Υπάρχει ακόμα ρατσισμός στο αγγλικό ποδόσφαιρο;

Πρόκειται για ένα θέμα που το αγγλικό ποδόσφαιρο θα ήθελε να προσποιηθεί ότι δεν υπάρχει. Τα δείγματα μετά το πέρας έξι αγωνιστικών στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, δεν είναι θετικά, με τον ρατσισμό να κάνει και πάλι την εμφάνισή του στις εξέδρες.



Υπάρχει ακόμα ρατσισμός στο αγγλικό ποδόσφαιρο;

Θα ήταν βολικό να το θεωρήσουμε ως μια άσχημη υποσημείωση στην ιστορία. Κάτι από το οποίο προχωρήσαμε, με την έκδοση του αθλήματος να είναι πλέον μια λαμπερή, απεριόριστη διαφήμιση. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ρατσισμός είναι ζωντανός σ' αυτό το «όμορφο» παιχνίδι.

Μετά από τρεις... αβλαβείς μήνες το καλοκαίρι, η σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ έκανε την θριαμβευτική της επιστροφή στα μέσα Αυγούστου. Χρειάστηκε μόνο μία εβδομάδα για να εμφανιστεί το πρώτο άσχημο περιστατικό. Φτάσαμε στην 6η αγωνιστική για να υπάρξουν ακόμα δύο περιστατικά, που έκαναν ακόμα πιο έντονη την υπενθύμιση των προβλημάτων που εξακολουθούν υπάρχουν στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Στις 21 Αυγούστου, μετά τη 2η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, η Λέστερ αναγκάστηκε να καταδικάσει τα ομοφοβικά συνθήματα που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του αγώνα απέναντι στη νεοφώτιστη Μπράιτον, στο «King Power Stadium». Κάμποσοι οπαδοί απομακρύνθηκαν από το γήπεδο, ενώ δύο συνελήφθησαν.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου, στο ίδιο γήπεδο, ο Αλβάρο Μοράτα σκόραρε για να βοηθήσει τη Τσέλσι να πάρει τη νίκη επί της Λέστερ. Αυτή η νίκη συνδυάστηκε με ένα σύνθημα από τους οπαδούς των Λονδρέζων για τον Ισπανό, που περιείχε αντισημιτικές αναφορές για την τοπική αντίπαλο των «μπλε», την Τότεναμ.

Τις τελευταίες δύο αγωνιστικές, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «τίμησαν» τον Ρομέλου Λουκάκου, με μια παραλλαγή του τραγουδιού «Made of Stone», το οποίο αναφερόταν στο μέγεθος των γεννητικών του οργάνων. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις για τη διακοπή του, το εν λόγω σύνθημα ακούστηκε πιο δυνατά από ποτέ κατά τη διάρκεια της νίκης των «κόκκινων διαβόλων» επί της Σαουθάμπτον το περασμένο Σάββατο.

Αυτά τα περιστατικά «σκιαγραφούν» δύο προβλήματα. Αρχικά, ότι τα ρατσιστικά συνθήματα είναι ακόμα «ζωντανά» στις εξέδρες των αγγλικών γηπέδων και το πιο σημαντικό, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια σαφής έλλειψη κατανόησης του τι πραγματικά σημαίνει ένα ρατσιστικό σύνθημα.