Ένα ματς που δίνει στο νικητή κάτι παραπάνω από τους βαθμους!

Την εποχή των Αράβων η Μάντσεστερ Σίτι έχει καταφέρει να φύγει νικήτρια από όλα τα γήπεδα της Πρεμιερ Λιγκ εκτος από ένα: αυτο που επισκέπτεται το απόγευμα της Κυριακής στο πιο δύσκολο ίσως τεστ που έχει ως το τέλος της σεζόν. Το Ανφιλντ! Γράφει ο  Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ένα ματς που δίνει στο νικητή κάτι παραπάνω από τους βαθμους!

Ένα από τα κλασσικά και πολυφορεμένα κλισέ που καλύπτουν την αμηχανία των αθλητικών συντακτών οποτε θέλουν να αναφερθούν στη σημασία ενός αγώνα είναι πως ανεξάρτητα του ποσο σημαντικό είναι ένα παιχνίδι τρεις βαθμούς παίρνεις κερδίζοντας. Μόνο που δεν ισχύει πάντα. Γιατί, ναι, τρεις είναι οι βαθμοί που προστίθενται όταν κερδίζεις τον μεγάλο αντίπαλο για παράδειγμα η Σίτι τη Γιουναιτεντ και τρεις είναι αυτοι που σου δίνει μία νίκη με τον τελευταίο βαθμολογίας. Πως όμως αυτό έχει ισχύ όταν μιλάμε για μία επικράτηση που δίνει ζωή στους οπαδους για μεγάλο διάσημα;

Η Μάντσεστερ Σίτι στο Ολντ Τράφορντ είχε νικήσει από το 1974 και το γκολ του Ντένις Λόου μέχρι το 2008! Με τον ερχομό των πετροδολαρίων όμως έβαλε από κάτω τη μεγάλη της αντίπαλο και με νίκες οπως το 6-1 του 2011 το 3-0 του 2014 αλλά και η φετινή με 2-1  που την κράτησε πρώτη και αήττητη, έχει κατορθώσει να θεωρεί πια ως πολύ φιλόξενη έδρα το Θέατρο των Ονείρων.

Το ίδιο ισχύει σχεδόν για κάθε γήπεδο σε αυτά τα 10 χρόνια. Νίκες επί της Τσέλσι, της Άρσεναλ, της Τότεναμ είναι μέσα στο ρεπερτόριο που έχει η Μάντσεστερ Σίτι. Στο Άνφιλντ όμως υπάρχει μία άλλη αύρα, που της δημιουργεί πρόβλημα!

Τελευταία νίκη, εκεί, στην έδρα της Λίβερπουλ, την πέτυχε το 2003 με δυό τέρματα του Ανελκά σε μια εκδίκηση του Γαλλου απέναντι στην ομάδα που δεν του  ανανέωσε το συμβόλαιο ένα χρόνο πιο πριν και κυρίως του συμπατριώτη του Ζεράρ Ουγιέ.

Γυρίζοντας  ακόμα πιο πίσω, μέχρι το 1970 μόνο άλλη μία νίκη μπορεί κάποιος να βρει για τους «πολίτες»  στο Ανφιλντ στο πλαίσιο του πρωταθληματος: Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων του 1981 με μια εκπληκτική εμφάνιση του Τρέβορ Φρανσις είχε νικήσει η Σίτι με 3-1 τη Λίβερπουλ του Πέισλι που αν και πρωταθλητρια Ευρώπης παρέπαιε στο πρωτάθλημα και βρισκόταν στην ενδέκατη θέση με τους «Σιτιζενς» να είναι πρώτοι. Πέντε μήνες αργότερα η Λίβερπουλ με ένα φοβερό ντεμαραζ με 17 νίκες σε 21 ματς θα επαίρνε τον Τιτλο  διαλύοντας μεταξύ άλλων 5-0 τη Σίτι στο «Μειν Ροουντ».

Με δύο νίκες λοιπόν σε 45 χρόνια είναι αλήθεια πως δυσκολεύεται κάποιος να βρει εξήγηση. Ειδικά την τελευταία εξαετία όπου η Σίτι διαθέτει πληθώρα σπουδαίο ποδοσφαιριστών και τίποτα που δεν περνάει και τα καλύτερα της χρόνια. Και όμως η κόκκινη στρατιά έχει επικρατήσει δυο φορές με 3-0 και έχουν και άλλες νίκες με 2-1 ή 1-0 ενώ ακόμα και στο Etihad στην πρώτη φορά με τον Κλοπ στον πάγκο το Νοέμβρη του 2015 είχαν διαλύσει τη Σίτι με 4-1.

Φέτος στον πρώτο γύρο ήταν η σειρά των παικτών του Πεπ να ζήσουν μια πολύ ιστορική στιγμή. Για πρώτη φορά εδώ και 80 χρόνια η Σίτι κατάφερε να πετύχει πάνω από τέσσερα γκολ εναντίον της Λίβερπουλ! Το 5-0 ήρθε ως φυσιολογικό επιστέγασμα της ανωτερότητας εκείνη τη μέρα αλλά και του ότι αποβλήθηκε σωστά ο Μανέ για μαρκάρισμα με ψηλά το πόδι στον Εντερσον. Ωστόσο όση ώρα έπαιζαν οι  ομάδες 11 εναντίον 11 στις λεπτομέρειες φαινόταν καλύτερη η Ομαφα του Κλοπ και είχε ήδη χάσει τις καλύτερες ευκαιρίες.

Το παιχνίδι έχει πολύ ενδιαφέρον. Για την Σίτι είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το αν θα φύγει αήττητη και από το Ανφιλντ έπειτα από το Στάμφορντ Μπριτζ και το Ολντ Τράφορντ. Εάν το κατορθώσει τότε με εξαίρεση την επίσκεψη στο βόρειο Λονδίνο για να παίξει με την Άρσεναλ και στο Γουέμπλεΐ για το παιχνίδι με την Τότεναμ, δεν υπάρχουν πραγματικά αλλά δύσκολα παιχνίδια συμπεριλαμβανομένου και εκείνο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Etihad για να μην ολοκληρώσει τη σεζόν αήττητη! Ήδη αυτό που κάνει με τόσες νίκες από την αρχή της σεζόν είναι εξωπραγματικό. Φυσικά ακόμα κι αν χάσει, πέραν του πρεστίζ δεν κινδυνεύει σε κάτι άλλο. Ο τίτλος έχει κλειδώσει προ πολλού, από το βράδυ που έφυγε νικήτρια από την έδρα των γειτόνων της! Πάντα όμως ένα τέτοιο παιχνίδι προκαλεί συγκινήσεις και ιντριγκάρει!

Περισσότερο πάντως έχεις την αίσθηση πως μετράει η νίκη για την ομάδα του Κλοπ. Η Λίβερπουλ που δεν έχει ηττηθεί από τον Οκτώβριο και την επίσκεψη της στην έδρα της Τοτεναμ ξέρει πως με μια νικη αε αυτό το ματς θα έχει το πρώτο λόγο για  την τετράδα κάτι που ρεαλιστικά είναι ο μεγάλος της στόχος.

Είναι ένα ματς που συγκεντρώνει τα βλέμματα από κάθε γωνία του πλανήτη αφού περισσότερες από 200 χώρες το μεταδώσουν ζωντανό το απόγευμα της Κυριακής.