Όταν τα δυο καρπούζια, δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη...

Τα τελευταία χρόνια η Έβερτον, παρά την τεράστια ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες της, τις χρονιές όπου συμμετέχει στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, δεν πραγματοποιεί τις καλύτερες σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, με αποτέλεσμα να τερματίζει στις περισσότερες των περιπτώσεων στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. 



Όταν τα δυο καρπούζια, δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη...

Με αφορμή την εντός έδρας ήττα με σκορ 1-0 από την Μπέρνλι και το κακό ξεκίνημά της στην τρέχουσα χρονιά, σε συνδυασμό με το ότι λαμβάνει μέρος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, το england365.gr, θυμάται πως διαχειρίζονται τα «ζαχαρωτά»  τις τελευταίες τους σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα, όταν συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA.

2005-2006

Μετά από δέκα χρόνια αποχής από τα ευρωπαϊκά κύπελλα και την συμμετοχή της στο παλιό Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1995-95, η Έβερτον επιστρέφει στις διοργανώσεις της UEFA. Η σύντομη περιπέτειά της ξεκίνησε από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείεται από την Βιγιαρεάλ με συνολικό σκορ 2-4, χάνοντας την πρόκριση για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με το «κίτρινο υποβρύχιο» να φτάνει στην συνέχεια μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού. Ακολούθησε η συμμετοχή στο κύπελλο UEFA και ο επίσης αποκλεισμός από την Δυναμό Βουκουρεστίου με συνολικό σκορ 5-2 και την ομάδα υπό την τεχνική ηγεσία του Ντέιβιντ Μόγιες τότε, να γνωρίζει στο πρώτο παιχνίδι οδυνηρή ήττα με σκορ 5-1.

Η συνέχεια στο πρωτάθλημα δεν ήταν ανάλογη, όπου τα «ζαχαρωτά», παρά την μεταγραφική τους ενίσχυση, ξοδεύοντας το διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή ποσό των 14 εκ λιρών για προσθήκες παικτών, μεταξύ των οποίων και του Φιλ Νέβιλ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τερμάτισαν στην 11η θέση με 50 βαθμούς, όπου σε 38 παιχνίδια πραγματοποίησαν 14 νίκες, 8 ισοπαλίες, γνωρίζοντας την ήττα 16 φορές.

2007-2008

Επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ύστερα από έναν χρόνο αποχής, με την Έβερτον να πραγματοποιεί μετά το 1985 και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο UEFA, φτάνοντας μέχρι τους «16» της τότε δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης. Η ομάδα πάλι υπό της οδηγίες του Μόγιες, αποκλείστηκε από την Φιορεντίνα, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στην διαδικασία των πέναλτι (2-2 συνολικά τέρματα).

Στην Πρέμιερ Λιγκ εκείνης της σεζόν, τα «ζαχαρωτά» διαχειρίστηκαν επιτυχώς την παράλληλη συμμετοχή σε Αγγλία και Ευρώπη, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση με 65 βαθμούς και ανανεώνοντας εκ νέου το ραντεβού τους με το Κύπελλο UEFA. 19 νίκες 8 ισοπαλίες και 11 ήττες ο τότε απολογισμός τους στο Αγγλικό πρωτάθλημα

2008-2009

Δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κύπελλα για τους «μπλε» του Λίβερπουλ, η οποία όμως είχε σύντομη για αυτούς κατάληξη, αφού αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο του Κύπελλο UEFA από την Σταντάρ Λιέγης.

Παρά τον πρόωρο αποκλεισμό τους από την Ευρώπη, πραγματοποίησαν μια ρεπετισιόν της προηγούμενης σεζόν, τερματίζοντας ξανά στην 5η θέση της Πρέμιερ Λιγκ με 63 πόντους, και συμμετέχοντας στο νεοσύστατο Γιουρόπα Λιγκ, σημειώνοντας 17 νίκες, 12 ισοπαλίες, γνωρίζοντας την ήττα 9 φορές.

2009-2010

Τρίτη συνεχόμενη σεζόν όπου η Έβερτον συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, με τα «ζαχαρωτά» να λαμβάνουν συμμετοχή στην πρώτη έκδοση του νεοσύστατου Γιουρόπα Λιγκ, που είχε αντικαταστήσει το Κύπελλο UEFA. Μια σεζόν στην οποία το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μόγιες έφτασε μέχρι τους «32» του θεσμού, για να αποκλειστεί με σύνολο τερμάτων 4-2 από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Η σεζόν όμως δεν ήταν ανάλογη στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς ο σύλλογος του Μερσεϊσάιντ, έχασε για δυο βαθμούς το ευρωπαϊκό εισιτήριο, από το αντίπαλο δέος της συμπολίτισσας Λίβερπουλ. Σε 38 παιχνίδια εκείνη τη σεζόν, η Έβερτον κέρδισε 61 βαθμούς, σημειώνοντας 16 νίκες, 13 ισοπαλίες, ενώ γνώρισε την ήττα εννέα φορές.

2014-2015

Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, η Έβερτον υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, επιστρέφει στα κύπελλα Ευρώπης, συμμετέχοντας απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, μιας και το φορμάτ της διοργάνωσης είχε πλέον αλλάξει. Παρότι είχε φτάσει μέχρι τους «16» της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Ντιναμό Κιέβου με σύνολο τερμάτων 4-6, στην Πρέμιερ Λιγκ τερμάτισε στην 11η θέση με 47 βαθμούς, με απολογισμό 12 νίκες, 11 ισοπαλίες και 15 ήττες. Η αποχή της από τα Κύπελλα Ευρώπης κράτησε μόνο ένα χρόνο, καθώς στην τρέχουσα σεζόν συμμετέχει εκ νέου στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ όπου δεν πραγματοποιεί και το καλύτερο των ξεκινημάτων της, τόσο σε αυτό, όσο και την Πρέμιερ Λιγκ.

Το συμπέρασμα της όλης υπόθεσης είναι, πως η Έβερτον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επιτυχώς στις υποχρεώσεις της στην Αγγλία, όταν λαμβάνει ταυτόχρονα μέρος στην Ευρώπη. Παρά το τεράστιο μέγεθός της στο «Νησί», τα «ζαχαρωτά» δεν μπορούν τα τελευταία χρόνια να διαχειριστούν επιτυχώς το «βάρος» της παράλληλης συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA.