Δυο χρόνια, όλα στο... κόκκινο!

Με πατημένο το γκάζι από την πρώτη στιγμή, με πάθος που τον καθιστά μια από τις πιο ιδιαίτερες μορφές στο ποδόσφαιρο, ο Γιούργκεν Κλοπ, συμπληρώνει δύο χρόνια παρουσίας στη Λίβερπουλ και το england365.gr θυμάται έργα και ημέρες του ιδιόρρυθμου Γερμανού προπονητή στον πάγκο των «κόκκινων».   



Δυο χρόνια, όλα στο... κόκκινο!

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 2015, όταν ο Γιούργκεν Κλοπ, λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την Ντόρτμουντ, αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ αντικαθιστώντας τον Μπρένταν Ρόντζερς, που απολύθηκε από τον πάγκο της ομάδας, ύστερα από ένα κακό ξεκίνημα στην Πρέμιερ Λιγκ, σημειώνοντας σε οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και 2 ήττες.

Η έλευσή του στον σύλλογο του «Μεγάλου Λιμανιού» γέμισε αισιοδοξία τις τάξεις των φιλάθλων των «κόκκινων», καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο, που αναγέννησε και επανέφερε την Μπορούσια Ντόρτμουντ στην κορυφή του γερμανικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ύστερα από έναν πολυετή αγωνιστικό και κυρίως οικονομικό «λήθαργο», που παραλίγο να την είχε οδηγήσει στην καταστροφή.

Κατά την διάρκεια της πρώτης επίσημης συνέντευξης Τύπου του, ως προπονητής των «reds», ο Κλοπ επιβεβαίωσε την αίσθηση του χιούμορ που τον διακατέχει, αυτοσαρκαζόμενος τον εαυτό του ως «Normal One», σε μια... παραλλαγή του «Special One», από το γνωστό παρατσούκλι του προπονητή της Τσέλσι, Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος λίγους μήνες μετά είχε απολυθεί από τους «μπλε».

Το ντεμπούτο του στον πάγκο της Λίβερπουλ, ο «Kloppo» το πραγματοποίησε στις 17 Οκτωβρίου του 2015 απέναντι στην Τότεναμ, σε μια αναμέτρηση που είχε λήξει 0-0, στο παλιό πλέον «White Hart Lane». Η πρώτη του νίκη με τους «κόκκινους» του Μερσεϊσάιντ ήρθε 11 μέρες μετά, απέναντι στην Μπόρνμουθ, στο πλαίσιο του Λιγκ Καπ, ενώ για την Πρέμιερ Λιγκ, πρώτη φορά κέρδισε στις 31 Οκτωβρίου, όταν επικράτησε της Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριντζ» με σκορ 3-1.

Ακολούθησε μια μέτρια πρώτη σεζόν για τον Κλοπ στο «Νησί», με απολογισμό έναν χαμένο τελικό Λιγκ Καπ απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι με σκορ 3-1 (1-1 κ.α. και παράταση), ενώ αποκλείστηκε στο Κύπελλο Αγγλίας από τη Γουέστ Χαμ, σε ρεβάνς που κρίθηκε με το 2-1 υπέρ των «σφυριών» στο εξτρά ημίωρο έπειτα από 1-1 της κανονικής διάρκειας του επαναληπτικού. Όσον αφορά το πρωτάθλημα η Λίβερπουλ έχασε το ευρωπαϊκό «εισητήριο»...

Μοναδική «αναλαμπή» εκείνης της σεζόν, ήταν η συμμετοχή των «κόκκινων» στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, όπου μεταξύ άλλων στον δρόμο για την Βασιλεία, ο κόουτς της Λίβερπουλ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ντόρτμουντ. Στις 14 Απριλίου του 2016 στο «Άνφιλντ», σε έναν δραματικό επαναληπτικό, που θύμιζε κατά πολύ, τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Κωνσταντινούπολης για την σεζόν 2004-2005, για τα προημιτελικά της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ο Κλοπ απέκλεισε την πρώην ομάδα του με 4-3 στα τελευταία λεπτά του αγώνα, βρισκόμενος πίσω με σκορ σκορ 3-1 (το πρώτο ματς είχε λήξει 1-1 στην έδρα της Ντόρτμουντ). Στον τελικό του «St. Jakob-Park με την Σεβίλλη, παρότι οι «κόκκινοι» άνοιξαν το σκορ, δεν κατάφεραν τελικά να κάμψουν την αντίσταση των Ισπανών, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 3-1 και τους Σεβιγιάνους να κατακτούν για τρίτη συνεχόμενη φορά το τρόπαιο και πέμπτη συνολικά στην ιστορία τους.

Στην πρώτη γεμάτη σεζόν του Γερμανού, όπου ο Κλοπ έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2022, παρότι η ομάδα του δεν συμμετείχε σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, τερμάτισε στην 4η θέση της Πρέμιερ Λιγκ, η οποία έστειλε την Λίβερπουλ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου πριν από περίπου ένα μήνα  απέκλεισε την Χόφενχαϊμ του νεαρού Γιούλιαν Νάγκελσμαν με σύνολο τερμάτων 6-3, εξαργυρώνοντας την συμμετοχή της στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ενώ στο Κύπελλο Αγγλίας, αποκλείστηκε πάλι πρόωρα, αφού έπεσε «θύμα έκπληξης» από την Γουλβς της Τσάμπιονσιπ, που την απέκλεισε στο «Άνφιλντ» με σκορ 2-1.

Τέλος στην φετινή σεζόν, σε μια χρονιά όπου η Λίβερπουλ αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, ειδικά στο μεταγραφικό κομμάτι, με την υπόθεση του Κουτίνιο να έχει κλέψει τις εντυπώσεις, οι απαιτήσεις έχουν ανεβεί για τον Κλοπ, που δεν έχει κάνει όμως το καλύτερο των ξεκινημάτων για φέτος. Ο Γερμανός τον τελευταίο καιρό, μετά από μια σειρά ανεπιτυχών αποτελεσμάτων σε Αγγλία και Ευρώπη, αμφισβητείται, τόσο από τους φίλους των «κόκκινων», όσο και από τους Άγγλους δημοσιογράφους, δεχόμενος σκληρή κριτική από τους πάντες. Σε όλα αυτά, ήδη έχει απολέσει έναν στόχο, καθώς το συγκρότημα του, γνώρισε πρόωρο αποκλεισμό από την Λέστερ με σκορ 2-0, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του αγγλικού Λιγκ Καπ.

Η τρέχουσα σεζόν θα κρίνει κατά πολύ το μέλλον του κόουτς από την Γερμανία στον πάγκο της ομάδας, καθώς η υπομονή του κόσμου των «reds» έχει κάποια όρια. Οι οπαδοί αλλά και ο σύλλογος, αγνοούν την χαρά της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ από το μακρινό 1989...