Οποίος θέλει να είναι στο Κίεβο πρέπει να περάσει πάνω από τη Ρεάλ!

Η τελική ευθεία για τον τελικό που θα γίνει στο Κίεβο τον ερχόμενο Μάιο ξεκινάει από απόψε όταν τα Κύπελλα Ευρώπης βγουν από τη χειμερία νάρκη τους με το που θα ξεκινήσουν τα ματς σε Βασιλεία και Τορίνο. Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.  



Οποίος θέλει να είναι στο Κίεβο πρέπει να περάσει πάνω από τη Ρεάλ!

Κάθε χρόνο αρχίζουν οι συζητήσεις για το ποιος θα είναι στον τελικό, από τον Αύγουστο κιόλας με την κλήρωση στο Μονακό και λέω εδώ και δυο δεκαετίες τα ίδια πράγματα: Πρώτον πως είναι άλλη διοργάνωση αυτή που γίνεται πριν τα Χριστούγεννα και άλλη εκείνοι που ξεκινάει στα μέσα Φλεβάρη και σε πάει μέχρι τον τελικό. Δεύτερον πως προβλέψεις με βάση το πόσο καλές  είναι κάποιες ομάδες, μερικές φορές παραβλέπουν  το προφανές που δεν είναι άλλο από το γενικό συμπέρασμα ότι το Champions league δεν είναι ένα πρωτάθλημα αλλά ένα άθροισμα από βραδιές που αρκεί να είσαι ψυχολογικά έτοιμος και πεινασμένος και ίσως πιο τυχερός σε ένα ματς για να αποκλείσεις κάποιον ανώτερο σου! 

Σε ένα πρωτάθλημα παίζουν όλοι με όλους και κρατάει από τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο και είναι πολύ δύσκολο να βάλει κάποιος από κάτω μία καλύτερη ομάδα. Σε μία διοργάνωση όμως που από τώρα μέχρι το Μάιο είναι σε παιχνίδια νοκ αουτ αυτό  μπορεί να συμβεί πολύ πιο εύκολα. 

Ειδικά φέτος, μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια, οι πιθανές ομάδες για να είναι στον τελικό δεν περιορίζονται στις συνήθεις τέσσερις με πέντε, αλλά ο κύκλος ανοίγει σε τουλάχιστον οκτώ! Τελευταία φορά που τα πράγματα ήταν τόσο νύχτα, ήταν το 2010, όταν και τελικά έφτασαν η Ίντερ  με τη Μπάγερν στη Μαδρίτη για το μεγάλο τελικό. Τότε τα προγνωστικά ανέφεραν ως πιο πιθανές φιναλίστ αυτές του 2009 δηλαδή την Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την αρχή της χρονιάς κάτι που τελικά συνέβη και πάλι το 2011.

Στην εξίσωση στην αρχή έμπαιναν και η Ρεάλ (άσχετο αν τελικά αποκλείστηκε για μια ακόμη σεζόν στους 16 από τη Λιόν που ήδη είχε νικήσει  τη  Λίβερπουλ του Μπενίτεθ που επίσης εκείνη την εποχή πάντα λογαριάζονταν σοβαρά. Όμως είχε αρχίσει να έχει προβλήματα και έμεινε έξω από τη φάση των ομίλων μάλιστα. Η Τσέλσι που ήταν φιναλίστ το 2008 και έφτασε στα ημιτελικά το 2009 υπολογιζόταν επίσης  σε μια σεζόν που τελικά με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο της πήρε το μοναδικό Νταμπλ στην ιστορία της. Η Ίντερ του Μουρίνιο όμως τη νίκησε μέσα έξω και έδειξε πόσο σοβαρή υποψήφια ήταν για το τρόπαιο για πρώτη φορά. 

Γενικά αν συνυπολογίσουμε πως και η Λιόν έφτασε για πρώτη φορά στα ημιτελικά ενώ είχε τρελάνει κόσμο και η Μπορντό στη φάση των ομίλων γενικά ήταν η τελευταία χρονιά που ίσως και οκτώ  ομάδες να είχαν βλέψεις για  τον τελικό. Αυτό συνέβη από τότε, με τα τελευταία χρόνια  να θεωρείται αδύνατο να μην είναι τελικό η Ρεάλ ή η Μπαρτσελόνα και μαζί με Μπάγερν Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους να μετράνε ως οι μόνες πραγματικές υποψήφιες για να είναι εκεί! 

Μετά την Τσέλσι το 2012, οι αγγλικές ομάδες έπαθα πανωλεθρία σε τέτοιο σημείο που να είναι μεν η Σίτι για πρώτη φορά σε ημιτελικό το 2016 αλλά κανείς να μην την μετράει στα σοβαρά ενώ πέρσι μόνο η Λέστερ να βρίσκεται από το νησί στην οκτάδα! 

Φέτος σας προειδοποίησα τον Αύγουστο πως το σενάριο να υπάρχει αγγλική ομάδα στο Κίεβο, είναι υπαρκτό! Πιστεύω ότι και οι πέντε εκπρόσωποι θα περάσουν από τον όμιλο και έγινε πολύ πιο εύκολα μάλιστα από ότι συζητούσαμε με μόνη την Τσέλσι να μένει δεύτερη στο δικό της γκρουπ. 

Φυσικά αρχίζουν  τα δύσκολα για Τσέλσι και Τότεναμ τώρα αλλά Σίτι Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ πρέπει να αυτοκτονήσουν για να μην είναι στα προημιτελικά όποτε θα έχουμε πια λογικά και κάποιο «εμφύλιο». Αυτό θα είναι και το κλειδί, γιατί σε αναμετρήσεις ανάμεσα σε αγγλικές ομάδες μένει εκτός η όποιο κουβέντα για φόρμα και για καλύτερη ομάδα και αρχίζουν να... μιλάνε πολύ οι παραδόσεις! 

Φυσικά όποιος θέλει να πάρει το τρόπαιο να περάσει πάνω από την Ρεάλ! Πρώτα απ’ όλους η Παρί που καλό είναι να ξοδεύεις αλόγιστα λεφτά αλλά όπως λέγανε και στον Μεσαίωνα οποίος σηκώνει το σπαθί προς τον Βασιλιά καλό είναι να ξέρει πως πρέπει να τον σκοτώσει αλλιώς δεν έχει δεύτερη ευκαιρία! Αυτό θα είναι και ματς κλειδί για τη συνέχεια. Για πρώτη φορά ωστόσο πολλές ομάδες έχουν ευκαιρία να είναι στον τελικό και αυτό κάνει τη φετινή σεζόν πραγματικά διαφορετική και ενδιαφέρουσα.