Το ερώτημα για Κόντε δεν είναι το αν αλλά απλά το πότε θα απολυθεί!

Με τον Αντόνιο Κόντε να είναι με το ένα πόδι εκτός Τσέλσι και με τον Λουίς Ενρίκε να μοιάζει και η πιθανότερη λύση αντικατάστασής του, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για την ομάδα που δεν έχει λογική όταν μιλάμε για προπονητές!



Το ερώτημα για Κόντε δεν είναι το αν αλλά απλά το πότε θα απολυθεί!

Κάποτε λέγανε πως εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός. Εδώ και 16 χρόνια, από τότε που ανέλαβε τις τύχες της Τσέλσι (μετατρέποντας την σε μία μεγάλη δύναμη και στην Αγγλία και στην Ευρώπη) ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, έχει καταργηθεί τουλάχιστον στο θέμα του προπονητή η όποια λογική στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Ομολογώ πως δεν είναι κάτι που έχει αποτύχει σε αυτή την πρακτική αφού οι διαρκείς αλλαγές κρατούν τους πάντες σε εγρήγορση και ο Αμπράμοβιτς με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να έχει μόνιμα την ομάδα πρωταγωνίστρια! Ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει πως από την πρώτη κιόλας σεζόν το 2003-2004 ο Ρώσος ολιγάρχης δεν χαρίστηκε σε κανένα.

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ήταν ο τεχνικός που βρήκε εκεί ο Αμπράμοβιτς, όταν αγόρασε την ομάδα το καλοκαίρι του 2003, οδήγησε την Τσέλσι στη δεύτερη θέση που ήταν τότε η καλύτερη για μισό αιώνα που είχε πάρει στο πρωτάθλημα συν στα ημιτελικά του Champions league. Φυσικά δεν αρκούσε και η αντικατάσταση με τον Μουρίνιο ήρθε φυσιολογικά και δικαίωσε τον ιδιοκτήτη αφού ο Πορτογάλος τεχνικός μετέβαλε την Τσέλσι σε πραγματική πρωταγωνίστρια κατακτώντας το πρώτο τίτλο πρωταθλήματος από το 1955, πήρε κι άλλο αμέσως μετά και όταν έφυγε το Σεπτέμβρη του 2007 ήδη η ομάδα είχε καθιερωθεί! Εκείνη η αλλαγή που ήρθε εντελώς ξαφνικά, μετά από μια ισοπαλία με την Ρόζενμποργκ για το Champions league, Ήταν η πρώτη από τις πολλές που ξάφνιασε.

Η λίστα από τότε είναι ατελείωτη! Ο Γκραντ απολύθηκε ένα έφτασε μόλις ένα σουτ μακριά, εκείνο του Τέρι που γλίστρησε στη Μόσχα από το να πάρει το Κύπελλο Ευρώπης. Ο Κάρλο Αντσελότι απολύθηκε ένα χρόνο μετά το μοναδικό νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου. Δεν το θυμάται πιθανώς κανείς πια αλλά ήταν άκομψος ο τρόπος να ενημερώνεται στα αποδυτήρια για την απόλυση του και όχι από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη!

Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο μόλις έξι μήνες έπειτα από τον απρόσμενο θρίαμβο στο Μόναχο και την κατάκτηση του μοναδικού Champions league στην ιστορία του κλαμπ, είδε την έξοδο ενώ και ο Μουρίνιο απολύθηκε το 2015 πάλι στη δεύτερη παρουσία του παρά το ότι μόλις επτά μήνες πριν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα!

Η «σιδηρά κυρία» στο Σταμφορντ Μπριτζ είναι η Μαρινα Γκρανόφσκαγια. Από το 2010 είναι αυτή που παίρνει όλες τις αποφάσεις και εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη της ομάδας ενώ από το 2013 μετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που «τρέχει» την Τσέλσι.

Όποιος έχει συγκρουστεί μαζί της, τελειώνει αργά ή γρήγορα με συνοπτικές διαδικασίες! Όπως στις μεσαιωνικές βασιλικές αυλές, οι εκ δεξιών του ηγεμόνος λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα παίρνοντας αποφάσεις έτσι και η απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Μόσχας είναι δίπλα στον Αμπράμοβιτς από το 1997 αφού προσλήφθηκε τότε στη Sibneft.
Μια τακτική που έχει κάνει ο Κόντε, αυτό το διάστημα  που βρίσκεται στον πάγκο της Τσέλσι ήταν πως με τον τρόπο που απαντάει σε ερωτήσεις ουσιαστικά αδειάζει τη διοίκηση σε μεταγραφικές επιλογές. Έγραφα το καλοκαίρι πως με τον Αμπράμοβιτς αφεντικό δεν χαλάρωσε ποτέ κανένας, εννοώντας πως είσαι πάντα λίγα αποτελέσματα μακριά από την απόλυση σε αυτή την ομάδα με τα πάρα πολύ υψηλά στάνταρ από την ημέρα που ανέλαβε ο Ρώσος.

Εν μέρει λοιπόν μπορεί να έχει δίκιο σε κάποια πράγματα ο Κόντε αλλά στα περισσότερα ο Ιταλός είναι οφσάιντ! Γιατί και μεταγραφές του έκαναν και γενικά η Τσέλσι ξόδεψε, όχι πιθανώς όπως έκανε στο ξεκίνημα της παρουσίας του Αμπράμοβιτς, τότε που είχε μοιράσει  λεφτά λες και έβγαιναν... εκτός μόδας, αλλά πάντως με συχνότητα και σχετική συνέπεια. Μάλιστα του πήραν εξαιρετικούς παίκτες, τους οποίους άλλωστε ο ίδιος έχει ζητήσει όπως τον Μοράτα, αλλά και κάποιους που ο ίδιος επιθυμούσε όπως τον Ρούντιγκερ κρι τον Ζαπακόστα ενώ περιπτώσεις όπως του Μπακαγιόκο και του Ντρίνκγουοτερ μπορεί να ήταν της διοίκησης αλλά δεν τις λες και φτηνές!

Το μεγαλύτερο λάθος πάντως του Κόντε μοιάζει  να είναι η μιζέρια που βγάζει από το περασμένο καλοκαίρι, παρότι η ομάδα μόλις είχε πάρει το πρωτάθλημα! Με τη διαρκή γκρίνια έφτιαξε άσχημες προδιαθέσεις και στον τύπο και μέσα στα ίδια τα δικά του αποδυτήρια! Είναι κοινό μυστικό πως εάν δεν κατάφερνε η ομάδα να προκριθεί  από τους ομίλους του Champions League στα νοκάουτ θα είχε ήδη απομακρυνθεί, με την Γκρανόφσκαγια να δίνει πάντως ένα μήνυμα παίρνοντας το κεφάλι του Ντειβιντ Εμενάλο επι σειρά ετών τεχνικού διευθυντή του συλλόγου!

Οι σφαλιάρες από την Μπόρνμουθ και την Γουότφορντ ήταν ηχηρές! Και όλα δείχνουν πως για τρίτη σερί σεζόν  ο προπονητής που παίρνει το πρωτάθλημα στην Αγγλία θα απολυθεί  πριν τελειώσει η επόμενη, δείγμα της παράνοιας επικρατεί πλέον και στο νησί!

Έγκυροι αναλυτές επισημαίνουν πως αν μπροστά στην ομάδα δεν υπήρχε η κόντρα με τη Μπαρτσελόνα τότε ήδη θα είχε αντικατασταθεί ο Ιταλός που δεν πρόκειται να κλάψει κιόλας αφού τόσο η Εθνική Ιταλίας αλλά και η Ίντερ θα έδιναν γη και ουρανό για να τον έχουν στη δουλειά τους! Ο Λουίς Ενρίκε από όλες τις πλευρές μοιάζει ως η πιθανότερη λύση για την κατάσταση αφού και καλός προπονητή είναι αλλά και ταυτόχρονα η Τσέλσι πρέπει να αντιδράσει άμεσα αν φύγει ακόμα ένας προπονητής που ουσιαστικά πέτυχε! Μπορεί από την διοίκηση να διαψεύδουν την οποιαδήποτε επαφή, αλλά ειλικρινά με το χέρι στην καρδιά ποιος πιστεύει ότι θα  τις επιβεβαίωναν;

Το ερώτημα λοιπόν με τον Κόντε δεν είναι αν θα απολυθεί από την Τσέλσι αλλά το πότε, με τον χρονικό ορίζοντα του Μαΐου να είναι σχεδόν αδύνατος εκτός εάν η ομάδα ξεπεράσει όπως έκανε το 2012 τη λογική και προχωρήσει μέχρι τον τελικό του Κιέβου!

Είπαμε όμως, πως όπως κάποτε με τον στρατό εκεί που άρχιζε τελείωνε και η λογική, έτσι συμβαίνει από το 2003 και με την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς! Ποτέ μη λες ποτέ!