Ο Ενκετία διαφημίζει το DNA της Άρσεναλ

Είδε το πρώτο φως του ήλιου, το 1999. Αυτό σημαίνει πως ο Αρσέν Βενγκέρ βρισκόταν στον πάγκο της Άρσεναλ πριν καν εκείνος γεννηθεί! Ο Έντι Ενκετία έκανε όλο τον κόσμο ν' ασχολείται μαζί του μετά τα κατορθώματα στο ματς του Λιγκ Καπ με τη Νόριτς και φυσικά το england365.gr αναζήτησε την ποδοσφαιρική του ταυτότητα.  



Ο Ενκετία διαφημίζει το DNA της Άρσεναλ

Ο Αλσατός κόουτς των «κανονιέρηδων», λίγο μετά τη νίκη (2-1) και την πρόκριση εις βάρος των «καναρινιών» , εξέφρασε την απορία του για τους λόγους που οδήγησαν την Τσέλσι στην απόφαση να μην διατηρήσουν τον Ενκετία στις ακαδημίες τους. 

Ο 18χρονος επιθετικός αποχώρησε από τα τμήματα υποδομής των «μπλε» στα 14 του και έκτοτε ανήκει στην Άρσεναλ, φτάνοντας στην ηλικία των 18 για να κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα.

Η πρώτη του εμφάνιση είχε έρθει στην αναμέτρηση του Γιουρόπα Λιγκ με τη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, μπήκε στο γήπεδο για ένα λεπτό, όμως, στη δεύτερη συμμετοχή του, στο Carabao Cup, έλαμψε. 

Σκόραρε στο 85' έχοντας μετρήσει περίπου 20 δευτερόλεπτα παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο μετά την αλλαγή του, για να ολοκληρώσει τη μαγική, για εκείνον, βραδιά, στο 6ο λεπτό της παράτασης, γράφοντας το τελικό 2-1 στο «Έμιρεϊτς».

Στην... καζούρα των οπαδών της Νόριτς που άρχισαν να φωνάζουν “Ποιος είναι αυτός;” όταν τον είδαν να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, ο Ενκετία απάντησε με τον καλύτερο τρόπο οδηγώντας τα «καναρίνια» στον αποκλεισμό με ανατροπή της κατάστασης και γράφοντας ιστορία για το γεγονός πως γίνεται ο πρώτος παίκτης της Άρσεναλ που σκοράρει, έχοντας γεννηθεί μετά από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από τον Βενγκέρ!

«Ίσως να πίστευαν πως η σωματοδομή του δεν θα τον βοηθούσε, αλλά εμένα μου άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίο πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο γκολ δείχνει τις ικανότητές του αλλά και την αφοσίωσή του στον στόχο που έχει βάλει» δήλωσε ο κόουτς της Άρσεναλ για τον πιτσιρικά επιθετικό.

Γεννημένος στο Lewisham του νότιου Λονδίνου, όσο κι αν προσπάθησε στις ακαδημίες της Τσέλσι, δεν συνέχισε εκεί, αφού οι προπονητές του ανησυχούσαν για την διάπλαση του κορμιού του, όντας αρκετά λεπτός και βραχύσωμος. Έλαβε πρόσκληση από τους «κανονιέρηδες» για να δοκιμαστεί για μια εβδομάδα και εντυπωσίασε, κερδίζοντας την παραμονή του στο Colney.

Βρέθηκε πολύ γρήγορα στο τμήμα κ-18, πέτυχε 24 γκολ στην πρώτη του σεζόν και μάλιστα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Έφτασε να παίξει και για το τμήμα κ-23 της Άρσεναλ πριν από την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016.

Στη δεύτερη σεζόν του στον σύλλογο, πέτυχε 15 γκολ σε 16 εμφανίσεις με την κ-18, είχε τρία γκολ σε τέσσερα ματς με την κ-19 και 6 γκολ σε 13 αναμετρήσεις με την ομάδα κ-23.

Ο Βενγκέρ τον είχε πάρει μαζί του στην καλοκαιρινή περιοδεία στην Ασία και ο μικρός πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στο πρόσφατο παιχνίδι με τη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στη Λευκορωσία για το Γιουρόπα Λιγκ.

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, έχει βρεθεί στα τμήματα κ-18 και κ-19 της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, με χατ-τρικ απέναντι σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ, αλλά και τρία γκολ με τους Πολωνούς, σε ματς που τα «τρία λιοντάρια» της ηλικιακής κατηγορίας κ-19 έφτασαν στο εμφατικό 7-1.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ εύκολα άλλον πιτσιρικά της ηλικίας του που να είχε τόσο άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο σε παιχνίδι. Μέχρι να τον βάλω στο ματς, μας έλειπαν καθαρές ιδέες και δημιουργία. Ήξερα ότι έχει ποιότητα, αλλά όταν η ομάδα σου έχει ανάγκη από κάτι διαφορετικό και εσύ δείχνεις ότι το έχεις από την πρώτη στιγμή που πατάς το χορτάρι, είναι εντυπωσιακό. 

Μακάρι το παιδί να έχει μακρά καριέρα στην Άρσεναλ, γιατί είμαστε περήφανοι που δίνουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Είναι κομμάτι του DNA μας η ανάδειξη των νεαρών παικτών και θέλουμε να το συνεχίσουμε αυτό» ανέφερε ο Βενγκέρ για τον Ενκετία. 

Για τον νεαρό στράικερ έγραψε και ο Τιερί Ανρί στο twitter και μάλιστα ισχυρίστηκε πως «δεν μου κάνει καμία έκπληξη και είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον», με τον μεγάλο πρωταγωνιστή των ημερών στην Άρσεναλ να απαντάει: «Σε ευχαριστώ, Τιερί, σημαίνει πάρα πολλά για εμένα...».