Το δέντρο που κρύβει το δάσος σε μια τέτοια συντριβή!

Πρώτα απ' όλα διευκρινίζω πως η άποψή μου για την φάση του Μανέ και την είπα και στην τηλεοπτική μετάδοση στα κανάλια της Cosmote TV, είναι πως σωστά ο Μος βγάζει κόκκινη κάρτα. Ωστόσο δέχομαι όλες τις ενστάσεις και ακούω κάθε άποψη γιατί αυτή είναι  ακριβώς η φάση που κανείς νομοθέτης δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς όταν σχηματοποιεί  έναν κανονισμό. Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.



Το δέντρο που κρύβει το δάσος σε μια τέτοια συντριβή!

Όπως σε πολλές φάσεις που γίνεται πέναλτι, μπορείς να συζητάς για ώρες αν έπρεπε η όχι να το δώσει ο διαιτητής Το ίδιο ακριβώς είναι και αυτή η φάση. Ο Μανέ πήγαινε  για τη μπάλα και είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει αλλά τελικά βρίσκει αντίπαλο συνεπώς σωστά με το γράμμα του νόμου αποβάλλεται. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το σκεπτικό του κορυφαίου Βρετανού διαιτητή των τελευταίων ετών, ίσως και καλύτερου στον κόσμο, όσο σφύριζε, του Κλατενμπεργκ που υποστήριξε στη Νορβηγική τηλεόραση πως η φάση ήταν απλώς για κίτρινη και τίποτα περισσότερο. Από την άλλη ακούς τον Τζέιμι Κάραγκερ να σου λέει πως 10 ή 20 χρόνια πριν δεν θα ήταν τίποτα, αλλά τώρα με βάση το κανονισμό είναι κόκκινη! Μετά έρχεται  Γκάρι Νέβιλ στο sky και σου λέει πως είναι αστείο ότι αποβάλλεται παίκτης για τέτοια φάση. Έπειτα ακούς τον αδερφό του στο BBC τον Φιλ Νέβιλ να λέει πως ο ρέφερι έχει απόλυτο δίκιο!

Στη συνέχεια ο Λίνεκερ που την ώρα του αγώνα είχε αποκαλέσει τεράστιο λάθος την απόφαση τονίζει πως ο ίδιος δεν θεωρεί πως είναι καν κάρτα η προσπάθεια του Μανέ και ο Άλαν Σίρερ συμφωνεί λέγοντας πως δεν θα τραβιόταν ποτέ ο ίδιος από τη διεκδίκηση μιας τέτοια μπαλιάς αν έπαιζε ακόμη. Γυρίζεις κανάλι και ο Τιερί Ανρι λέει πως είναι κόκκινη!

Με αυτά και μ' αυτά θέλω να γράψω απλώς πόσο δύσκολο είναι για τον διαιτητή σε δευτερόλεπτα να πάρει μια σωστή απόφαση και όταν όλοι μας έχουμε δει τόσα replay, μπορούμε να το συζητήσουμε επί ώρες να έχουμε τόσο διαφορετικές απόψεις, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του ( κάθε)Μος; Συνεπώς δεν αρχίζουμε τις βαθυστόχαστές αναλύσεις πριν καταλήξουμε σε ένα απλό συμπέρασμα πως ακόμα και χρήση βίντεο μέσω VAR να υπήρχε σε ένα τέτοιο ματς απολυτότητα στο αν είναι σωστή η απόφαση δεν υπάρχει!

Ένα πρόβλημα για το ποδόσφαιρο και τους κανόνες του είναι πως πολλά πράγματα αιωρούνται και μένουν στην κρίση των διαιτητών ακόμα και τώρα! Χτυπάει πάνω στο χέρι μέσα στην περιοχή η μπάλα και πρέπει  να έχει βιονικό μάτι για να μπορέσει να δει ο ρέφερι αν υπήρχε παράβαση! Γίνεται μία σύγκρουση δύο παικτών και ότι της πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να αποφασίσει αν ήταν επικίνδυνη, αν το ήθελε η όχι ο παίκτης, αν σκοπός του ήταν να πάει στην μπάλα και όλα τα σχετικά! Και πάντα έρμαιος στα δεκάδες replay  που έχουμε όλοι στη διάθεση μας.

Αγωνιστικά πάντως αυτό που δεν αλλάζει είναι πως η Σίτι έκανε πάρτι εκμεταλλευόμενη  το γεγονός πως η Λίβερπουλ πέταξε λευκή πετσέτα μετά την αποβολή. Σε αυτό το κομμάτι όςη ευθύνη έχουν οι ποδοσφαιριστές που ήταν άψυχοι και άνευροι μέσα στο γήπεδο έχει και ο Κλοπ! Αφαιρώντας τον Σαλάχ ξεκινώντας το δεύτερο ημίχρονο, ήταν σαν να έλεγε πως ότι και να γίνει η ομάδα του είχε χάσει και στο 3-0 δεν θωράκισε την άμυνα του να γλυτώσει τον διασυρμό, τη μεγαλύτερη ήττα από το 1925 που έχει βιώσει η Λίβερπουλ από τη Σίτι!

Ωστόσο, όπως η Λίβερπουλ βρήκε άνευ αντίστασης την άμυνα της Άρσεναλ και τη διέλυσε, τώρα με την δικαιολογία της αποβολής το έπαθε η ίδια! Μια Κακή μέρα στο γραφείο ισχύει για όλους, αλλά αυτό απαγορεύεται να είναι σύνηθες φαινόμενο αν στοχεύεις ψηλά. Το αφήνεις στην άκρη και προχωράς. Μερικές φορές μάλιστα ισχύει αυτό που έλεγε πολύ σωστά ένας σπουδαίος Γερμανός προπονητής ο Βαισβάιλερ πως καλύτερα να χάσεις ένα ματς με πολλά γκολ παρά πολλά με ένα γκολ! Αν θα βγάλει αντίδραση η Λίβερπουλ θα φανεί πολύ σύντομα, όμως το ότι έμεινε με 10 παίκτες, δίκαια η άδικα, μόνο ως δέντρο που μπορεί να κρύψει το δάσος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για το τελικό 5-0.