Οι ομάδες για τους οπαδούς δεν είναι οι ισολογισμοί, αλλά οι τίτλοι!

Ήταν παράξενο ότι στην ετήσια Γ.Σ. των μετόχων της Άρσεναλ ο άνθρωπος που έχει διαιρέσει τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια υπήρξε ο πιο ενωτικός. Οι λέξεις του Αρσέν Βενγκέρ φάνηκαν πραγματικά να κινούν πάλι τα νήματα και η παρατεταμένη επιδοκιμασία στο τέλος με χειροκρότημα, έμοιαζε με ψήφο εμπιστοσύνης. Μόνο που οι ομάδες δεν είναι μόνο οι μέτοχοί τους. Και οι αριθμοί δεν είναι το κομμάτι που αφήνει ικανοποιημένους τους οπαδούς! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Οι ομάδες για τους οπαδούς δεν είναι οι ισολογισμοί, αλλά οι τίτλοι!

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αναγνώριση, πάντως, από πλευράς του Αλσατού ότι η κατάσταση του συμβολαίου του θα αναθεωρηθεί πάλι στο τέλος της σεζόν. Υπάρχει όμως μια ευρύτερη αίσθηση ότι η αβεβαιότητα του περασμένου χρόνου πρέπει να αποφευχθεί γιατί, αν μπει πάλι η Άρσεναλ την τελευταία σεζόν μιας σύμβασης που λήγει το 2018-19 αλλά χωρίς προφανή λύση αφήνοντας όλα τα περιθώρια ανοιχτά συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης, θα είναι τραγικό.

Τι φάνηκε ωστόσο ξεκάθαρα; Πως μια άλλη καινούργια συμφωνία σε κάποιο στάδιο προς το τέλος του επόμενου έτους, παραμένει η πιο πιθανή λύση αφού είναι ολοφάνερο πως η διοίκηση υπό τον Αμερικανό Κρόνκε δεν θέλει να πάρει το ρίσκο της επόμενης μέρας χωρίς το Αλσατό στο τιμόνι!

Η αποδοκιμασία πάντως των μικρομετόχων που δεν φήφισαν την επανεκλογή του Σερ Τσιπς Κέσγουικ στο διοικητικό συμβούλιο όπως και του υιού Κρόνκε μπορεί να ήταν περισσότερο χειρονομία χωρίς νόημα σε ένα επίπεδο, αλλά αντιπροσώπευσε συμβολικά κάτι σημαντικό.Ο κόσμος χάνει την υπομονή και η κριτική που η ομάδα ως κλαμπ εισπράτει υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει άλλη υπομονή. Και πως δεν γίνεται να λογιστικοποιούνται οι επιτυχίες ως ισολογισμοί. Αλλά από την άλλη δεν μπορεί εύκολα να αντικρούσει κάποιος τον Ιβάν Γκαζίδη όταν λέει πως τρία FA Cup σε τέσσερις σεζόν είναι περισσότεροι τίτλοι απ' ό,τι η Τότεναμ και η Λίβερπουλ έχουν πάρει μαζί τα δέκα προηγούμενα χρόνια!

Εκείνο που πάντως είχε ενδιαφέρον είναι πως οι ιδιοκτήτες των ομάδων αντιμετωπίζουν τους συλλόγους και πως ξεκάθαρα τους ενδιαφέρει πρώτιστα το κέρδος και όχι οι τίτλοι. Και πως, για να μείνουμε στην Άρσεναλ, ο επί σειρά ετών μεγαλομέτοχος της ομάδας, ο Σερ Χίλγουντ είχε χαρακτηρίσει αποτυχημένη τη σεζόν 1979-80 για την ομάδα που είχε εισπράξει πάρα πολλά λεφτά γιατί είχε παίξει πολλά ματς (75 συνολικά) σε όλα τα μετωπα επειδή απλούστατα τελικά έχασε τόσο το Κύπελλο Αγγλίας από τη Γουέστ Χαμ όπως και το Κυπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης από τη Βαλένθια στα πέναλτι.

Συνεπώς για τον ίδιο πονούσε το γεγονός της απώλειας των τίτλων. Και όλα αυτά ενώ είχε κάνει ρεκόρ δεκαετίας σε τζίρο και κέρδη η ομάδα! Γιατί αυτός ήταν πλούσιος επιχειρηματίας μεν αλλά και οπαδός ταυτόχρονα!