Ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις στη Λίβερπουλ η Πόρτο…

Στον ευρωπαϊκό δρόμο της Λίβερπουλ θα βρεθεί για τρίτη συνολικά φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις η Πόρτο, από την οποία οι «κόκκινοι» δεν έχουν ηττηθεί ποτέ σε σύνολο τεσσάρων αγώνων, ενώ παράλληλα αποτελεί θετικό για αυτούς οιωνό σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή διάκριση, όπως άλλωστε συνέβη και το 2001, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ...



Ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις στη Λίβερπουλ η Πόρτο…

Έπρεπε να περάσουν εννιά χρόνια, για να βρεθεί εκ νέου η Λίβερπουλ στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί δηλαδή όπου την περιμένει η Πόρτο σήμερα, με το πρώτο ματς να διεξάγεται στο «Ντραγκάο».

Αναμφίβολα οι Πορτογάλοι δεν αποτελούν αμελητέα ποσότητα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (με τους «κόκκινους» άλλωστε συνθέτουν το δίδυμο των πρωταθλητών της διετίας 2004-2005), και θέλουν να επιστρέψουν στα προημιτελικά μετά από τρία χρόνια απουσίας, θα πρέπει πάντως να καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Άγγλων και να τους κερδίσουν, κάτι που δεν έχουν κάνει ποτέ σε τέσσερα ματς.

Η παρθενική κόντρα των δυο συγκεκριμένων ομάδων δεν ήταν για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 2000/2001. Αυτό φυσικά μόνο χαμόγελα φέρνει στους φίλους των «reds», εφόσον εκείνη την σεζόν έφτασαν στην κατάκτηση του δεύτερου τη τάξει ευρωπαϊκού τροπαίου, και αφού είχαν «πετάξει» εκτός συνέχειας στους «8» του θεσμού. Όπως και φέτος, έτσι και 16 χρόνια πριν το πρώτο ματς διεξήχθη στην Πορτογαλία, απ’ όπου οι δυο ομάδες έμειναν στο 0-0 στις 8 Μαρτίου, ενώ μια εβδομάδα μετά η Λίβερπουλ επικράτησε με 2-0 (Μέρφι και Όουεν οι σκόρερ). Το εμπόδιο της Πόρτο του Σαντος τότε ακολούθησε εκείνο της Μπαρτσελόνα (0-0, 1-0), ώστε να φτάσει το επικό βράδυ του τελικού με την Αλαβές και την κατάκτηση του τροπαίου μετά από ένα απίστευτο 5-4!

Το μεταξύ τους «ραντεβού» ανανεώθηκε εφτά σεζόν μετά (2007/08), αυτή τη φορά στο πλαίσιο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Λούτσο Γκονζάλες και Ντιρκ Κάουτ διαμόρφωσαν το τελικό 1-1 στο Οπόρτο στο παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής, στις 18 Σεπτεμβρίου. Οι δυο ήττες από Μαρσέιγ και Μπεσίκτας δυσκόλεψαν μεν την πρόκριση για τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ στην συνέχεια, ακολουθώντας όμως ένα μπαράζ τριών σερί νικών, ανάμεσα τους και το 4-1 επί της Πόρτο στο «Άνφιλντ», η Λίβερπουλ κατάφερε να ανακάμψει και να περάσει ως δεύτερη με 11 πόντους, μόλις έναν πίσω απ’ την πορτογαλική ομάδα.

Και πάλι όμως, το κακό ήταν... μικρό για τους «reds», αφού το 2008 παραμένει η τελευταία χρονιά κατά την οποία οι «κόκκινοι» έφτασαν στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης (την αμέσως επόμενη χρονιά περιορίστηκαν στα προημιτελικά, ενώ το 2010 και το 2015 αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση από την φάση των ομίλων). Σίγουρα το κίνητρο του συνόλου του Γιούργκεν Κλοπ να παρουσιάσει δέκα χρόνια μετά μια πορεία ανάλογη στα... «αστέρια» προφανώς και δεν είναι μικρό. Για κάθε μεγάλη πορεία βέβαια χρειάζεται να γίνει ένα πρώτο μικρό βήμα, όπως αυτό που πρέπει να κάνει και η Λίβερπουλ σήμερα στην Πορτογαλία και να ξεκινήσει με σκορ πρόκρισης την προσπάθεια της αυτή...