Τα προφίλ των ομάδων για τα μπαράζ του Μουντιάλ 2018

Το england365.gr συνοψίζει και παρουσιάζει τις ομάδες που θα βρεθούν στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Οι πιθανοί αντίπαλοι των Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας, όπως επίσης και πόσο καλές εντυπώσεις άφησαν οι δύο εθνικές ομάδες στα προκριματικά για να διεκδικήσουν μια θέση στο τουρνουά της Ρωσίας...  



Τα προφίλ των ομάδων για τα μπαράζ του Μουντιάλ 2018

Η κλήρωση για τα play-offs θα πραγματοποιηθεί τη 17η του μηνός και τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Βόρειος Ιρλανδία, έπειτα από την επίτευξη του στόχου της συμμετοχής στη διαδικασία που θα στείλει ακόμα τέσσερις εθνικές ομάδες στην τελική φάση της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σε διεθνές επίπεδο.

Μια μέρα νωρίτερα θα ανακοινωθεί το νέο ranking βάσει του οποίου θα υπάρξει ο διαχωρισμός σε ισχυρούς και ανίσχυρους, με τα δεδομένα να έχουν διαμορφωθεί έτσι έπειτα από τα τελευταία αποτέλεσματα, που στέλνουν τις Ιρλανδία και Β.Ιρλανδία στους αδύναμους.

Συνεπώς, πιθανοί αντίπαλοι θα είναι οι Ελβετία, Ιταλία, Κροατίθα και Δανία, ενώ στους ανίσχυρους προστίθενται οι Ελλάδα και Σουηδία.

Αναλυτικά τα προφίλ και των 8 ομάδων που βρίσκονται στα μπαράζ:

Ελβετία: Τρομερή η ομάδα του Πέτκοβιτς στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018. Μόνο νίκες είχαν οι Ελβετοί μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, όπου ηττήθηκαν από την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι Ίβηρες επικράτησαν 2-0 κι έτσι η Ελβετία βρίσκεται στους ισχυρούς των μπαράζ για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Τζάκα και Σακίρι είναι εκ των βασικότατων στελεχών, όντας μέλη ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ οι επιθετικές επιδόσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι αξιοσημείωτες, έχοντας απόλυτα αξιόπιστο στήριγμα την πολύ καλή αμυντική λειτουργία.

Ιρλανδία: Στο πιο κρίσιμο παιχνίδι για την πρόκριση στα μπαράζ, απέναντι στην Ουαλία στο Κάρντιφ, η Ιρλανδία έδειξε τις αρετές της. Σφιχτή αμυντική λειτουργία και αποτελεσματικότητα στην έκφραση των επιθέσεών της. Αρκετά επικίνδυνη από τις στημένες φάσεις. Η ομάδα του Μάρτιν Ο΄Νιλ έδειξε και στο Euro του 2016 ότι μπορεί να γίνει υπολογίσιμη αντίπαλος, επικρατώντας της Ιταλίας για να περάσει στους «16», όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μετέπειτα φιναλίστ, Γαλλία. Μόλις μια ήττα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, κράτησε ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης, ακόμα και μέσω της πρωτιάς (ανάλογα με το αποτέλεσμα της Σερβίας) με το 2-0 επί της Μολδαβίας στην προτελευταία αγωνιστική και πέρασε με επιβλητικό τρόπο από την Ουαλία στο μεγάλο ντέρμπι της περασμένης Δευτέρας.

Βόρειος Ιρλανδία: Πέρασε στα μπαράζ, πριν καν γίνει η σέντρα στο τελευταίο της παιχνίδι απέναντι στη Νορβηγία στο Όσλο. Ήταν τρομερά δύσκολη η αποστολή της, ωστόσο, θα πρέπει να ευχαριστήσει τη Σκωτία που τα έκανε... θάλασσα με το τελικό 2-2 κόντρα στη Σλοβενία (έχοντας ζοριστεί και λίγες μέρες νωρίτερα με τους Σλοβάκους), με αποτέλεσμα η ομάδα του Μάρτιν Ο'Νιλ να έχει ακόμα μια ευκαιρία για παρουσία στα γήπεδα της Ρωσίας, το επόμενο καλοκαίρι. Ολοκλήρωσε με δύο ήττες την προκριματική φάση αλλά διόλου την ενδιαφέρει από τη στιγμή που κατάφερε να βρεθεί εντός των 8 καλύτερων δεύτερων ομάδων των ομίλων. Μέχρι την τελευταία «φουρνιά» παιχνιδιών, είχε επιδείξει εικόνα που την έκανε απόλυτα ελκυστική στο μάτι και άξιζε πέρα για πέρα να βρεθεί στα μπαράζ. Οι Βορειοϊρλανδοί οπαδοί είναι... τρελοί και θα δώσουν μια διαφορετική νότα στις εξέδρες των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Ιταλία: Προβληματισμός επικρατεί στη «σκουάντρα ατζούρα». Βρέθηκε στα play-offs του Μουντιάλ της Ρωσίας τερματίζοντας πίσω από τους Ισπανούς στον όμιλό τους, πήρε και τη νίκη με σκορ 1-0 επί της Αλβανίας την τελευταία αγωνιστική, όμως γενικά το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό. «Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, αλλά έχουμε διάθεση να κάνουμε καλά πράγματα» ανέφερε ο Τζιαν Πιέρο Βεντούρα μετά το τελευταίο ματς της ομάδας του, ωστόσο, εκείνος είναι που δέχεται την αρνητική κριτική και θεωρείται το «πρόβλημα» της Ιταλίας αυτή τη στιγμή. Η πρόσληψη του Βεντούρα στη θέση του Κόντε έπειτα και από την πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Euro 2016 έφερε ενθουσιασμό, όμως οι εμφανίσεις στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ουδέποτε επιβεβαίωσαν αυτές τις υψηλές προσδοκίες που είχε ο κόσμος. Η τακτική ανισορροπία και η έλλειψη σταθερού συστήματος είναι από τα σημεία για τα οποία κατηγορείται ο Βεντούρα, που όμως, έχει όπως και να 'χει, το υλικό που έχει στα χέρια του είναι ικανό για πολλά... Το δίδυμο Μπουφόν – Ντοναρούμα για τη θέση κάτω απ' τα δοκάρια, το BBC που... δεν σπάει από τους Μπονούτσι, Μπαρτσάλι και Κιελίνι στα στόπερ, υπάρχουν οι Ρουγκάνι, Ρομανιόλι και Καλντάρα για τις πτέρυγες, ο Μπελότι θα είναι έτοιμος για τα μπαράζ, αφού έχασε τα δύο τελευταία ματς λόγω τραυματισμού, ενώ και ο Ιμόμπιλε βοηθάει με τα γκολ του. 

Κροατία: Ο αναβρασμός έπειτα από την ισοπαλία με τη Φινλανδία, οδήγησε στην άμεση λήψη της απόφασης της αλλαγής προσώπου στον πάγκο, προκειμένου να εξαντληθούν με αυτό τον τρόπο οι πιθανότητες να προλάβει η ομάδα τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με τους διεθνείς να κατακρίνουν τον τρόπο που τους παρέτασσε στον αγωνιστικό χώρο ο Τσάτσιτς, ο Ζλάτκο Ντάλιτς – επί χρόνια κόουτς στο τμήμα κ-21 – κράτησε το «τιμόνι» και οι Κροάτες το πήραν... πατριωτικά. Αντέδρασαν απέναντι στην Ουκρανία στο Κίεβο και με το υπέρ τους 2-0 χάρη σε δύο γκολ του Κράμαριτς πέρασαν στα play-offs των προκριματικών του Μουντιάλ. Προφανώς και δεν άλλαξαν ριζικά τα πράγματα μέσα σε τόσο λίγες... ώρες από την αλλαγή προπονητή, η ομάδα είναι ακόμα σε στάδιο αναπροσαρμογής, το οποίο όμως προφανώς θα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σε έναν μήνα, όταν θα διεξαχθούν τα ματς των μπαράζ. Οι Κροάτες, πάντως, την καλύτερη πορεία τους σε μεγάλη διοργάνωση, την έκαναν στο Παγκόσμιο του 1998, όταν έπειτα από αγώνες μπαράζ βρέθηκαν στα γήπεδα της Γαλλίας κι εκεί αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τους διοργανωτές, οι οποίοι κατέκτησαν και το τρόπαιο.

Δανία: Ο εκ των αστέρων της Τότεναμ, Κρίστιαν Έρικσεν, πρωταγωνίστησε στην προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2018 για τους Δανούς και ήταν εκείνος που πέτυχε και το τελευταίο γκολ. Έπειτα από την ισοπαλία (1-1) απέναντι στη Ρουμανία στην Κοπεγχάγη, οι Σκανδιναβοί θα βρεθούν στα μπαράζ, με τον Έρικσεν να έχει σκοράρει 8 φορές στα αυτά τα 10 ματς (με 5 γκολ και 4 ασίστ στα τελευταία πέντε παιχνίδια) με φόντο τα γήπεδα της Ρωσίας το επόμενο καλοκαίρι. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χαρέιντε, δείχνει να εμπιστεύεται ξανά τον Νίκλας Μπέντνερ και να τον έχει παρακολουθήσει στη Ρόσενμποργκ, αφού του έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί στην 11άδα για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια. Μάλιστα, ο... Λόρδος, όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του, κέρδισε το πέναλτι στο τελευταίο ματς με τη Ρουμανία. Αφού οι Πολωνοί νίκησαν τους Μαυροβούνιους, οι Δανοί δεν μπορούσαν πλέον να φτάσουν στην κορυφή του 5ου γκρουπ. 

Ελλάδα: Πήρε το δώρο από τους Βέλγους στην προτελευταία αγωνιστική και στα δύο τελευταία δικά της ματς, απέναντι σε Κύπρο και Γιβραλτάρ, είχε εύκολο έργο για να καταφέρει να βρεθεί στα play-offs του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Η ομάδα του Σκίμπε ξεκίνησε καλά και ολοκλήρωσε καλά τη διαδικασία των προκριματικών, έχοντας αντιμετωπίσει τρομερά προβλήματα κατά τη διάρκεια, αφού μέτρησε τέσσερις ισοπαλίες και μια ήττα μέχρι να έρθουν οι καθοριστικές αναμετρήσεις στο φινάλε. Στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, η Εθνική Ελλάδος αποκλείστηκε στους «16» από την Κόστα Ρίκα σε ένα ματς που θα κρίθηκε στα πέναλτι αλλά θα μπορούσε να έχει πολύ διαφορετική έκβαση δεδομένης της εμφάνισης που πραγματοποίησαν οι Έλληνες.

Σουηδία: Ήταν απολύτως φυσιολογικό να μην ηττηθεί η Σουηδία από τους Ολλανδούς με εφτά γκολ διαφορά. Όχι από αυτή την Ολλανδία που ήταν αγνώριστη στα προκριματικά και πήρε τελικά αυτό που της άξιζε, απουσιάζοντας από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς απών στα παιχνίδια από το καλοκαίρι και μετά αλλά με τεράστια ευκαιρία για τον σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παίξει στη μεγάλη διοργάνωση του 2018 προτού αποσυρθεί, το σύνολο του Άντερσον θέλει να επιστρέψει σε Μουντιάλ έπειτα από 12 χρόνια, με τελευταία παρουσία στα γήπεδα της Γερμανίας, το 2006. Το 8-0 επί του Λουξεμβούργου έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να μην υπάρξει ανησυχία στο παιχνίδι με τους «οράνιε». Σωστά οργανωμένη, με αντίσταση την οποία η Ολλανδία ναι μεν έκαμψε αλλά με συνθήκες που πρόσφεραν χαλαρότητα, η Σουηδία δίνει το «παρών» στα μπαράζ...