθος  δεν καταργείς την τεχνολογία αλλά μαθαίνεις να ζεις με αυτήν και να βελτιώνεις  τη  ζωή σου. Εάν το ποδόσφαιρο δεν το κάνει θα είναι ολοφάνερο πως από πίσω για πολλοστή φορά θα εχουν κάνει την δουλειά τους πλοκάμια με συμφέροντα πνίγοντας τη δυνατότητα για μείωση σε τεράστια βαθμό των αδικιών! Υπόλοιπες σαχλαμάρες, σχετικά με το ότι βγάζει το πάθος από το παιχνίδι, πως δεν ξέρεις αν πρέπει να πανηγυρίσεις ή όχι, είναι δικαιολογίες για μικρά παιδιά! Ναι, δεν πρέπει να παίρνει τοσο χρόνο για  να αποφασίζει κάνεις τι έχει γίνει αλλά πολύ πιο γρήγορα και όχι για οριακά πράγματα και μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό σε κάθε παιχνίδι, παραδείγματος χάριν τρεις περιπτώσεις ανα ομάδα. Ας κάτσουν να  κάνουν δοκιμές αλλά να λενε κάποιοι πως δεν βοηθάει το VAR άρα να το σταματήσουμε είναι σαν αυτους τους γραφικούς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους! 

Όσο για την υποβόσκουσα κρίση, και τις κακές σχέσεις UEFA και FIFA θα έχουμε ευκαιρίες να τα ξαναπούμε...