Τζέιμι Ρέντναπ: «Ξέρει το παιχνίδι ο Νταλγκλίς»

Ο Τζέιμι Ρέντναπ, ήταν η τελευταία μεταγραφική προσθήκη του Κένι Νταλγκλίς λίγο πριν την αποχώρηση του θρύλου από την ομάδα το 1991. Ο γιος του Χάρι Ρέντναπ και μετέπειτα αρχηγός της Λίβερπουλ υμνεί τον «King Kenny» και πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη κίνηση για την «κόκκινη» αναγέννηση.



Τζέιμι Ρέντναπ: «Ξέρει το παιχνίδι ο Νταλγκλίς»

Ο Τζέιμι Ρέντναπ σε μία απολαυστική συνέντευξη στη «Daily Mail»:

Όλοι ξέρουμε ότι είναι τεράστια φιγούρα στην ιστορία της Λίβερπουλ, όμως έχει άραγε ακόμη την προπονητική αρετή στις μέρες μας;

Μπορεί να προπονήσει σίγουρα, αν και δεν το χρειάζεται. Είναι ένας καθοδηγητής, που σου δίνει κίνητρο, όπως είναι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο πατέρας μου. Ο Κένι θα μιλήσει στους παίκτες έναν προς έναν, θα τους βοηθήσει και θα τους βελτιώσει. Ξέρει το παιχνίδι.

Το παιχνίδι όμως έχει αλλάξει από τότε. Έτσι δεν είναι;

Κοιτάξτε, αν κάτι έχουν χορτάσει οι παίκτες της Λίβερπουλ, είναι η υπερβολική προπόνηση. Δεν είναι βέβαια κριτική αυτή στους Ράφα Μπενίτεθ και Ρόι Χότζον. Είναι προπονητές τακτικής, όμως οι παίκτες της Λίβερπουλ έχουν προπονηθεί τραγικά πολύ. Οι τακτικές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες κάποιες φορές, αλλά επίσης και βαρετές. Υπάρχουν στιγμές που οι παίκτες παίζουν 5 εναντίον 5 για να μάθουν τακτική και νιώθουν ότι θέλουν να κάνουν φόνο για να ξεσπάσουν. Ο Κένι θα τους κάνει να αγαπήσουν τη δουλειά τους.

Θα έχει όμως τον ίδιο σεβασμό στα αποδυτήρια όπως πριν από 20 χρόνια;

Δεν γίνεται να παίζεις στη Λίβερπουλ και να μην ξέρεις τον Κένι Νταλγκλίς. Η φωτογραφίες του βρίσκονται παντού. Οι περισσότεροι παίκτες μπορεί να μην τον έχουν δει να αγωνίζεται όμως έχουν γνώση για την ιστορία του. Θα τους εμψυχώσει και θα τους ανεβάσει. Πόσο συχνά βλέπετε άλλωστε τους παίκτες της Λίβερπουλ να δείχνουν ότι διασκεδάζουν παίζοντας ποδόσφαιρο; Αυτό το συναίσθημα θα φέρει πίσω ο Κένι στα αποδυτήρια και στον αγωνιστικό χώρο.

Τι στυλ ποδοσφαίρου να περιμένουμε;

Θα επιτίθενται πολύ περισσότερο. Εδώ και χρόνια η ομάδα δεν είναι αρκετά αποτελεσματική και παίζει βάσει πλάνου και τακτικής. ΘΑ τους ζητήσει να παίξουν πιο ελεύθερα και χωρίς φόβο.

Είναι μήπως αρκετά μεγάλος στα 59;

Ε,  όχι. Ο πατέρας μου, ο Σερ Άλεξ, ο Αρσέν Βενγκέρ είναι μεγάλοι; Ή μήπως βρίσκονται σε πτώση; Είναι μία πολύ καλή ηλικία για έναν προπονητή. Θα προσδώσει εμπειρία και γνώση. Είναι σε καλή κατάσταση, έξυπνος και πανέτοιμος για την πρόκληση. Ξέρει πώς να αλλάζει τα πράγματα σε έναν αγώνα όταν αυτός στραβώσει. Του μιλάω συχνά και ποτέ δεν μπορώ να υποτιμήσω το πάθος του για το παιχνίδι. Αγαπά το ποδόσφαιρο.

Ποια είναι τα δυνατά του σημεία;

Ξέρει πως είναι να είσαι ποδοσφαιριστής. Πραγματικά ξέρει πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι. Δεν έχει πάντως κάποιο μαγικό ραβδί και όποιος το πιστεύει αυτό είναι γελασμένος. Επίσης είναι και πολύ κακός όταν χάνει, για αυτό και τον αφήνουν να κερδίζει στο γκολφ. Δεν αντέχει την ήττα. Θα απαιτεί συνεχή βελτίωση από όλους.

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνησή σου από εκείνον;

Έχω πολλές, αλλά επικρατεί νομίζω η στιγμή που έφυγε από την ομάδα. Όταν έμαθα τα νέα, ξέσπασα σε κλάματα. Σκέφτηκα ότι η καριέρα μου στη Λίβερπουλ θα τέλειωνε πριν καν αρχίσει. Όχι μόνο είχε εισηγηθεί την απόκτησή μου, αλλά ήταν κάτι σαν πατρική φιγούρα για μένα στο σύλλογο. Παίζαμε μαζί γκολφ, η αξιαγάπητη γυναίκα του, Μαρίνα, μου μαγείρευε και έδειχνε ενδιαφέρον για μένα που ξεπερνούσε τα όρια του καθήκοντος, γιατί ήξερε τον πατέρα μου και πόσο δεμένος ήμουν μαζί του.

Ήμουν μόλις 17 και πρώτη φορά μακριά από το σπίτι μου, οπότε μου έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον. Έπειτα έφυγε. Όμως εκείνη τη μέρα, τη μέρα που παραιτήθηκε και όλος ο κόσμος του άλλαζε ολοκληρωτικά, βρήκε χρόνο να μου τηλεφωνήσει. Όταν με φώναξαν ότι έχω τηλέφωνο και είναι ο Κένι, σκέφτηκα νευριασμένος, «Ποιος Κένι;», όμως συγκινήθηκα που βρήκε χρόνο να μου τηλεφωνήσει. «Θα είσαι καλά. Θα φροντίσω εγώ για αυτό», μου είπε. Η επιρροή του στη Λίβερπουλ ήταν πολύ μεγάλη, πολύ πέρα από την προπονητική του ιδιότητα, ακόμη και αν δεν δούλευε στο σύλλογο.

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει πρώτα;

Ο Κένι Νταλγκλίς δεν χρειάζεται εμένα να του πω τι θα κάνει, πάντως θα προωθούσα άμεσα στο προπονητικό τιμ τον Τζέιμι Κάραγκερ. Να μην περιμένουμε από την εθνική Αγγλίας να ζητήσει τον Κάρα. Είναι παίκτης της Λίβερπουλ και πρέπει να αναλάβει κατευθείαν ρόλο παίκτη – προπονητή. Έχει πολλά να προσφέρει. Ας αρχίζουμε να προετοιμάζουμε από τώρα τη νέα γενιά. Ο Κένι χρειάζεται ειδικούς γύρω του.
 
Θα είναι επιτυχημένη η πρόσληψή του;

Νομίζω πως  ναι. Είναι ο εκλεκτός της Λίβερπουλ και πιστεύω ότι τον χρειάζονται. Είναι η σωστή κίνηση από πλευρά ς διοίκησης. Πρέπει να επαναφέρει κάποιες από τις παλιές αξίες, να εμπνεύσει τους παίκτες και να φέρει κοντά τους τον κόσμο. Θα χρειαστεί βοήθεια από τον διοίκηση και οικονομικό υπόβαθρο για να ενισχύσει το ρόστερ. Ποιος ήταν αλήθεια ο τελευταίος μεγάλος παίκτης που ήρθε; Ο Τόρες. Πάει καιρός από τότε. Σπατάλησαν χρήματα σε πολλούς μέτριους παίκτες. Χρειάζεται ποιότητα στον αγωνιστικό χώρο.