Τσέλσι-Μπαρτσελόνα: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια… (vids)

Αν ένα ζευγάρι ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας χιλιετίας έχει καταφέρει να προσφέρει τόσες μεγάλες ποδοσφαιρικά στιγμές, συγκινήσεις και καθοριστικά τέρματα, τότε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το Τσέλσι-Μπαρτσελόνα! Οι μεν με τους δε συγκρούονται σήμερα, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, και το england365 θυμάται τις έξι προηγούμενες συναντήσεις του στο θεσμό από το 2000 και μετά...



Τσέλσι-Μπαρτσελόνα: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια… (vids)

Από τις πέντε αγγλικές ομάδες που δίνουν φέτος το παρών στα νοκ-αουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, πιθανώς η Τσέλσι να είναι αυτή που έχει το δυσκολότερο έργο σε ό,τι αφορά την υπόθεση πρόκριση στα προημιτελικά! Μπροστά της, μετά από έξι χρόνια, βρίσκεται το «εμπόδιο» της Μπαρτσελόνα, μια ομάδα κόντρα στην οποία έχουν καταφέρει να πετύχουν σημαντικές νίκες και προκρίσεις, όπως και την έχουν δει να τους στέλνει στο καναβάτσο, ενίοτε και με οδυνηρό τρόπο...

Οι δυο τους πρωτοσυναντήθηκαν στο θεσμό την περίοδο 1999/2000, στην πρώτη δηλαδή παρουσία των «μπλε» στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχοντας περάσει και από τις δυο φάσεις των ομίλων τότε, το 3-1 του πρώτου παιχνιδιού στο «Στάμφορντ Μπριτζ» έμοιαζε να δίνει ένα καλό προβάδισμα στην Τσέλσι. Όντας πάντως πιο έμπειροι και… περπατημένοι στα «αστέρια», οι Καταλανοί κατάφεραν να στείλουν αρχικά το ματς στην παράταση με το ίδιο σκορ, για να ολοκληρώσουν με θριαμβευτικό τόνο (5-1 τελικό σκορ) την πρόκριση τους στα ημιτελικά.

Με την έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο αλλά και την ποιοτική «εκτόξευση» της Μπαρτσελόνα τα αμέσως επόμενα χρόνια, τα μεταξύ τους παιχνίδια απέκτησαν αυτόματα άλλο ειδικό βάρος. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα την σεζόν 2004/05, όπως και τώρα, για τους «16» της διοργάνωσης. Aυτή τη φορά, ήταν η σειρά των Λονδρέζων να πανηγυρίσουν μια σπουδαία πρόκριση, χάρη στη νίκη με 4-2 στην Αγγλία και παρά την ήττα (2-1) στη Βαρκελώνη. «Highlight» του εν λόγω ζευγαριού πάντως αποδείχθηκε – και παραμένει αρκετά χρόνια μετά – το… στρίψιμο του τσιγάρου από τον Ροναλντίνιο μπροστά στον Καρβάλιο, με τον Τσεχ να μην μπορεί να αντιδράσει…

Το «ραντεβού» ανάμεσα σε Λονδρέζους και Καταλανούς ανανεώθηκε έναν χρόνο μετά για την ίδια φάση της διοργάνωσης. Η τρίτη επίσκεψη αποδείχθηκε... «φαρμακερή» για τη Μπαρτσελόνα, που κατάφερε να αποδράσει απ' το «Στάμφορντ Μπριτζ» με 1-2. Δυο εβδομάδες αργότερα, οι «μπλαουγκράνα» θα σφράγιζαν σχετικά άνετα την πρόκριση (1-1) και θα περνούσαν στα προημιτελικά, φτάνοντας μέχρι το τέλος της διαδρομής και στην κατάκτηση του τροπαίου κόντρα στην Άρσεναλ, στον τελικό του Παρισιού τον Μάιο.

Λίγους μήνες αργότερα, η τύχη της έφερε αντιμέτωπες σε αρκετά πρώιμο στάδιο της διοργάνωσης, στη φάση των ομίλων, κάτι που γενικά συμβαίνει πολύ σπάνια, λόγω της υψηλής βαθμολογίας συλλόγων τέτοιου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο για την 3η αγωνιστική του 1ου γκρουπ η Τσέλσι επικράτησε χάρη σε τέρμα του Ντρογκμπά, ενώ στον άτυπο επαναληπτικό οι δυο ομάδες προσέφεραν ένα «χορταστικό» 2-2, στο οποίο ξεχώρισε η σπάνια έμπνευση του Φρανκ Λάμπαρντ να «κρεμάσει» από πολύ πλάγια τον Βίκτορ Βαλντές! Και οι δυο σύλλογοι πάντως δεν δυσκολεύτηκαν να περάσουν στην επόμενη φάση (η Τσέλσι με 13 πόντους, η Μπάρτσα με 11), μπροστά από Βέρντερ Βρέμης και Λέφσκι Σόφιας.

Από τις σχετικά... ήρεμες αναμετρήσεις εκείνης της χρονιάς, το σκηνικό άλλαξε εξ' ολοκλήρου δυο χρόνια μετά, την περίοδο 2008/09. Όχι μόνο λόγω του διακυβεύματος, που ήταν η πρόκριση στον τελικό της Ρώμης και που κρίθηκε εν τέλει στα εκτός έδρας τέρματα, αλλά κυρίως εξαιτίας των εντάσεων που υπήρξαν με το τέλος του δεύτερου παιχνιδιού, στην Αγγλία. Το 0-0 του «Καμπ Νου» άφηνε ανοικτούς λογαριασμούς και έτσι όλα θα κρίνονταν στο Λονδίνο λίγες μέρες μετά. Ένα απίστευτο σουτ του Μίκαελ Εσιέν έδινε το προβάδισμα στους «μπλε» μέχρι και το 89ο λεπτό, όταν ανέλαβε δράση ο Αντρές Ινιέστα για να... ξεράνει τους γηπεδούχους και να στείλει την ομάδα του στον τελικό.

Ωστόσο, το εν λόγω ματς θα μείνει αξέχαστο όχι για το ποδοσφαιρικό του σασπένς, αλλά για τα παράπονο των παικτών της Τσέλσι για την διαιτησία του Τομ Χένινγκ Όβρεμπο (δεν είδε πέναλτι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις παραβάσεων, με κύρια ένα χέρι του Ζεράρ Πικέ μέσα στη μεγάλη περιοχή), καθώς και για το ξέσπασμα του Ντιντιέ Ντρογκμπά προς το μέρος του, καθώς αμφότεροι κατευθύνονταν προς τη φυσούνα του γηπέδου. Μάλιστα, αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο Νορβηγός ρέφερι δεχόταν για καιρό απειλητικά μηνύματα από τους φίλους της Τσέλσι!

Δυο φορές είχε φτάσει η Μπαρτσελόνα στο ποδοσφαιρικό «ιερό δισκοπότηρο» αφήνοντας εκτός την Τσέλσι (2006 και 2009), όμως το 2012 είχε έρθει η ώρα για να αντιστραφούν οι ρόλοι, ξανά με τρόπο... επεισοδιακό! Ο Ντρογκμπά πήρε την προσωπική του εκδίκηση, αφού ήταν ο σκόρερ του νικηφόρου 1-0 για τους «μπλε» στο Νησί. Παρά το κακό ξεκίνημα στο ματς της Βαρκελώνης, και ενώ βρέθηκε να χάνει με 2-0, ο λονδρέζικος σύλλογος δεν το έβαλε κάτω, πήρε ελπίδες με την «λόμπα» του Ραμίρες λίγο πριν «βγει» το ημίχρονο, και ολοκλήρωσε την υπόθεση πρόκριση με τον Τόρες στις καθυστερήσεις. Μετά από τέσσερα χρόνια οι Άγγλοι βρέθηκαν εκ νέου σε τελικό, ο οποίος όμως είχε διαφορετική κατάληξη, με «θύμα» τους στη διαδικασία των πέναλτι τη Μπάγερν Μονάχου...

Όλα αυτά, μας προϊδεάζουν για δυο άκρως ενδιαφέροντα ματς, αρχής γενομένης από απόψε (21:45) στο Λονδίνο, με τον επαναληπτικό αγώνα να διεξάγεται στην Ισπανία στις 14/3.