Με συνταγή Μουρίνιο ξαναγίνεται... Μάντσεστερ Γιουναιτεντ!

Περισσότερα από τα μισά γκολ της Premier League μέχρι τώρα που έχουν μπει στο τελευταίο δεκάλεπτο των παιχνιδιών ανήκουν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένα ακόμα δείγμα του πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει  φετος αυτά τα παιχνίδια  η ομάδα του Μουρίνιο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Με συνταγή Μουρίνιο ξαναγίνεται... Μάντσεστερ Γιουναιτεντ!

Τη μέρα που άρχισε η  σεζόν είπα στο ραδιόφωνο πως για μένα το πρώτο φαβορί είναι η Μάντσεστερ Γιουναιτεντ και μόνο από τη Σίτι βλέπω ότι μπορεί να απειληθεί. Και στην εκπομπή στην Cosmote TV, όταν με ρώτησε ο  Γιώργος Θαναηλάκης να διαλέξω μία ομάδα για την σεζόν, προτίμησα και πάλι τη Γιουναιτεντ μπροστά από τη Σίτι και τίποτα από αυτά που έχω δει έπειτα από πέντε ματς έως τώρα, δεν με κάνει να αλλάξω γνώμη!

Ξέρω βέβαια γιατί παρακολουθώ στενά, πάνω από 45 χρόνια το αγγλικό πρωτάθλημα πως είναι Μαραθώνιος και πολλές φορές τα προγνωστικά πάνε περίπατο όμως ξεκάθαρα λέω πως μόνο αν περάσει την ομάδα του Πορτογάλου καποιος θα είναι ο πρωταθλητής!

Η Μάντσεστερ Σίτι παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και όσο δεν θα αποκτήσει νέες εμμονές ο Πεπ αυτό θα ισχύει! Γιατί μιλάω για εμμονές; Απλούστατα γιατί ο ίδιος πριν μερικούς μήνες έλεγε πως δεν χωρούν ο Αγουέρο με τον Ζεσούς στην ίδια ενδεκάδα! Είναι να τρελαίνεσαι!

Τελικά όχι μόνο χωρούν αλλά κάνουν παπάδες...

Πέρσι επίσης είχε την άλλη εμμονή με τον Μπράβο, που του κόστισε βαθμούς. Φέτος ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, γιατί διαλέγει ορθολογικές ενδεκάδες και έχει την υπερπολυτέλεια να διαθέτει στα χαφ τους δυο Σιλβα και τον Ντε Μπροινε, τον πληρέστερο μέσο αυτή την ώρα στην αγγλικη λίγκα! Η Σίτι είναι λοιπόν το άλλο φαβορί και το αν θα είναι η μπλε ή η κόκκινη πλευρά που θα πάρει τον τιτλο είναι για μένα το μόνο ερωτηματικό στο πρωτάθλημα για φέτος.

Ναι, το ξέρω, είναι νωρίς για προγνωστικά στην Αγγλία, αλλά η Τσέλσι δεν μπορεί να αιφνιδιάσει φέτος όπως έκανε πέρσι και νομίζω πως η απουσία του Ντιέγκο Κόστα είναι πολύ πιο σημαντική από αυτή που πιστεύει ο κόσμος. Επίσης νομίζω πως ο Κόντε θα ήθελε να πάει καλά στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να κάνει η Τσέλσι αλλά εις βάρος του πρωταθλήματος.

Η Λίβερπουλ δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι καλό, αφού ό,τι χτίζει επίθεση το γκρεμίζει η αμυντική της δυσλειτουργία. Η Τότεναμ πληρώνει την παρουσία της στο Γουέμπλεΐ και ενώ μπορεί να υποτάξει την Ντόρτμουντ, της αποσπούν βαθμούς η Μπέρνλι και η Σουονσι συνεπώς δεν μπορεί να συζητηθεί σοβαρά πως στοχευει στο πρωτάθλημα, κάτι που δεν έχει κάνει άλλωστε από το 1961!

Όσο για την Άρσεναλ αυτή  θα είναι πάντα κρύο ή ζεστό! Μπορεί να δεχθεί τέσσερα γκολ με κάτω τα χέρια στο Άνφιλντ, να χάσει από τη Στοουκ αλλά και να πάρει άνετα όπως έκανε στο Στάμφορντ Μπριτζ ισοπαλία...

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά της  Γιουνάιτεντ, πέρσι με φέτος; Το ότι ο Μουρίνιο σιγά-σιγά με δική του συνταγή την ξανακάνει κανονική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Έμαθε από τα περσινά του λάθη, οταν η ομάδα του πεταγε βαθμούς σε 15 παιχνίδια που ήρθαν ισοπαλία, τα περισσότερα εκ των οποίων είχε την πρωτοβουλία και αγόρασε ένα ποδοσφαιριστή που του έλειπε, τον Λουκάκου.

Τα τέρματα του Βέλγου θα του προσφέρουν από επτά έως 10 βαθμούς παραπάνω, ακόμα και σε μέρες που δεν θα κάνει κάτι ιδιαίτερο στο γήπεδο, γιατί απασχολεί τους αμυντικούς και δημιουργεί χώρους για όποιον βρίσκεται κοντά του. Επίσης του έκανε ένα μεγάλο δώρο η Τσέλσι, δίνοντας του τον παίκτη που του αλλάζει τα χαφ: τον Ματιτς. Αυτή η μεταγραφή μπορεί να αποδειχθεί εξίσου καθοριστική έτσι όπως θα εξελίσσεται η σεζόν.

Το φοβερό είναι πως σε ματς σαν αυτό με την Έβερτον, ελάχιστα λεπτά πριν το τέλος το σκορ ήταν ακόμα στο 1-0 και τα ζαχαρωτά έπαιζαν καλύτερα ωστόσο μέσα σε ένα επτάλεπτο το σκορ πήγε στο 4-0. Το ίδιο είχε γίνει και στην Ουαλία με την Σουόνσι. Ο Μουρίνιο σιγά-σιγά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παίζει η Γιουναιτεντ και την κάνει πιο κυνική αλλά και όταν βρίσκει τους χώρους και πιο ελκυστική. Μετά την λαίλαπα του Μόιες και τα... καταναγκαστικά έργα του Φαν Χάαλ, οι παίκτες ξαναβρίσκουν  το χαμόγελο τους και αυτό φαίνεται μέσα στο παιχνίδι.

Για πρώτη φορά μετά τον σερ Άλεξ και την τελευταία του σεζόν, το 12 – 13,  ξεκίνησε η ομάδα με τόσους βαθμούς. Επίσης για πρώτη φορά από το 2000, δεν έχει δεχτεί γκολ στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια ενώ έχεις την αίσθηση (που  δεν υπήρχε πέρσι)  πως με το που προηγείται τελειώνει η αναμέτρηση! Αυτό δεν το έχει άλλη ομάδα, και είναι η διαφορα που πέρσι έγειρε υπέρ της Τσέλσι την πλάστιγγα.

Για χρόνια άλλωστε αυτή ήταν πάντα η συνταγή Μουρίνιο, κάτι που  έβαλε από το 2004 για τα καλά στο DNA των μπλε ο ίδιος. Πιθανώς μετά τον σερ Άλεξ θα ήταν αδύνατο καποιος να κάνει τη Γιουναιτεντ να παίξει τόσο ωραίο ποδόσφαιρο ξανά αλλά αν υπάρχει ενας που έχει την ίδια αύρα νικητή αυτος κάθεται ήδη στον πάγκο της!