Ιρλανδία: Με όνειρο την παρουσία για τέταρτη φορά σε Μουντιάλ!

Μετά από δύο αποτυχημένες πορείες στα προκριματικά και ένα χαμένο μπαράζ, η Ιρλανδία διεκδικεί και πάλι με αξιώσεις μια θέση στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, με αντίπαλο τη Δανία. Καλό αποτέλεσμα ενόψει του εντός έδρας επαναληπτικού ψάχνει το σύνολο του Ο'Νιλ. 



Ιρλανδία: Με όνειρο την παρουσία για τέταρτη φορά σε Μουντιάλ!
Το Έιρε πήρε το εισιτήριο για τα μπαράζ τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του τέταρτου ομίλου των προκριματικών με 19 βαθμούς, δύο πίσω από την πρώτη Σερβία και δύο πάνω από την τρίτη Ουαλία. Η κατάταξη κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, όπου η Ιρλανδία επικράτησε με 1-0 των "Δράκων", στο Κάρντιφ , χάρη σε τέρμα του Τζέιμς ΜακΚλέιν. Μάλιστα, η ομάδα του Μάρτιν Ο'Νιλ ήταν η τελευταία στην κατάταξη των καλύτερων 8 καλύτερων δεύτερων, πάνω μόνο από την Σλοβακία!
 
ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΟΛΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ
 
Η Ιρλανδία έχει συμμετάσχει σε μόλις τρία από τα είκοσι Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις έχει σταθεί -τουλάχιστον- αξιοπρεπώς, καθώς δεν έχει αποκλειστεί, σε καμία της παρουσία, στην φάση των ομίλων.
 
Το 1990, στην πρώτη της παρουσία σε Μουντιάλ, εχοντας στον πάγκο τον Τζάκι Τσάρλτον, χρειάστηκε... κλήρωση για να πάρει την δεύτερη θέση από την Ολλανδία, από τη στιγμή που και οι δύο ομάδες είχαν τους ίδιους βαθμούς (τρεις) και την ίδια διαφορά τερμάτων (2-2). Στη φάση των 16 απέκλεισε τα πέναλτι την Ρουμανία και ηττήθηκε στα προημιτελικά από την οικοδέσποινα Ιταλία, με γκολ του Σαλβατόρε Σκιλάτσι.
 
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις ΗΠΑ, οι Ιρλανδοί προκρίθηκαν και πάλι ως δεύτεροι, σε έναν όμιλο που τελείωσε με μια εκπληκτική τετραπλή ισοβαθμία, μεταξύ των Μεξικό, Ιρλανδίας, Ιταλίας και Νορβηγίας. αλλά αποκλείστηκε στους "16", χάνοντας με 2-0 από την Ολλανδία. Φεύγοντας ο Τσάρλτον το 1995 από τον  πάγκο μετά τον αποκλεισμό σε μπαράζ από την Ολλανδία για το Euro 1996, η ομάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο αλλά το το 2002 στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία προκρίθηκε περωβτας έξω τους Ολλανδους του Φαν Χάαλ. Πέρασε στην επόμενη φάση ξανά ως δεύτερη, αλλά χωρίς ισοβαθμία αυτή τη φορά, στον όμιλο με Γερμανία, Καμερούν και Σαουδική Αραβία, ένα βαθμό πάνω από τους Αφρικανούς. Στη φάση των 16 γνώρισε την ήττα στα πέναλτι από την Ισπανία (1-1 στη κανονική διάρκεια ).
 
ΑΗΤΤΗΤΗ ΜΕ ΤΡΑΠΑΤΟΝΙ
 
Στις 11 Φεβρουαρίου του 2008, ο σπουδαίος Τζιοβάνι Τραπατόνι συμφώνησε προφορικά να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ιρλανδίας, παίρνοντας την θέση την 1η Μαΐου, με βοηθό τον Μάρκο Ταρντέλι. Ο  Ιταλός προπονητής, έχοντας στη διάθεσή του παίκτες όπως ο Σέι Γκίβεν, ο Τζον Ο'Σέι, ο Ντάμιεν Νταφ, ο Κέβιν Ντόιλ και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Ιρλανδίας, Ρόμπι Κιν, οδήγησε το Έιρε σε μια αήττητη πορεία στον 8ο όμιλο των προκριματικών του Μουντιάλ του 2010, στον οποίο τερμάτισε στην δεύτερη θέση με 18 βαθμούς (4 νίκες, 6 ισοπαλίες), πίσω μόνο από την -επίσης αήττητη- Ιταλία.
 
Το παιχνίδι της Ιρλανδίας ήταν μεθοδικό, θύμιζε αρκετά... Ζοσέ Μουρίνιο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ποτέ δεν έπαιζε φαντεζί ποδόσφαιρο, αλλά εκείνο  που θα έφερνε αποτελέσματα! Μπορεί να είχε μόλις την τέταρτη καλύτερη επίθεση του ομίλου με 12 τέρματα, αλλά είχε την δεύτερη καλύτερη άμυνα και με το πλάνο του Τραπατόνι πήρε άξια την δεύτερη θέση, χωρίς να γνωρίσει την ήττα.
 
ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΡΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΕ (;) ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ
 
Η κλήρωση των μπαράζ έθεσε τους Ιρλανδούς αντίπαλους με την Γαλλία του Ραϊμόν Ντομενέκ. Στο πρώτο παιχνίδι, στις 14 Νοεμβρίου του 2009 στο Κροκ Παρκ του Δουβλίνου, οι "Τρικολόρ" έφυγαν με το "διπλό", χάρη σε ένα γκολ του Νικολά Ανελκά στο 72ο λεπτό και πήραν σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης.
 
Παρά την εντός έδρας ήττα, οι παίκτες του Τραπατόνι δεν πτοήθηκαν και στον επαναληπτικό του Σταντ ντε Φρανς, επικράτησαν επίσης 1-0, με τέρμα του Ρόμπι Κιν στο 33'. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί όπου οι Γάλλοι πέτυχαν το γκολ της πρόκρισης, το οποίο δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ. Ο Μαλουντά εκτέλεσε φάουλ, ο Ανρί κοντρόλαρε τη μπάλα με το χέρι και σέρβιρε έτοιμο γκολ στον Γκαλάς, που διαμόρφωσε το τελικό 1-1 και έστειλε την Γαλλία στην Νότια Αφρική.
 
Η κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ του 2014, βρήκε την Ιρλανδία σε ένα θεωρητικά βατό όμιλο, όπου η Γερμανία ήταν το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση και οι Ιρλανδία μαζί με τις Αυστρία και Σουηδία θα έπαιζαν για τη δεύτερη, καθώς το Καζακστάν και τα Νησιά Φερόε δύσκολα θα ξέφευγαν από το τέλος αλλά  εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά, με την Ιρλανδία ισόβαθμη στη δεύτερη θέση με την Αυστρία, ήρθε η κατρακύλα.
 
Δύο συνεχόμενες ήττες από Σουηδία εντός (και, μάλιστα, με ανατροπή) και Αυστρία εκτός έδρας, έθεσαν την ομάδα του Τραπατόνι εκτός συνέχειας, κάτι που έφερε και την παραίτηση του Ιταλού τεχνικού. 
 
ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΗΝ... ΑΓΓΛΙΑ
 
Με μοναδική εξαίρεση τον Τζόνι Χέις, ο οποίος αγωνίζεται στη Σέλτικ, όλοι οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ιρλανδίας αγωνίζονται στην Αγγλία.
 
Αυτός που θα υπερασπιστεί την εστία θα είναι εκτός απροόπτου ο 30χρονος Ντάρεν Ράντολφ, που από το καλοκαίρι αγωνίζεται στη Μίντλεσμπρο.
 
Στην άμυνα, σταθερή αξία ο Τζον Ο'Σέι, του οποίου η εμπειρία μπορεί να φανεί ιδιαίτερη χρήσιμη και καθοριστική σε τέτοια παιχνίδια. Υπάρχει και ο επίσης έμπειρος Στίβεν Γουόρντ, που μπορεί να εξουδετερώσει τον Γιουσούφ Πόουλσεν, ή όποιον Δανό βρει αντίπαλο στο αριστερό άκρο της άμυνας.
 
Στη μεσαία γραμμή τα δυνατά "χαρτιά" είναι ο Τζέιμς ΜακΚάρθι της Έβερτον και ο Τζεφ Χέντρικ της Μπέρνλι, ενώ στα άκρα ξεχωρίζει ο 31χρονος παίκτης της Σάντερλαντ, Έιντεν ΜακΓκίντι και ο Τζέιμς ΜακΚλέιν  της Γουέστ Μπρομ.
 
Στην επίθεση, τη διαφορά κάνει ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ της Ιρλανδίας με 17 τέρματα, Σέιν Λονγκ της Σαουθάμπτον.
 
ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ
 
Ο ΌΝιλ  δεν θα έχει στη διάθεσή της δύο ποδοσφαιριστές, των οποίων οι απουσίες είναι γνωστές εδώ και καιρό, αλλά παραμένουν σημαντικές.
 
Ο πρώτος είναι ο Σέιμους  Κόουλμαν, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του στο ματς κόντρα στην Ουαλία στις 24 Μαρτίουκαι η απουσία του από το δεξί άκρος της άμυνας είναι εμφανής. Ο δεύτερος είναι ο επίσης τραυματίας Τζόναθαν Γουόλτερς, που ακόμα κι αν δεν αγωνιζόταν, λόγω της παρουσίας του Λονγκ, η απώλειά του παραμένει σημαντική, καθώς είναι ένας έμπειρος και ικανός σκόρερ, δεύτερος εν ενεργεία της Ιρλανδίας. Αλλά όλοι ελπίζουν στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας πως η ομάδα μπορεί να αποκλείσει την Δανία και να δώσει το «παρών» για τέταρτη φορά σε ένα παγκόσμιο κύπελλο.
 
Δημητρης Κουντούρης