Την Σίτι πρέπει να την απασχολεί ο τίτλος και όχι το αήττητο!

Υπήρχαν φορές στο παρελθόν όπως το 2005 ή το 1987 και το 1973 όπου η υπόθεση τίτλος έμοιαζε τελειωμένη Νοέμβριο μήνα, αλλά έχω την αίσθηση πως αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο, και παρακολουθώ το αγγλικό πρωτάθλημα από το 1970. Γράφει ο  Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Την Σίτι πρέπει να την απασχολεί ο τίτλος και όχι το αήττητο!

Πριν από 12 χρόνια, η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο είχε ξεκινήσει τη σεζόν φορτσάτη και χρειάστηκε να φτάσουμε στα τέλη Νοεμβρίου για να κάνει την πρώτη της ήττα, από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για να αρχίσει να μπαίνει κουβέντα σου εάν κάποιος μπορούσε να τη σταματήσει. Η διαφορά των εννέα πόντων από αυτούς που την ακολουθούσαν, έμοιαζε τεράστια και αποδείχτηκε στην πράξη πως ήταν, με αποτέλεσμα οι  «μπλε» να πάρουν τον δεύτερο διαδοχικό τους τίτλο πολύ εύκολα!

Πριν από 30 χρόνια, ακριβώς, Η Λίβερπουλ του Κένι Νταλγκλίς, είχε αρχίσει με ένα εντυπωσιακό σερί νικών μοιράζοντας τεσσάρες και πεντάρες δεξιά και αριστερά και έμεινε αήττητη μέχρι το 30ο ματς της σεζόν, τέλη Φλεβάρη όταν ηττήθηκε απέναντι στην Έβερτον. Το πρωτάθλημα το είχε ήδη εξασφαλίσει από τα μέσα του Γενάρη όταν είχε ανοίξει την διαφορά στους 11 πόντους.

Το 1973 η Λιντς Γιουναιτεντ στην τελευταία χρονιά  με τον Ντον Ρέβι στον πάγκο της επίσης έμεινε 29 ματς αήττητη και όταν πια έχασε από τη Στόουκ είχε μια διάφορα έξι βαθμών αλλά το βαθμολογικό σύστημα του 2-1-0 που ίσχυε ακόμα έκανε δύσκολη τη δουλειά στους διώκτες της! Τελικά πήρε τον τίτλο, αν και στο τέλος χαλάρωσε κάνοντας τρεις ακόμα ήττες.

Ιστορικά, αυτό το ξεκίνημα που έχει κάνει Μάντσεστερ Σίτι έχει ξαναγίνει. Και μάλιστα πολύ πρόσφατα, από την ίδια, μόλις έξι σεζόν πίσω. Με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο είχε αρχίσει με παρόμοιο τρόπο, 11 νίκες σε 12 παιχνίδια τη σεζόν 2011-12. Σε αυτό το σερί, υπήρχε και το άκρως εντυπωσιακό 1-6 μέσα στο Ολντ Τράφορντ σε ένα μεσημέρι που έμοιαζε ως ευθεία επίθεση στο κατεστημένο! Και όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω στη βαθμολογία οκτώ ολόκληρους βαθμούς την 1η Απριλίου! Και χρειάστηκε μία επική κατάρρευση της Γιουνάιτεντ για να ισοβαθμήσουν οι δυο ομάδες και Μα κριθεί ο τίτλος από το γκολ του Αγουέρο!

Επίσης υπάρχουν, περιπτώσεις κατάρρευσης από 12 βαθμούς μπροστά Φεβρουάριο μήνα όπως εκείνη της Νιούκαστλ το 1995-96 ή το ακόμα πιο τρελό της Γιουνάιτεντ που είχε 13 πόντους διαφορά από την Άρσεναλ, μέσα Φλεβάρη,  το 1997-98 αν και οι κανονιέρηδες είχαν δυο ματς λιγότερα. Μάλιστα την 1η Μαρτίου του 1998 το γραφείο στοιχημάτων Paddy Power πλήρωσε όποιον είχε ποντάρει στην κατάκτηση της Γιουνάιτεντ ρισκάροντας  προκειμένου να διαφημίσει το προϊόν του! Η τεράστια ανατροπή που έκανε η Άρσεναλ χάρισε στον Βενγκέρ το πρώτο του πρωτάθλημα που συνδυάστηκε και με το FA Cup σε ένα ονειρικό Νταμπλ!

Γιατί γίνεται λοιπόν όλη η κουβέντα; Απλούστατα επειδή η Μάντσεστερ Σίτι συνεχίζει να κερδίζει και το κάνει με έναν πολύ απλό τρόπο, που σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται ρουτίνα! Μάλιστα  πριν ξεκινήσουν τα παιχνίδια θεωρούν εύκολο πια και σχεδόν σίγουρο οι περισσότεροι το να νικήσει η Σίτι με αποτέλεσμα νίκες όπως το 2-0 στην έδρα της Λέστερ να μην προξενεί εντύπωση! Σε μία έδρα όμως, όπου δέχτηκε τέσσερα πέρσι και πρόπερσι δεν είχε νικήσει μένοντας στην ισοπαλία 0-0. Αν αυτό δεν είναι αδικία, στο πώς αξιολογείται αυτή τη στιγμή από το βρετανικό τύπο, η κούρσα που κάνει προς τον τίτλο η ομάδα του Πεπ , ειλικρινά δεν ξέρω πιο πράγμα είναι.

Γιατί πέρσι, πολύ σωστά όλοι κάναμε κριτική στον Γκουαρδιόλα για το ότι δεν είχε προσαρμοστεί στις ανάγκες του αγγλικού πρωταθλήματος και πως θεωρούσε πολύ εύκολο το έργο του με αποτέλεσμα να σπάσει τα μούτρα του! Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν φέτος, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως όχι μόνο έμαθε από το πάθημα και δούλεψε με τους παίκτες του για  να μας παρουσιάσει  μία ομάδα που χαίρεσαι να την βλέπεις!

Φυσικά επειδή τα μάτια μου έχουνε δει πολλά στην Αγγλία, δεν θα βιαστώ να πω από τώρα πως η υπόθεση τίτλος έχει τελειώσει. Όμως αν αυτή η διαφορά δεν έχει μειωθεί στους πέντε βαθμούς ή στους  έξι, μετά την κόντρα του Μάντσεστερ, στο Ολντ Τράφορντ σε τρεις βδομάδες, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε καινούργιο πρωταθλητή που θα διαδεχτεί την Τσέλσι μπαίνοντας ο Γενάρης! Και αυτό θα είναι κάτι που τουλάχιστον στην εποχή της Premier eague θα μπαίνει δίπλα μόνο σε εκείνη την παλαβή  πορεία της Τσέλσι πριν από 12 χρόνια. Γιατί αυτό που ξεχνάνε όλοι, κάνοντας λόγο για την αήττητη σεζόν της Άρσεναλ, είναι πως η ομάδα του Βενγκέρ άρχισε να φαίνεται ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο, τον Μάρτιο και όχι νωρίς στη σεζόν, όταν και έκανε πολλές ισοπαλίες! Συνεπώς αυτό που βλέπω από την Μάντσεστερ Σίτι, είναι κάτι πραγματικά μοναδικό γιατί έρχονται οι νίκες με εκπληκτικής ποιότητας ποδόσφαιρο!

Τώρα, όσον αφορά την ερώτηση αν μπορεί εσύ να βγάλει τη σεζόν χωρίς ήττα, αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Το  να χάσεις ένα παιχνίδι, είναι θέμα πολλών παραγόντων. Ειδικά στις τελευταίες αγωνιστικές εάν έχεις εξασφαλίσει τον τίτλο  και είσαι ακόμα μέσα στο Champions League, άνετα μπορείς να απορρυθμιστείς! Πιθανώς να συνέβαινε και στην Άρσεναλ, τότε το 2003- 2004, εάν στα προημιτελικά του Champions League δεν είχε αποκλειστεί αρχές Απρίλη, από την Τσέλσι! Έχοντας αποκλειστεί όμως, μπορούσε να κρατήσει την συγκέντρωση της σε απόλυτο βαθμό, προσέχοντας τα τελευταία έξι παιχνίδια όπου ήταν ολοφάνερο πως στόχος όλων ήταν να διατηρηθεί το αήττητο! Τον Γκουαρντιόλα, πρέπει να σου απασχολεί το προφανές που είναι το πρωτάθλημα, μετά η Ευρώπη και τελευταίο το αήττητο!