Ο Σίλβα «προσεύχεται» να πάρει και το Τσάμπιονς Λιγκ!

Από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας στο πιο αθόρυβο πετυχημένο εργαλείο της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Νταβίντ Σίλβα ανανέωσε μέχρι το 2020 το συμβόλαιό του με τους "Πολίτες" και το england365 "ξεσκονίζει" το παρελθόν του Ισπανού, τις κομβικές ποδοσφαιρικές αποφάσεις και την άγκυρα που "έριξε" για τα καλά στο Νησί. 



Ο Σίλβα «προσεύχεται» να πάρει και το Τσάμπιονς Λιγκ!
Πρωταθλητής Ευρώπης και Παγκόσμιος Κυπελλούχος με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας, Κυπελλούχος και Πρωταθλητής σε Ισπανία και Αγγλία αντίστοιχα, ο Σίλβα φαίνεται πως έχει ακόμα αρκετό ελεύθερο χώρο στη συλλογή του, για τις προσωπικές και συλλογικές του κατακτήσεις. "Θα ήταν φοβερό να το καταφέρουμε. Προσεύχομαι κάθε βράδυ να κερδίσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σίτι". αναφέρει, μιας που είναι το μοναδικό βαρύτιμο τρόπαιο που δεν έχει γευτεί ακόμα. 
 
Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα
 
Η ομάδα νέων του Σαν Φερνάντο ήταν η αφετηρία του Σίλβα στην καριέρα του. Αγωνίστηκε στη Βαλένθια για μια 6ετία, τις χρονιές που οι "Νυχτερίδες" ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, κατακτώντας μάλιστα και το Κύπελλο Ισπανίας. Το 2009 έγινε η πρώτη κρούση να μετακομίσει στην Αγγλία, στη Λίβερπουλ του Μπενίτεθ τότε, με τους "Κόκκινους" να μην είναι "γενναιόδωροι" και η μεταγραφή να μην προχωράει. Ο Ισπανός χρειάστηκε να περιμένει ένα χρόνο, όταν η μετακίνηση στο Νησί θα γινόταν πραγματικότητα. Η Μάντσεστερ Σίτι θα ήταν ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του, "βγάζοντας" από τη μέση την Τσέλσι που θέλησε να μπει σφήνα, για να εισέλθει και στο top14 των πιο ακριβών μεταγραφών στην ιστορία της ομάδας. Το σπουδαίο ποδοσφαιρικό του κεφάλαιο είχε μόλις ανοίξει και ουδείς φανταζόταν πως εκεί θα ήταν διατεθειμένος να "γράψει" και την τελευταία του ποδοσφαιρική ωδή στο μέλλον.
 
Ο Μαντσίνι, ο Πεπ κι εγώ
 
Η ποδοσφαιρική χαμένη αίγλη της Μάντσεστερ Σίτι επέστρεψε το 2010, μαζί με την άφιξη του Σίλβα. Ο Ισπανός αποδείχθηκε εξ αρχής καθοριστικός και απαραίτητος στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Ρομπέρτο Μαντσίνι. "Είμαι ευγνώμων για την πίστη που έδειξε σε μένα από τότε που υπέγραψα", δε διστάζει να ανάφερει, ενώ δεν αρνήθηκε ποτέ να παραδεχτεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλάζοντας στυλ παιχνιδιού στο Νησί.
 
Η προσαρμογή του χρόνο με το χρόνο όλο και καλύτερη. Οξυμένη αντίληψη, άριστη τεχνική κατάρτιση, εκπληκτική ευστοχία στις μεταβιβάσεις. Ο Μαντσίνι κατόρθωσε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Σίλβα, είτε στις πτέρυγες, είτε ως δεύτερο επιθετικό. 
 
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα πλέον τον χρησιμοποιεί σαν κρυμμένο "άσσο" στο μανίκι του. Αθόρυβη δουλειά, χωρίς ουδείς να αντιλαμβάνεται τη ζημιά και τις τρύπες που δημιουργεί. Ο Ισπανός τεχνικός φαίνεται να έχει βρει τον χαμένο Ινιέστα του στην Αγγλία, στα...πόδια του Σίλβα, όντας σπεσιαλίστας για τη δουλειά που τον θέλει. "Ακόμα κι'αν θεωρείς πως δεν έχεις άλλα να μάθεις για το παιχνίδι, έχεις βλέποντας τα πράγματα με διαφορετική οπτική", λέει χαρακτηριστικά για τη συνεργασία του με τον κόουτς Πεπ.
 
Κορυφαίος παίκτης σε ασσιστ στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι και στο top10 με τους καλύτερους ασσιστμαν σε ολόκληρη την Πρέμιερ Λιγκ. Οαρχηγός Νταβίντ Σίλβα είναι το πιο ηχηρό ήσυχο παιδί του Νησιού. "Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να μιλήσεις για το αύριο, πόσο μάλλον για ένα σύλλογο που ακόμα μεγαλώνει. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι το παρόν". Η επέκταση του συμβολαίου του αποδεικνύει πως, ίσως ο Ισπανός να έκανε μια κλεφτή σκέψη για το μέλλον του. Τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ίσως και να έχουν αποφασίσει που θέλουν να κρεμαστούν.
 
Έλενα Χαριτάκη