Η πώληση της Νιούκαστλ θα αλλάξει πάλι το τοπίο!

Θέμα χρόνου μοιάζει να είναι πια η παραχώρηση των μετοχών του Μάικ Άσλεϊ ώστε  να έχει καινούργιους ιδιοκτήτες μέχρι τα Χριστούγεννα ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Αγγλία. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Η πώληση της Νιούκαστλ θα αλλάξει πάλι το τοπίο!

Ελάχιστοι συνειδητοποιούν στην Ελλάδα το πραγματικό μέγεθος που έχει ως ομάδα και ως οντότητα η Νιούκαστλ. Ομάδα μίας ολόκληρης πόλης, με υπερσύγχρονο γήπεδο, με το μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων διαρκείας πίσω από τη Γιουνάιτεντ και την Σίτι, με δίψα για διάκριση και το κυριότερο αυτή την ώρα ελάχιστα χρήματα που χρειάζονται για επένδυση! Γιατί με  ένα ποσό περίπου κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ η Νιούκαστλ μπορεί να αλλάξει χέρια και έχει ως εχέγγυα αυτού που θα αναλάβει πως διαθέτει  έναν προπονητή που δύσκολα θα είχε καταφέρει μικρομεσαία ομάδα να έχει στον πάγκο εάν δεν είχε προκύψει η απόλυση του Ράφα Μπενιτεθ από τη Ρεάλ!

Η Αμάντα Στέιβλι, που χειρίζεται ένα ποσό περίπου 3 δισεκατομμυρίων λιρών διαφόρων funds από τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, κάνει τις συζητήσεις και μόλις  πριν ένα χρόνο ήταν εκείνη που είχε μεταφέρει τη κινεζική πρόταση στη Λίβερπουλ αξίας 1 δις που απορρίφθηκε. Μία χρηματοοικονομική σύμβουλος με τεράστια εμπειρία και πολύ μεγάλες γνωριμίες που έγινε πασίγνωστη το 2008, όταν κατάφερε να ολοκληρώσει το deal ανάμεσα στο σεΐχη Μανσούρ και την Μάντσεστερ Σίτι! Εκείνη την τελευταία μέρα του Αυγούστου έμελλε να αλλάξει ο χάρτης στο αγγλικό ποδόσφαιρο με την είσοδο έχω χρημάτων από το Άμπου Νταμπι και είναι εκείνη που συνεχίζει να ψάχνει για ευκαιρίες στην Πρέμιερ Λιγκ για τους πελάτες της! Τέτοια ευκαιρία και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή είναι είναι η Νιούκαστλ.

Πριν μία εικοσαετία, το 1996 υπό  τις οδηγίες του  Κίγκαν η Νιούκαστλ είχε πλησιάσει για πρώτη φορά στο να πάρει το πρωτάθλημα έπειτα από σχεδόν επτά δεκαετίες ωστόσο δεν τα κατάφερε μένοντας δεύτερη πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν και έχει ξεφύγει στη βαθμολογία 12 βαθμούς το Φεβρουάριο τελικά λύγισε και έμεινε δεύτερη ενώ και την επόμενη χρονιά με τον Νταλγκλίς να αντικαθιστά τον Κίγκαν, πάλι τερμάτισε πίσω από την Γιουνάιτεντ τουλάχιστον εξασφαλίζοντας την συμμετοχή στο Champions League, την πρώτη σεζόν που έβγαινε και η δεύτερη της βαθμολογίας.

Ωστόσο έχει περάσει και  δύσκολα με τους δυο υποβιβασμούς το 2009 και πρόπερσι και είναι ολοφάνερο πως με τον Ασλει δεν υπάρχει πιθανότητα να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια. Είναι καταπληκτικό πάντως το να έχει μόνιμα γεμάτο το γήπεδο μια ομάδα που δεν έχει πάρει τίτλο από το Κύπελλο Εκθέσεων του 1969! Ένας πολύ μεγάλος σύλλογος που βρίσκεται ουσιαστικά σε ύπνωση, αλλά με καινούργιους ιδιοκτήτες ειδικά αν έχουν διάθεση να ξοδέψουν λεφτά πολύ γρήγορα μπορεί να επανέλθει ανάμεσα στους υποψήφιους για τις θέσεις στο Champions League.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και οι πληροφορίες από το νησί λένε πως ήδη η Αμάντα Στέιβλι έχει βρει τους κατάλληλους αγοραστές που ενδιαφέρονται πολύ να κάνουν επένδυση. Μάλιστα κάποια άλλη πληροφορία μιλάει για πρόθεση τους να ξοδέψουν και 400 εκατομμύρια για μεταγραφές μόλις ολοκληρωθεί η πώληση!

Αυτό θα αλλάξει για μια ακόμη φορά το τοπίο!