Βενγκέρ-Γκουαρντιόλα: H παράδοση δείχνει… «διπλό» από ημίχρονο!

¶ρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι παλεύουν σήμερα για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, το Λιγκ Καπ, και το england365 παίρνει την κατάλληλη αφορμή για να ξετυλίξει το κουβάρι της ποδοσφαιρικής κόντρας των δυο προπονητών τους, Πεπ Γκουαρντιόλα και Αρσέν Βενγκέρ, στο πέρασμα των χρόνων…  



Βενγκέρ-Γκουαρντιόλα: H παράδοση δείχνει… «διπλό» από ημίχρονο!

Αναπόφευκτα, σε έναν τελικό οποιοσδήποτε διοργάνωσης, μόνο ένας μπορεί να χαμογελάσει στο τέλος. Το ποιος θα είναι αυτός το απόγευμα της Κυριακής δεν το γνωρίζουμε, ωστόσο, οτιδήποτε και αν συμβεί, θα αποτελέσει ένα ακόμα κεφάλαιο στις «μάχες» των δυο προπονητών που θα τεθούν αντιμέτωποι στους δυο πάγκους…

Και μπορεί το Λιγκ Καπ να μην έχει την αίγλη άλλων τροπαίων, όμως μόνο ως αδιάφορο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και για τους δυο: ο μεν Βενγκέρ δεν το έχει κατακτήσει ποτέ άλλωστε στα 21 χρόνια παραμονής του στην Αγγλία, ενώ για τον Γκουαρντιόλα σε ενδεχόμενο θρίαμβο απόψε θα γίνει το πρώτο του τρόπαιο όσο καιρό βρίσκεται στο Νησί, και μάλιστα ένα καλό… ορεκτικό πριν την πιθανή πια κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ τον Μάιο.

¶ξιο αναφοράς αποτελεί ακόμα το ότι ο Καταλανός κόουτς έχει αντιμετωπίσει τον Αλσατό συνάδερφο του και με τις τρεις ομάδες στις οποίες έχει βρεθεί από το 2008 και μετά.

Η... αυλαία της μεταξύ τους αγωνιστικής κόντρας άνοιξε την ¶νοιξη του 2010, όταν ¶ρσεναλ και Μπαρτσελόνα αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Την «χορταστική» ισοπαλία με 2-2 στο Λονδίνο ακολούθησε μια επιβλητική νίκη-πρόκριση με σκορ 4-1 για τους «μπλαουγκράνα», με τον Λίονελ Μέσι να πετυχαίνει καρέ τερμάτων για την ομάδα του, και τον Βενγκέρ να δέχεται από τον Ισπανό ομόλογο του την πρώτη… «μαχαιριά».

Το σκηνικό επαναλήφθηκε ένα χρόνο μετά για την ίδια διοργάνωση (στη φάση των «16»), αλλά με μεγαλύτερη δυσκολία εν προκειμένω για την Μπαρτσελόνα του Πεπ. Οι Ισπανοί ξεπέρασαν το εμπόδιο των Λονδρέζων με αρκετά… ζόρια, νικώντας με 3-1 στο «Καμπ Νου» και υπερκαλύπτωντας έτσι την ήττα τους στο «Έμιρεϊτς» (2-1). Αυτή τη φορά η πρόκριση ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική, αφού στη συνέχεια η «Μπάρτσα» έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής και κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, με τον Γκουαρντιόλα να επαναλαμβάνει στο «Γουέμπλεϊ» τον θρίαμβο του 2009.

Όπως και με την Μπαρτσελόνα, έτσι και στον επόμενο «σταθμό» της καριέρας του, στη Γερμανία και στη Μπάγερν Μονάχου, οι κόντρες με τον Γάλλο τεχνικό των «gunners» ήταν σχετικά συχνές. Δυστυχώς ωστόσο για τον Βενγκέρ, ο αντίπαλος του χαμογέλασε ξανά και στις δυο περιπτώσεις. Μια νίκη με 0-2 μέσα στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με το 1-1 στον επαναληπτικό του Μονάχου, πιστοποιούσε την πρόκριση της Μπάγερν στους «8» του θεσμού την περίοδο 2013/14, συνεχίζοντας παράλληλα την… κατάρα της ¶ρσεναλ να «χαιρετά» την διοργάνωση από την πρώτη της νοκ-αουτ φάση, από το 2010 και μετά.

Έπρεπε να φτάσουν στην Πέμπτη κατά σειρά μονομαχία για να πανηγυρίσει ο Αρσέν Βενγκέρ μια νίκη, που αποδείχθηκε στο πέρας της φάσης των ομίλων και καθοριστική. Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 2015, χάρη σε δυο τέρματα των «κανονιέρηδων» στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Το σύνολο του Πεπ Γκουαρντιόλα «απάντησε» με το βαρύ 5-1 στη Γερμανία, χωρίς πάντως να επηρεάσει ιδιαίτερα την ¶ρσεναλ στη συνέχεια, αφού οι νίκες με Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Ολυμπιακό (επικράτησε στη μεταξύ τους ισοβαθμία με εννιά πόντους) την έστειλαν ως δεύτερη στον επόμενο γύρο…

Η έλευση του Ισπανού τεχνικού στο Μάντσεστερ το καλοκαίρι του 2016 έκανε με τη σειρά της την Αγγλία το νέο… μέτωπο των ποδοσφαιρικών μαχών. Στο «Έτιχαντ» η Σίτι έχει καταφέρει να πανηγυρίσει τόσο φέτος (3-1) όσο και πέρυσι όταν φιλοξένησε την ¶ρσεναλ, ενώ το περσινό παιχνίδι του «Έμιρεϊτς» έληξε χωρίς νικητή (2-2).

Ωστόσο, για τον Αλσατό, «οδηγός» ενδέχεται να γίνει για σήμερα το ματς Κυπέλλου τον περασμένο Απρίλιο. Για να φτάσει στην κατάκτηση του αγγλικού Κυπέλλου κόντρα στην Τσέλσι, η ¶ρσεναλ χρειάστηκε πρωτίστως να βάλει… στοπ στους «πολίτες» με 2-1 στα ημιτελικά.

Θα συνεχίσει άραγε την θετική του παράδοση ο Γκουαρντιόλα ή θα βελτιώσει τις δικές του επιδόσεις ο Βενγκέρ; Οι απαντήσεις σε λίγες ώρες από τώρα...