Η Μάντσεστερ Σίτι, το αήττητο και η τρομερή σύμπτωση...

Με τη νίκη (που ήρθε με ανατροπή) στο ματς κόντρα στη Γουέστ Χαμ, οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα έφτασαν τους 28 σερί αγώνες αήττητοι σε όλες διοργανωσεις και έγιναν η έκτη ομάδα που το καταφέρνει αυτό στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου!



Η Μάντσεστερ Σίτι, το αήττητο και η τρομερή σύμπτωση...

Μέχρι πρότινος μόνο πέντε ομάδες είχαν κατορθώσει να παραμείνουν αλώβητες για 28+ αγωνιστικές. Ο λόγος για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Πρέστον, την Έβερτον και την Άρσεναλ. Το εξαιρετικό ποδόσφαιρο και η αποτελεσματικότητα έκαναν την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ να μπει στο «κλειστό» αυτό κλαμπ, μιας και έχει να ηττηθεί από τις 23 Απριλίου και το ματς με την Άρσεναλ για το Κύπελλο Αγγλιας όπου είχαν κερδίσει οι «κανονιέρηδες» με 2-1 στην παράταση.

Έκτοτε, οι «πολίτες» μετρούν μόνο νίκες και ισοπαλίες σε επίσημα παιχνιδια. Όσον αφορά την φετινή σεζόν, σε 15 αγώνες πρωταθλήματος έχουν σημειώσει 14 νίκες και μια ισοπαλία, αυτή με την Έβερτον στο «Έτιχαντ» για την δεύτερη αγωνιστική.

Όμως, τι είναι αυτό που κάνει αυτό το σερί να ξεχωρίζει; Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προαναφερθείσες ομάδες, εξαιρουμένης της Άρσεναλ, έχουν δώσει αξία στο αήττητο κατακτώντας τουλάχιστον δύο τίτλους στη σεζόν που το πέτυχαν.

Για παράδειγμα η Νότιγχαμ υπό τις οδηγίες του μοναδικού Μπράιαν Κλαφ με τον Σίλτον τον Γκέμιλ, τον Μαγκόβερν και τον Τζον Ρόμπερτσον το 1978 έτρεχε ένα ρεκόρ 40 παιχνιδιών χωρίς ήττα! Αυτό της έδωσε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Αγγλίας τη σεζόν 1977/78, αφήνοντας πίσω τις Λίβερπουλ και Έβερτον και μάλιστα προερχόμενη από τη δευτερη κατηγορία! Σαν να μην της έφτανε αυτό, το 1979 κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Μόναχο με αντίπαλο τη σουηδική Μάλμε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόναχου. Ήταν οι χρονιές που η Φόρεστ ήταν μια μεγάλη και υπολογίσιμη δύναμη όχι μόνο στο νησί, αλλά γενικοτερα στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να μείνει αήττητη για 33 διαδοχικά παιχνίδια. Με ποδοσφαιριστές όπως οι Κιν, Σμάιχελ Γκιγκς, Γιόρκ, Μπέκαμ και τα αδέλφια Νέβιλ, δεν αρκέστηκε στο να πάρει μονό το πρωτάθλημα και το κύπελλο, αλλά να κατακτήσει και το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 1998/1999, σε εκείνον τον καταπληκτικό τελικό κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου με τα δύο γκολ των Σέριγχαμ και Σόλσκιερ στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Η Πρέστον είναι η ομάδα που κατέκτησε το πρώτο Πρωτάθλημα και το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας τη σεζόν 1888/1889. Η ομάδα από το Λάνκασαϊρ τερμάτισε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 40 βαθμούς, ενώ στον τελικό του άλλου θεσμού κέρδισε με 3-0 τη Γουλβς και κατέκτησε το νταμπλ. Πρώτος της σκόρερ ήταν ο Τζον Γκούντολ με 22 τέρματα.

Όσον αφορά την Έβερτον, τα «ζαχαρωτά» κατέκτησαν το πρώτο τους Πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 1984/85 και διαδέχθηκαν στον θρόνο τη συμπολίτισσα Λίβερπουλ. Παράλληλα τη χρονιά εκείνη πήραν και το Κύπελλο Κυπελλούχων στο Ρότερνταμ, αφού νίκησαν την αυστριακή Ραπίντ Βιέννης με 3-1 στον τελικό.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει την ευκαιρία να προσπεράσει Άρσεναλ, Έβερτον και Πρέστον, αν κερδίσει ή έρθει ισόπαλη στον Ντόνετσκ απέναντι στη Σαχτάρ, στο πλαίσιο της έκτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ. Επόμενος στόχος στη συνέχεια θα είναι η Γιουνάιτεντ του Ζοσέ Μουρίνιο, με την οποια η μεγάλη κόντρα έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 10/12 στο «Όλντ Τράφορντ».

Γιαννης Λιόντος