Ομάδες έτοιμες για όλα!

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, μόνο που στην περίπτωση της Πρέμιερ Λιγκ, οι τρεις νεοφώτιστες ομάδες πρέπει να... τραβήξουν κουπί μέχρι τέλους, για να αποφύγουν τον εφιάλτη. 



Ομάδες έτοιμες για όλα!

Οι Χάντερσφιλντ, Νιουκάστλ και Μπράιτον ανέβηκαν με φόρα στη μεγάλη κατηγορία, ξεκινώντας ιδανικά, όμως η διακοπή του πρωταθλήματος, ελέω εθνικών ομάδων μάλλον τους επηρέασε αρνητικά.

Μέχρι το Νοέμβριο και την 11η αγωνιστική, τα πράγματα πήγαιναν καλά, με την Μπράιτον να βρίσκεται στην 8η θέση, μετά το διπλό επί της Σουόνσι με 1-0, τη Χάντερσφιλντ να έχει επικρατήσει της Γουέστ Μπρομ και να είναι 10η, ενώ η Νιούκαστλ ήταν μόλις ένα βαθμό πίσω της. Η συνέχεια δεν κύλησε ανάλογα, αφού στις 16 τελευταίες συνολικά αναμετρήσεις των τριών τους μόλις μία φορά κάποια γεύτηκε τη χαρά της νίκης, με αποτέλεσμα να βυθίζονται βαθμολογικά. 

Μπορεί και οι τρεις να βρίσκονται ακόμη πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, όμως δεν έχουν «καθαρίσει»  με την υπόθεση παραμονή. 

Άλλωστε, παραδοσιακά σύλλογοι που έχουν ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ και κατορθώσει όλες μαζί να μείνουν στην κατηγορία, έχει συμβεί μόλις δύο φορές στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος από το 1992 και έπειτα. 

Από την άλλη όμως ούτε ομάδες-ασανσέρ υπήρξαν αφού μονο μια φορά υποβιβάστηκαν και οι τρεις νεοφώτιστες στο  τέλος της επόμενης σεζόν, οι Μπάρνσλεϊ, Κρίσταλ Πάλας και Μπόλτον 20 χρόνια πριν, το 1997-98. 

Όσον αφορά την κάθε μία ξεχωριστά, η Χάντερσφιλντ δείχνει να στηρίζεται στην έδρα της, αφού έχει ηττηθεί εντός έδρας μόλις 5 φορές εφέτος. Παράλληλα, έχει να φιλοξενήσει ομάδες με παρόμοιους στόχους, όπως οι Μπόρνμουθ, Σουόνσι, Κρίσταλ Πάλας, Γουότφορντ και Έβερτον. Τελευταία νίκη, αυτή επί της Γουότφορντ στις 16 Δεκεμβρίου, με 4-1. 

Η Νιουκάστλ μετρά 8 ήττες στις 9 τελευταίες αναμετρήσεις, με το πρόβλημά της να εντοπίζεται στο σκοράρισμα. Η δυστοκία για τις «καρακάξες» είναι εμφανής, αφού έχουν πετύχει μόλις 22 γκολ μέχρι στιγμής, έχοντας την 5η χειρότερη επίθεση μαζί με την Κρίσταλ Πάλας. Έχει να πάρει τρίποντο από την Πρωτοχρονιά και το 1-0 επί της Στόουκ. 

Ανάλογο σκηνικό και για τη Μπράιτον, που έχει μόλις μία νίκη στα 13 τελευταία παιχνίδια της. Έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στη δημιουργία φάσεων, αφού μόνο η ουραγός Σουόνσι έχει βρει λιγότερες φορές το στόχο μέσω των σουτ. Στις 23 Δεκεμβρίου κέρδισε τη Γουότφορντ με 1-0, ημέρα που παραμένει ως η τελευταία ανάμνηση νίκης. 

Πριν την έναρξη της 25ης αγωνιστικής τα τρία κλαμπ βρίσκονταν στη 13η, 14η και 15η θέση αντίστοιχα και ο δρόμος προβλέπεται μακρύς. Τα παιχνίδια είναι πολλά, οι δοκιμασίες ακόμη περισσότερες, η κούραση παραμένει καταλυτικός παράγοντας, όπως και ενδεχόμενοι τραυματισμοί. Μένει να φανεί ποιος έχει το... μέταλλο να παραμείνει και να κοσμεί, δια μέσω της παρουσίας του, τα σαλόνια του αγγλικού πρωταθλήματος και το 2018-19. 

Έλενα Χαριτάκη